Herkullinen hapankaali hellii suolistoa – katkarapu-hapankaalinuudelit, hapankaali-ramenkeitto ja 3 muuta hapankaaliohjetta
Maitohappokäymisen avulla valmistettu hapankaali on perinteinen saksalainen ruoka ja supertrendikästä syötävää. Hapankaali on herkku, joka tekee hyvää myös suolistolle.
Maitohappokäymisen avulla valmistettu hapankaali on perinteinen saksalainen ruoka ja supertrendikästä syötävää. Hapankaali on herkku, joka tekee hyvää myös suolistolle.
Hapankaalia valmistetaan kaalista maitohappokäymisen avulla. Hapattaminen on vuosisatoja vanha ruoanvalmistusmenetelmä, jonka tarkoituksena on ollut säilöä kesän satoa talvikuukausien varalle ja turvata myös välttämättömien ravintoaineiden, kuten C-vitamiinin, saanti.
Lue myös: Suolistomikrobisto kuntoon ruokavaliolla – 7 tehokasta keinoa parantaa suoliston mikrobistoa
Hapankaalissa, kuten monissa muissakin fermentoiduissa ruoissa on tallella maitohappobakteereja, jotka voivat lisätä suolistossa hyvälaatuisten bakteerien määrää. Suolistomikrobiston epätasapainotila on yhdistetty monien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, ärtyneen suolen oireyhtymään ja esimerkiksi ylipainon suurentuneeseen riskiin.
Myös herkkävatsaisten kannattaa sisällyttää ruokavalioonsa hapankaalia, sillä siitä saattaa saada helpotusta ärtyvän suolen oireyhtymän vaivoihin, kuten ilmavaivoihin, turvotukseen ja vatsakipuihin.
Lue myös: Terveellistä syötävää – joko tiedät puolukan, kauran, tyrnin, hapankaalin ja mustikan terveyshyödyt?
Hapankaali on kevyttä rouskuteltavaa. Sadan gramman annos hapankaalia sisältää vain noin 30 kcal. Sen sijaan siinä on runsaasti muun muassa C-vitamiinia sekä useita B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia, jonka saanti monilla suomalaisilla on niukkaa.
Hapankaali sopii lisukkeeksi sellaisenaan, mutta sitä voi hyödyntää monipuolisesti myös ruoanvalmistuksessa. Lisää hapankaalia esimerkiksi piirakoiden täytteeksi, wokkien joukkoon tai keittojen höysteeksi. Hapankaalilla voi piristää salaatteja, ja se sopii erinomaisesti myös burgereiden, tortillojen ja hodareiden täytteeksi.
Kesäinen hapankaalisalaatti
Älä anna nimen hämätä, kesäistä hapankaalisalaattia sopii tehdä myös talvella multaperunoista.
Terveellisellä hapankaalilla, suolapähkinöillä ja porkkanalla höystetty perunasalaatti on kirpakka herkku, joka yhdistää ihanalla tavalla kotoisan perunan ja aasialaiset maut.
Ohje: Kesäinen hapankaalisalaatti
Katkarapu-hapankaalinuudelit
Katkarapu-hapankaalinuudelit on nopea ja maistuva ateria, joka tuo pöytään aasialaisen keittiön.
Hurmaavasti tuoreilla yrteillä, valkosipulilla ja currylla maustettuun wokkiin kannattaa perinteisen hapankaalin lisäksi kokeilla myös sen chilistä versiota, ”hapiskimchiä”.
Ohje: Katkarapu-hapankaalinuudelit
Lempeä hapankaalisalaatti
Jos hapankaalin ärhäkän maku ei ole mieleesi, tämä ohje on sinulle. Majoneesista ja ranskankermasta sekoitettu täyteläinen kastike kesyttää happaman hapankaalin.
Lempeä hapankaalisalaatti sopii tarjottavaksi vaikkapa hampurilaisten tai georgialaisten leipien eli hatsapurien lisukkeena. Granaattiomenansiemeniä löydät sesongin ulkopuolella myös kaupan pakastealtaista.
Ohje: Lempeä hapankaalisalaatti
Possua ja hapankaalia
Tämä ruoka on herkkusuille vaan ei hätähousuille.
Possu hautuu hapankaalilla ja pekonilla höystetyn hapankaalipedin päällä uunissa kaksi tai kolmekin tuntia, ja ruoka vain paranee hautuessaan. Lisukkeeksi voi tehdä myös hasselbackan punajuuria, mutta ainakin pannulla ruskistettua sipulia kannattaa lusikoida valmiin annoksen päälle.
Ohje: Possua ja hapankaalia
Hapankaali-ramenkeitto
Ramenkeitto on suosittu japanilainen soppa, jonka höysteeksi hapankaali sopii paremmin kuin hyvin.
Keiton sielu on hyvin valmistettu maukas liemi ja mukana on aina myös nuudeleita. Muut sattumat voi valita maun ja mieliteon mukaan. Kokeile hapankaalin seuraksi esimerkiksi parsakaalia ja herkkusieniä tai höystä annos ruokaisammaksi tofulla.
Ohje: Hapankaali-ramenkeitto
Lue myös: Kotiliesi.fi: Hapattaminen eli fermentointi – onnistu helposti ja herkullisesti näillä ohjeilla
Kommentit
Perivenäläinen hapankaalikeitto kuuluu varmaankin listaan mukaan ja jos hapankaalin tekee punajuuri – punakaaliseoksena, niin silloin on käytössä valmis borssikeiton pohja, joka antaa aivan uuden maku-ulottuvuuden borssiin..
Kommentit
Perivenäläinen hapankaalikeitto kuuluu varmaankin listaan mukaan ja jos hapankaalin tekee punajuuri – punakaaliseoksena, niin silloin on käytössä valmis borssikeiton pohja, joka antaa aivan uuden maku-ulottuvuuden borssiin..
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous