Näin perkaat ja pakastat sienet – Martat neuvovat
Miten sienet kannattaa käsitellä ja pakastaa poimimisen jälkeen? Kysyimme Marttaliitosta neuvoja sienten käsittelyyn ja pakastamiseen.
Miten sienet kannattaa käsitellä ja pakastaa poimimisen jälkeen? Kysyimme Marttaliitosta neuvoja sienten käsittelyyn ja pakastamiseen.
Miten sienet kannattaa käsitellä ja pakastaa poimimisen jälkeen? Kysyimme Marttaliitosta neuvoja sienten käsittelyyn ja pakastamiseen.
Jotta sienet eivät pilaannu, ne kannattaa perata ja pakastaa mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen. Lähes kaikki sienet sopivat pakastettavaksi.
Ennen sienten säilömistä sienet on perattava eli niistä on poistettava käsin irtoroskat ja leikattava pois huonot, kuten toukkaiset tai matoiset, kohdat. Limaisista sienistä on poistettava myös limainen pintakerros.
– Esimerkiksi voitatin ja limanuljaskan lakin limainen pintakelmu otetaan pois. Myös haaparouskussa on joskus limainen pinta, joka rapsutetaan pois, sanoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.
Erityisen hyvin pakastettavaksi sopivat miedot sienet, kuten haperot, vahverot, orakkaat, leppärouskut, valmuskat ja tatit.
Sienet ovat noin 90 prosenttisesti vettä. Siksi ennen pakastamista sienistä kannattaa haihduttaa vettä kypsentämällä niitä pannulla. Näin säästyy rutkasti tilaa.
– Sienet voi pilkkoa ja laittaa suoraan pannulle sekä kypsentää ilman rasvaa, vettä, suolaa tai mausteita. Kypsentämisen jälkeen sienet tulee jäähdyttää ja sitten pakastaa, Hopsu-Neuvonen ohjeistaa.
Sienten pakastaminen tuoreena vie enemmän tilaa, mutta se saattaa tehdä niiden mausta myös puisevan. Osa sienistä soveltuu kuitenkin pakastettavaksi myös tuoreena.
– Esimerkiksi herkkutattia voi pakastaa tuoreina viipaleina sellaisenaan, Hopsu-Neuvonen sanoo.
Yllä mainittujen ohjeiden mukaisesti pakastetut sienet säilyvät varsin pitkään maukkaina.
– Koska sienet ovat rasvattomia, ne säilyvät pakastettuna satokaudesta seuraavaan satokauteen asti ihan hyvin, Hopsu-Neuvonen lupaa.
Lähde: Suomen Sieniseura
Digipalvelut (09) 156 6227
Avoinna ma–pe 8–19
Painettu lehti. (09) 156 665
Avoinna ma–pe 8–19
Sähköposti (digi)digi@otavamedia.fi
Sähköpostiasiakaspalvelu@otavamedia.fi
Otavamedian vaihde(09) 156 61
Uudenmaankatu 10
00015 OTAVAMEDIA
Tietoa evästeiden käytöstäKäyttäytymiseen perustuva mainontaTietoa verkkopalvelun käytöstäEvästeasetukset
Vastaava päätoimittaja:
Saija Hakoniemi
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@otava.fi
Toimitus
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous