Ruoka

Viljellyt sienet ovat todellista lähiruokaa - näin teet niistä upeita herkkuja

Kotimaisia viljeltyjä sieniä, kuten herkkusieniä ja siitakkeita on tarjolla kauppojen vihannesosastoilla ympäri vuoden. Niiden lihaisa rakenne ja umamin maku täydentävät ruokien muita aromeja ja siksi niitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti ruoan valmistuksessa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Kotimaisia viljeltyjä sieniä, kuten herkkusieniä ja siitakkeita on tarjolla kauppojen vihannesosastoilla ympäri vuoden. Niiden lihaisa rakenne ja umamin maku täydentävät ruokien muita aromeja ja siksi niitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti ruoan valmistuksessa.

Viljellyt sienet sopivat erinomaisesti esimerkiksi padoissa, keitoissa, kastikkeissa ja muhennoksissa käytettäviksi. Keväisin ja kesäisin erityisesti herkkusienet ovat omiaan myös salaateissa ja grilliherkuissa.

Suomessa viljellyt sienet ovat paitsi terveellisiä myös puhdasta lähiruokaa. Suurin osa kaupan viileähyllystä löytyvistä sienistä on kotimaisia ja niitä tuotetaan vuosittain noin kaksi miljoonaa kiloa. Sienet kasvavat tarkkaan säädellyissä olosuhteissa, joten niitä voi syödä turvallisin mielin.

viljeltyjä sieniä

Viljellyt sienet – käsittely ja säilytys

Sieniä tulee käsitellä varovasti. Ennen ruoan valmistusta lakki harjataan tai pyyhkäistään, tarvittaessa huuhtaistaan kevyesti ja kuivataan. Herkkusienet ovat valmiita käyttöön sellaisenaan, siitakkeet suositellaan kypsennettäväksi ennen syöntiä.

Viljellyt sienet kannattaa säilyttää jääkaapissa 2-5 asteen lämpötilassa omassa pakkauksessaan tai paperipussiin käärittynä haihtumisen estämiseksi ja käyttää viikon kuluessa ostohetkestä.

Herkkusieni

herkkusienet

Herkkusieni on maailman viljellyin ja Suomen ostetuin sieni. Sen suosio perustuu käytön helppouteen ja monipuolisuuteen sekä miedon pähkinäiseen makuun.

Tuoreet herkkusienet sopivat salaatteihin, kastikkeisiin, paistoksiin, pastoihin ja patoihin sekä pizzojen, piirakoiden, munakkaiden ja leipien täytteeksi. Maustamiseen sopivat erinomaisesti pippurit ja erilaiset yrtit, kuten meirami, mutta myös esimerkiksi inkivääri ja soijakastike.

Sitrukset puolestaan viimeistelevät sekä keväisen raikkaan sitruuna-herkkusienisalaatin että grillatut herkkusienet avokadolla.

Portobello

portobello

Isoja ruskeita herkkusieniä kutsutaan portobelloiksi. Niiden koostumus on lihaisa ja maultaan ne ovat pienempiä herkkusieniä aavistuksen voimakkaampia. Pienen vesipitoisuutensa vuoksi ne säilyttävät hyvin kokonsa ruoan valmistuksen aikana.

Voit grillata kevyesti öljytyt sienet ja käyttää niitä esimerkiksi hampurilaisen välissä, rohkeimmat korvaavat myös hampurilaissämpylät portobellon lakeilla.

grillatut täytetyt portobellot

Suuret herkkusienet ovat myös mitä mainiointa täytettyinä ja gratinoituina. Poista jalka ja hienonna se muiden täytteiden sekaan ja kuorruta esimerkiksi parmesaanilla tai vuohenjuustolla. Nämä grillatut herkkusienet on täytetty yksinkertaisesti tuorejuustolla ja kääräisty mehevän pekonin sisään.

Siitake

siitakesienet

Siitake on kotoisin Itä-Aasiasta ja se sopiikin erityisen hyvin aasialaisiin ruokiin, kuten vokkeihin ja paistoksiin. Siitakesieniä kannattaa kuitenkin kokeilla myös perinteisiin suomalaisiin jauheliha- ja laatikkoruokiin, kuten makaroni– ja kaalilaatikkoon sekä erilaisiin murekkeisiin ja pihveihin, joihin ne tuovat mukavan aromikkaan makuvivahteen.

Japanissa siitaketta käytetään muun muassa misokeittojen valmistukseen ja se sopii erityisen hyvin myös tämän kevyen ramen keiton sekaan.

Artikkelia on muokattu 26.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Sieniruoat moneen makuun – kokkaa sienimetsän aarteista keittoja, pastoja ja piirakoita

X