Ruoka

Herkullinen hapankaali hellii suolistoa – katkarapu-hapankaalinuudelit, hapankaali-ramenkeitto ja 3 muuta hapankaaliohjetta

Maitohappokäymisen avulla valmistettu hapankaali on perinteinen saksalainen ruoka ja supertrendikästä syötävää. Hapankaali on herkku, joka tekee hyvää myös suolistolle.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Vatsaa hellivä hapankaali sopii lisukkeeksi sellaisenaan, mutta sitä voi hyödyntää monipuolisesti myös ruoanvalmistuksessa. Poimi viisi herkullista ideaa.

Maitohappokäymisen avulla valmistettu hapankaali on perinteinen saksalainen ruoka ja supertrendikästä syötävää. Hapankaali on herkku, joka tekee hyvää myös suolistolle.

Hapankaalia valmistetaan kaalista maitohappokäymisen avulla. Hapattaminen on vuosisatoja vanha ruoanvalmistusmenetelmä, jonka tarkoituksena on ollut säilöä kesän satoa talvikuukausien varalle ja turvata myös välttämättömien ravintoaineiden, kuten C-vitamiinin, saanti.

Lue myös: Suolistomikrobisto kuntoon ruokavaliolla – 7 tehokasta keinoa parantaa suoliston mikrobistoa

Hapankaalissa, kuten monissa muissakin fermentoiduissa ruoissa on tallella maitohappobakteereja, jotka voivat lisätä suolistossa hyvälaatuisten bakteerien määrää. Suolistomikrobiston epätasapainotila on yhdistetty monien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, ärtyneen suolen oireyhtymään ja esimerkiksi ylipainon suurentuneeseen riskiin. 

Myös herkkävatsaisten kannattaa sisällyttää ruokavalioonsa hapankaalia, sillä siitä saattaa saada helpotusta ärtyvän suolen oireyhtymän vaivoihin, kuten ilmavaivoihin, turvotukseen ja vatsakipuihin. 

Lue myös: Terveellistä syötävää – joko tiedät puolukan, kauran, tyrnin, hapankaalin ja mustikan terveyshyödyt?

Hapankaali on kevyttä rouskuteltavaa. Sadan gramman annos hapankaalia sisältää vain noin 30 kcal. Sen sijaan siinä on runsaasti muun muassa C-vitamiinia sekä useita B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia, jonka saanti monilla suomalaisilla on niukkaa.

Hapankaali sopii lisukkeeksi sellaisenaan, mutta sitä voi hyödyntää monipuolisesti myös ruoanvalmistuksessa. Lisää hapankaalia esimerkiksi piirakoiden täytteeksi, wokkien joukkoon tai keittojen höysteeksi. Hapankaalilla voi piristää salaatteja, ja se sopii erinomaisesti myös burgereiden, tortillojen ja hodareiden täytteeksi.

Kesäinen hapankaalisalaatti

Älä anna nimen hämätä, kesäistä hapankaalisalaattia sopii tehdä myös talvella multaperunoista.

Terveellisellä hapankaalilla, suolapähkinöillä ja porkkanalla höystetty perunasalaatti on kirpakka herkku, joka yhdistää ihanalla tavalla kotoisan perunan ja aasialaiset maut.

hapankaali-perunasalaatti
Chilistä potkua saava peruna-hapankaalisalaatti on oiva lisuke esimerkiksi aasialaisittain maustetulle broilerille tai liharuoille.

Ohje: Kesäinen hapankaalisalaatti

Katkarapu-hapankaalinuudelit

Katkarapu-hapankaalinuudelit on nopea ja maistuva ateria, joka tuo pöytään aasialaisen keittiön.

Hurmaavasti tuoreilla yrteillä, valkosipulilla ja currylla maustettuun wokkiin kannattaa perinteisen hapankaalin lisäksi kokeilla myös sen chilistä versiota, ”hapiskimchiä”.

paistetut nuudelit katkarapujen kera
Nopean katkarapuwokin maun salaisuus piilee hapankaalissa. Jos kaipaat ruokaan enemmän potkua, kokeile hapankaalin chilistä versiota, hapiskimchiä.

Ohje: Katkarapu-hapankaalinuudelit

Lempeä hapankaalisalaatti

Jos  hapankaalin ärhäkän maku ei ole mieleesi, tämä ohje on sinulle. Majoneesista ja ranskankermasta sekoitettu täyteläinen kastike kesyttää happaman hapankaalin.

Lempeä hapankaalisalaatti sopii tarjottavaksi vaikkapa hampurilaisten tai georgialaisten leipien eli hatsapurien lisukkeena. Granaattiomenansiemeniä löydät sesongin ulkopuolella myös kaupan pakastealtaista.

lempeä hapankaalisalaatti
Hapankaalisalaatti on mainio lisuke esimerkiksi georgialaisille juustotäytteisille leiville, hatsapureille.

Ohje: Lempeä hapankaalisalaatti

Possua ja hapankaalia

Tämä ruoka on herkkusuille vaan ei hätähousuille.

Possu hautuu hapankaalilla ja pekonilla höystetyn hapankaalipedin päällä uunissa kaksi tai kolmekin tuntia, ja ruoka vain paranee hautuessaan. Lisukkeeksi voi tehdä myös hasselbackan punajuuria, mutta ainakin pannulla ruskistettua sipulia kannattaa lusikoida valmiin annoksen päälle.

possua ja hapankaalia
Possu hautuu mehevän hapankaalin kera uunissa. Samaan uuniin voi mahduttaa myös hasselbackan punajuuret.

Ohje: Possua ja hapankaalia 

Hapankaali-ramenkeitto

Ramenkeitto on suosittu japanilainen soppa, jonka höysteeksi hapankaali sopii paremmin kuin hyvin.

Keiton sielu on hyvin valmistettu maukas liemi ja mukana on aina myös nuudeleita. Muut sattumat voi valita maun ja mieliteon mukaan. Kokeile hapankaalin seuraksi esimerkiksi parsakaalia ja herkkusieniä tai höystä annos ruokaisammaksi tofulla.

hapankaali-ramenkeitto
Ramenkeiton sielu on hyvin tehty liemi. Lisänä on aina myös nuudeleita, muut sattumat voi valita mielensä mukaan. Kokeile vaihteeksi vaikka hapankaalia.

Ohje: Hapankaali-ramenkeitto

Lue myös: Kotiliesi.fi: Hapattaminen eli fermentointi – onnistu helposti ja herkullisesti näillä ohjeilla

X