Reseptit

Mehevä liha-sienipata

Tämä pata huumaa maullaan ja tuoksullaan. Uunissa muhineet puolikkaat valkosipulit antavat arominsa pataan ja tuovat tuoksun koko kotiin. Kuivatut sienet antavat syksyn patoihin ja keittoihin täyteläisyyttä, sillä ne sisältävät paljon umamia. Maustajaksi sopivat kuivatut suppilovahverot, mustatorvisienet tai tatit.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Ari Heinonen/Otavamedia

Pataruoka on täydellinen valinta syksyiseksi ruoaksi.

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 600 g patalihaa kuutioina (esim. naudan tai lampaan lapaa tai niskaa)
  • 200 g herkkusieniä
  • 2 kokonaista valkosipulia
  • 1 l lihalientä
  • kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
  • muutama oksa tuoretta rosmariinia
  • 2 laakerinlehteä
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 2 dl kuohukermaa

Valmistusohje

1. Kuumenna voi ja öljy paistinpannulla ja ruskista lihat parissa erässä. Laita lihat pataan tai isoon uunivuokaan. Ruskista pannulla myös puhdistetut herkkusienet ja poikittain halkaistut kokonaiset valkosipulit ja lisää pataan.

2. Kaada pataan lihaliemi. Murskaa suppilovahverot käsin ja lisää pataan ne sekä rosmariini, laakerinlehdet sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria.

3. Nosta pata 175-asteiseen uuniin ja hauduta tunnin verran. Lisää joukkoon kerma ja jatka hauduttamista vielä 1–2 tuntia.

4. Tarjoile keitetyn täysjyväriisin tai perunamurskan kera.

Lihapata kuuluu syksyyn:

mausteinen lihapata

Mausteinen lihapata

976168-kanelinen_lihapata_KariHautala_Otavamedia.jpg

Kanelinen lihapata

lihapata

Ranskalainen lihapata, Pot-au-feu

Kotiliesi.fi: Marokkolainen lihapata

X