Ruokajutut

Oletko jo kokeillut kasvisten tai sienten pikkelöintiä? Mummolasta tuttu tapa tuo uusia makuja aterialle – helppo muistisääntö kannattaa opetella

Pikkelöinti maustaa kasvikset aromikkaalla etikkaliemellä. Pikkelöimällä saat tuttuihin kasviksiin ja sieniin uusia makuja ja tekstuureita edullisesti ja helposti. Kokeile ja ihastu!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Pikkelöintiliemeen kuuluvat vesi, etikka ja sokeri.

Pikkelöinti maustaa kasvikset aromikkaalla etikkaliemellä. Pikkelöimällä saat tuttuihin kasviksiin ja sieniin uusia makuja ja tekstuureita edullisesti ja helposti. Kokeile ja ihastu!

Pikkelöinti on nopea tapa tuoda kasviksiin ja aterialle uutta jujua. Nopeimmillaan sen voi tehdä samalla, kun valmistaa muuta ruokaa. Pikkelöidyt kasvikset maistuvat salaattien seassa, hampurilaisten ja hodareiden välissä, lisukkeena tai grilliruokien kyljessä.

Lue myös: Herkullinen hapankaali hellii suolistoa – katkarapu-hapankaalinuudelit, hapankaali-ramenkeitto ja 3 muuta hapankaaliohjetta

1-2-3-liemi on pikkelöinnin perusta

Pikkelöinti on helppoa. Perusidea on, että liemessä on sopuisassa suhteessa etikkaa, vettä ja sokeria. Hyvä muistisääntö pikkelöintiliemen tekoon on vanha 1-2-3-sääntö: 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. 

Älä kuitenkaan jumiudu tiukasti peruskaavaan, vaan inspiroidu ja sovella ohjetta vapaasti. Pikkelöintiliemen raaka-aineiden suhteita voi itse kukin muunnella sen mukaan, mistä tykkää. Jos haluat mausta pirteän hapokkaan, vähennä sokerin määrää – ja päinvastoin. Maistelemalla ainesosien lopullinen suhde selviää parhaiten.

Pikkelöinti vaatii etikkaa. Etikkana käytetään perinteisesti väkiviinaetikkaa, mutta etikaksi sopii kuitenkin etikka kuin etikka: väkiviina-, punaviini-, valkoviini-, omenaviini-, vadelmaviini- tai vaikkapa sherryviinietikka. Aasialaisen vivahteen saat käyttämällä riisiviinietikkaa. 

Pikkelöintiliemi voidaan maustaa maun ja käyttötarkoituksen mukaan. Kaiva kaappiesi maustepurkit esiin ja kokeile maustaa lientä ennakkoluulottomasti esimerkiksi korianterin-, fenkolin-, aniksen- tai vaikkapa sinapinsiemenillä, chilillä, inkiväärillä, tähtianiksella, neilikkalla, kanelitangolla tai laakerinlehdillä.

Pikkelöinti: kiehautus tai ravistus ja sekoitus

Pikkelöintiliemen valmistukseen on kaksi tapaa. Yksi tapa on kiehauttaa ainekset kattilassa niin, että sokeri liukenee liemeen. Liemen voi kaataa raaka-aineen päälle lämpimänä tai jäähtyneenä. 

Toinen tapa on vain yksinkertaisesti sekoittaa aineet pikkelöitävän raaka-aineen joukkoon ja ravistaa. Tämä keino on tuttu esimerkiksi perinteisten mummonkurkkujen valmistuksesta.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ohutkuoriset ja pehmeät kasvikset kannattaa upottaa kylmään liemeen. Kovapintaiset, paksukuoriset ja kokonaiset kasvikset vaativat lämpimän liemen.

Pikkelöinti – helppo ja nopea tapa tuoda aterialle uutta jujua

Pikkelöintiaika riippuu pikkelöitävästä tuotteesta, kuinka paljon sen toivotaan pehmenevän ja muuttavan koostumusta, sekä siitä, kuinka vahvasti liemen makua toivotaan siirtyvän tuotteeseen.

Pikkelöinnin avulla kasvikset voi kylvettää tarjoilukuntoon muutamassa minuutissa tai parissa tunnissa, maun mukaan ja kiireen asteesta riippuen. Huokoiset, pienityt, raastetut tai pehmeät kasvikset valmistuvat nopeasti, napakammat muutamassa tunnissa. 

Mitä pidempään kasvikset uivat liemessä, sitä pehmeämmäksi niiden koostumus ja happamammaksi maku muuttuvat.

Punasipulin pikkelöinti lienee monelle tuttua puuhaa, mutta pikkelöitäväksi sopivat lähes kaikki muutkin kasvikset. Pikkelöi rohkeasti vaikkapa kurkkua, fenkolia, parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa, valkosipulia, sieniä tai vaikkapa erilaisia marjoja.

Kokeile rohkeasti tai nappaa ideoita alla olevista resepteistä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Hapattaminen eli fermentointi – onnistu helposti ja herkullisesti näillä ohjeilla

X