Reseptit

Kalapuikot, peruna­muusia ja pikkelöityä raparperia

Itse tehdyt kala­puikot ja muusi maistuvat aivan ihanalle. Raikkautta an­nokseen tuo rap­sakka pikkelöity raparperi!

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Tommi Tuomi/Otavamedia

Valmista perunamuusi alusta alkaen itse. Myös kalapuikot valmistuvat helposti kotioloissa.

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 700 g vaaleaa kalaa fileinä (esim. punakampelaa)
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 2-3 dl pankojauhoja
  • voita ja öljyä paistamiseen

Muusi:

  • 800 g jauhoisia perunoita
  • 50 g voita
  • 1-1 1/2 dl maitoa

Pikkelöity raparperi:

  • 4 dl raparperia ohuina viipaleina
  • 1/4 dl väkiviinaetikkaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 3/4 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

Valmistusohje

1. Valmista ensin raparperi. Laita kaikki ainekset kannelliseen astiaan ja ravista maut sekaisin. Jätä tekeytymään.

2. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi kiehuvassa vedessä. Kaada keitinvesi melkein kokonaan pois ja murskaa perunat perunasurvimella. Lisää joukkoon ripaus suolaa, voi sekä maito. Survo tasaiseksi muusiksi.

3. Kuivaa kalafileet talouspaperilla, puolita ne pituussuunnassa ja mausta molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Mittaa kolmelle syvälle lautaselle jauhot, kananmunat ja pankojauhot. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Kääntele kalafileet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa.

4. Paista kalapuikot voin ja öljyn seoksessa kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi. Tarjoile muusin ja pikkelöidyn raparperin kera.

X