herkkutatti
Herkkutattikeitto sopii alkuruoaksi tai ateriaksi sellaisenaan rapeakuorisen leivän kera tarjottuna.
Ruokajutut

Herkkutatti on sienten aatelia – näin tatit kannattaa käsitellä, säilöä ja valmistaa

Herkkutatti on metsiemme himoittu aarre. Nappaa parhaat vinkit herkkutatin tunnistukseen, käsittelyyn, säilöntään sekä makoisimmat reseptit nautiskeluun.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Herkkutatti lukeutuu ruokasienten aatelistoon. Herkkutatti on nimensä mukaan herkullinen ruokasieni ja helppo tunnistaa. Parasta se on tuoreeltaan, muuta osan saaliista voi säilöä talven varalle.

Lue myös: Maistuisiko sienipiirakka? Syksyn 5 herkullisinta reseptiä

Herkkutatti: tunnistus on helppoa

Tatit, etenkin herkkutatit, ovat yksi helpoimmista sienilajeista tunnistaa ja turvallisia myös aloittelevalle sienestäjälle. Laajaan tattien ryhmään ei nimittäin kuulu vaarallisen myrkyllisiä lajeja. Esimeriksi punikkitatit on kuitenkin kypsennettävä huolellisesti, sillä raakana syötynä ne aiheuttavat kovia vatsakipuja.

Herkkutatti muistuttaa ulkonäöltään erehdyttävästi pahanmakuista sappitattia, joka voi pilata muiden sienien sekaan eksyessään koko ruoan.

Parhaiten herkkutatin erottaa sappitatista jalan kuvioinnin ja värin perusteella. Herkkutattien jalassa on vaalea, usein tiheä verkkokuvio tummemmalla pohjalla ja niiden pillistö kellertyy vanhemmiten. Sappitatin jalkaa kiertää tumma, silmäkooltaan epäsäännöllinen verkkokuvio vaaleammalla pohjalla, ja sen pillistö punertuu iän myötä.

herkkutatti

Herkkutatin tunnistaa parhaiten jalan kuvioinnin perusteella. Sen jalassa on vaalea, usein tiheä verkkokuvio tummemmalla pohjalla.

Parhaat herkkutattiapajat löytyvät havumetsistä

Ensimmäiset herkkutatit tavataan yleensä keskikesällä. Paras sesonki on loppukesästä ja alkusyksystä, mutta hyvässä tapauksessa satokausi voi jatkua aina lokakuulle saakka. 

Herkkutattia tavataan lähes koko maan alueella, yleisimmin Etelä- ja Keski-Suomessa. Erityisesti Keski-Suomen itäosat ovat hyviä herkkutatin kasvualueita.

Herkkutatti kasvaa havumetsissä, erityisesti tuoreissa kangasmetsissä kuusen seuralaisena. Hyvä vinkki on sekin, että punakärpässieni viihtyy samanlaisissa elinympäristöissä kuin herkkutatti. Jos tarvitset saappaita, olet väärässä paikassa.

Herkkutatit nousevat maasta nopeasti, jopa yhdessä yössä. Jos edellisenä päivänä on satanut kunnolla ja maa on lämmin, saattaa tutuille tattipaikoille ilmestyä tatteja ”kuin sieniä sateella”.

Herkkutatti: aloita käsittely jo metsässä

Sienimetsässä kannattaa suosia nuoria, puhtaita ja kiinteitä tatteja, jotka olisi hyvä käsitellä tai valmistaa ruoaksi mahdollisimman pian poiminnan jälkeen. 

Herkkutatin käsittely on helppoa. Perkaa ja puhdista herkkutatti huolellisesti sieniveitsen avulla jo metsässä. Leikkaa pois sienten multaiset jalat ja harjaa pois enimmät roskat, niin perkausoperaatio on kotona helpompi.

Herkkutatti: pakastus ja kuivaaminen säilövät sadon

Jos metsäretkellä on käynyt tuuri ja tattisaalista tuli riittämiin, käytä osa heti ja säilö loput. Näin pääset nauttimaan sadosta myös talvella. Herkkutatti on siitä mainio sieni, että sen säilöntä onnistuu niin kuivaamalla kuin pakastamallakin. Ehkä paras tapa säilöä herkkutatti on viipaleina kuivaaminen.

