Reseptit

Ranskalainen burgundinpata

12.2.2015 Teksti: Tiina Rantanen Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Ainekset

1 kg saksanhirvipaistikuutioita tai kuutioitua naudan sisäpaistia
vehnäjauhoja
1 pkt (170 g ) amerikanpekonia
1 porkkana
50 g juuriselleriä
10 pikkusipulia
3-5 valkosipulin kynttä
voita
4 dl vahvaa lihalientä
3 dl punaviiniä
1 rkl soijaa
2.5 rkl tomaattipyreetä
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua rosmariinia
suolaa
pippuria
1/2 appelsiinin hyvin pesty kuori
100 g herkkusieniä

Lisäksi:

persiljasilppua

Valmistusohje

Burgundinpata on ranskalainen klassikkoruoka. Sen voi valmistaa naudan sisäpaistista, mutta oman arominsa pata saa riistasta, vaikkapa saksanhirvestä. Appelsiininkuori antaa burgundinpadalle hienostunen aromin.

1. Kierittele lihakuutiot vehnäjauhoissa. Ruskista silputtu pekoni ja jauhotetut lihapalat. Lisää voita tarvittaessa.
2. Lisää joukkoon hienoksi silputut juurekset, kuoritut pikkusipulit, hienoksi hakattu valkosipuli, tomaattipyree, lihaliemi, viini sekä mausteet. Hauduta pataa kannen alla joko liedellä tai 175 -asteisessa uunissa, kunnes liha on täysin mureaa. Saksanhirvi kypsyy noin tunnissa, nauta 1,5–2 tunnissa lihakuutioiden koosta riippuen.
4. Poista appelsiininkuori. Lisää loppuvaiheessa ruskistetut herkkusienet.
5. Tarjoa ranskalainen burgundinpata keitetyn riisin kanssa.

Katso myös:

Burgundinpata naudan etuselästä
Burgundinpata riistasta

Potkaa, etuselkää – haudutellaan hitaasti hyvää
Kotiliesi.fi: Pataruoka maistuu pakkasella