Sienet ovat maistuvia niin tuoreina kuin säilöttyinäkin.
Sienet pysyvät maistuvina seuraavaan satokauteen asti, kun käsittelet ja pakastat ne mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen.
Ruokajutut

Näin perkaat ja pakastat sienet – Martat neuvovat

Miten sienet kannattaa käsitellä ja pakastaa poimimisen jälkeen? Kysyimme Marttaliitosta neuvoja sienten käsittelyyn ja pakastamiseen.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Jotta sienet eivät pilaannu, ne kannattaa perata ja pakastaa mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen. Lähes kaikki sienet sopivat pakastettavaksi.

Ennen pakastamista sienet perataan

Ennen sienten säilömistä sienet on perattava eli niistä on poistettava käsin irtoroskat ja leikattava pois huonot, kuten toukkaiset tai matoiset, kohdat. Limaisista sienistä on poistettava myös limainen pintakerros.

– Esimerkiksi voitatin ja limanuljaskan lakin limainen pintakelmu otetaan pois. Myös haaparouskussa on joskus limainen pinta, joka rapsutetaan pois, sanoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Sienet kannattaa käyttää pannulla ennen pakastamista

Erityisen hyvin pakastettavaksi sopivat miedot sienet, kuten haperot, vahverot, orakkaat, leppärouskut, valmuskat ja tatit.

Sienet ovat noin 90 prosenttisesti vettä. Siksi ennen pakastamista sienistä kannattaa haihduttaa vettä kypsentämällä niitä pannulla. Näin säästyy rutkasti tilaa.

– Sienet voi pilkkoa ja laittaa suoraan pannulle sekä kypsentää ilman rasvaa, vettä, suolaa tai mausteita. Kypsentämisen jälkeen sienet tulee jäähdyttää ja sitten pakastaa, Hopsu-Neuvonen ohjeistaa.

Sienten pakastaminen tuoreena vie enemmän tilaa, mutta se saattaa tehdä niiden mausta myös puisevan. Osa sienistä soveltuu kuitenkin pakastettavaksi myös tuoreena.

– Esimerkiksi herkkutattia voi pakastaa tuoreina viipaleina sellaisenaan, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Sienet säilyvät pakastettuna seuraavaan satokauteen asti

Yllä mainittujen ohjeiden mukaisesti pakastetut sienet säilyvät varsin pitkään maukkaina.

– Koska sienet ovat rasvattomia, ne säilyvät pakastettuna satokaudesta seuraavaan satokauteen asti ihan hyvin, Hopsu-Neuvonen lupaa.

Lähde: Suomen Sieniseura

X