Kuivaa ainoastaan hyväkuntoisia sieniä. Hyvä apu on kuivaamiseen varta vasten suunniteltu kuivuri. Uunissa herkkutatin kuivaaminen onnistuu alle 50 asteen lämmössä, uuninluukku raollaan. Leikkaa herkkutatit noin puolen senttimetrin paloiksi ja asettele kuivuriin tai uuninpellille väljästi yhteen kerrokseen. 

Sienet ovat valmiita, kun ne ovat rapisevan kuivia, eivät lainkaan sitkeitä. Säilytä kuivatut herkkutatit kannellisessa tölkissä tai paperipussissa, kuivassa paikassa, ilmalta ja valolta suojassa viipaleina tai murennettuna.

Herkkutatti sopii myös pakastettavaksi. Yleensä sienet neuvotaan paistamaan pannulla ilman rasvaa ennen pakastusta niin, että neste haihtuu, mutta priimakuntoiset herkkutatit voit pakastaa myös tuoreena. Leikkaa tatit ohuiksi viipaleiksi, pakasta välittömästi tarjottimella tai lautasella ja pakkaa umpijäisinä pussiin. Pane sieniviipaleet suoraan pakkasesta jäisinä pannulle.

Herkkutatti on maukas sieni – nappaa himohyvät reseptit 

Sienten aatelistoon kuuluva, miedosti pähkinäinen herkkutatti on taivaallinen sieni, ja sen valmistus on yksinkertaista. Sientä kannattaakin hyödyntää monella tavalla. 

Parasta herkkutatti on heti tuoreeltaan. Välttämättä herkkutatteja ei tarvitse kummemmin esikäsitellä, ja toiset syövätkin parhaimmat eli pienet vasta maasta nousseet ja madottomat yksilöt sellaisenaan raakasiivutettuna eli carpacciona oliiviöljyn ja suolan kera. 

Parhaimpiin ruokasieniin lukeutuvat herkkutatit sopivat erinomaisesti myös pastakastikkeisiin, muhennoksiin, keittoihin ja leivonnaisiin. Kun herkkutatti tai toinenkin sujahtaa sienikoriin, kannattaa maukas resepti olla takataskussa varalla. 

Herkkutattipasta on sieniruokien aatelia. Tässä ohjeessa se saa herkullisen makunsa mehukkaiden tattien lisäksi suolaisen rapeasta pekonista. Juusto puolestaan takaa pastan täyteläisyyden.

Jos herkkutattipasta kaipaa mielestäsi lisäjujua, sujauta mausteeksi rosmariinia. Näin pastasta tulee supermaukasta! Halutessasi voit korvata pekonin esimerkiksi savutofulla.

Herkkutattikastike onnistuu vaikka kuivatuista sienistä. Muheva kastike kruunaa liharuoat tai täydentää myös lämpimät leivät. Tilkka sherryä tuo kastikkeeseen ylellisen vivahteen.

Herkkutattirisotto saa suussa sulavan kermaisen maun mascarponesta. Viimeistele tattirisotto parmesaanilla ja lisää pinnalle ruohosipulisilppua.

Herkkutattikeitto sopii alkuruoaksi tai ateriaksi sellaisenaan rapeakuorisen leivän kera tarjottuna. Tryffeliöljy on ihana sieniruokien maun korostaja. Kruunaa sillä esimerkiksi tämä pehmeän kermainen tattikeitto.

Kun tattipastat, kastikkeet ja -risotot on syöty ja kaipaat tattireseptien repertuaariin jujua, tartu tähän ohjeeseen. Taleggio-juustolla kuorrutettu tatti-perunapaistos on ihana liharuokien lisuke, jossa tuoreet tatit ja perunat gratinoidaan huikella, italialaisella juustolla.

Katso myös Kotiliesi.fi: Ota haltuun yleisimmät ruokasienet – näin tunnistat tatit, kantarellit ja suppilovahverot

X