Liikunta

Aamujumppa hankalille herääjille – 5 virkistävää liikettä tekee aamusta helpomman

Aamujumppa tehokkaine koko vartalon liikkeineen nostaa sykettä ja herättää kehon ja mielen uuteen päivään.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
iStock
Videot:
Sampo Korhonen

Sykettä nostava aamujumppa tuo puhtia päivään.

Aamujumppa tehokkaine koko vartalon liikkeineen nostaa sykettä ja herättää kehon ja mielen uuteen päivään.

Tee aamujumppa yhteensä neljä kierroksen liikesarjoina. Siirry liikkeestä toiseen ilman taukoja.

1. Kyykky rintakehän avauksella

Asettele jalat noin lantion levyiseen haara-asentoon. Kyykisty alas ja kosketa käsilläsi lattiaan vartalon etupuolella. Nouse ylös ja ojenna lantio suoraksi. Kuljeta kädet liikkeen aikana vartalon edestä alhaalta ylös isossa kaaressa. Avaa rintakehä ja kädet lopuksi auki.

Toista monitoimiliikettä minuutin verran. Siirry sen jälkeen seuraavaan liikkeeseen. Käy kaikki liikkeet läpi ilman taukoja. Toista jokaista liikettä minuutin verran. Lepää viimeisen liikkeen jälkeen hetki ja aloita sen jälkeen alusta. Tee yhteensä neljä kierrosta.

Laaja liike herättelee koko kehon.

Katso liike videolla:

2. Aamujumppa: Askelkyykky ylävartalon kierrolla

Seiso noin lantion levyisessä haara-asennossa. Nosta kädet ylös kohti kattoa. Rentouta hartiat alas. Astu oikea jalka taakse ja kyykisty alas. Varmista, että jalat ovat edelleen lantion levyisessä haara-asennossa ja rintamasuunta eteenpäin.

Nouse ylös ja nosta oikea jalka polvi edellä ylös. Kierrä vasen kyynärpää ja oikea polvi yhteen. Oikea käsi laskeutuu alas noin hartioiden tasolle. Astu jalka uudestaan taakse ja nosta kädet takaisin ylös kohti kattoa. Toista liikettä ensin puoli minuuttia oikealle ja sen jälkeen puoli minuuttia vasemmalle puolelle.

Liike vaatii ja kehittää tasapainoa sekä keskivartalon hallintaa.

Katso liike videolla:

3. Aamujumppa 5 liikkeellä: Melonta

Ota keppi tai muu vastaava väline käteesi. Seiso noin lantionlevyisessä haara-asennossa keppi vartalon etupuolella. Pehmennä polvia ja tiivistä keskivartalo.

Kuljeta keppi vartalon oikealta puolelta alhaalta ylöspäin. Kuljeta keppi samalla tavalla vartalon vasemmalta puolelta alhaalta ylöspäin. Pyri pitämään liike rentona. Myötäile liikettä polvista joustaen.

Kiertoliike voitelee rankaa.

Katso liike videolla:

4. Sivutaivutus askeltaen

Seiso jalat yhdessä ja ota leveä ote kepistä. Astu oikealla jalalla sivulle. Vasen jalka astuu perässä. Kallista samaan aikaan ylävartalo oikealle. Kädet liikkuvat jalkojen mukana. Keppi liikkuu pystyasentoon siten, että vasen käsi nousee ylös ja oikea alas.

Toista liike vasemmalle. Astu ensin vasen jalka sivulle. Oikea jalka astuu perässä. Kallista sen jälkeen ylävartaloa vasemmalle ja myötäile liikettä käsillä. Keppi tulee pystyasentoon siten, että tällä kertaa oikea käsi nousee ylös ja vasen tulee alas.

Aamujumppa saa sivutaivutuksilla kyljet pidemmiksi.

Katso liike videolla:

5. Nyrkkeily

Seiso kapeassa haara-asennossa. Jalat voivat olla hieman eri tasoissa tai samassa tasossa vierekkäin. Purista sormet nyrkkiin ja nosta kädet ylös, rystyset poskipäiden korkeudelle. Rentouta lopuksi hartiat alas.

Iske oikea käsi suoraan eteenpäin kiertäen ylävartaloa vasemmalle. Palauta käsi takaisin ja toista liike vasemmalle. Toista liikettä mahdollisimman reippaalla tahdilla. Muista pitää keskivartalo tiukkana, hartiat rentoina ja polvet pehmeinä.

Nyrkkeily nostaa reippaasti sykettä.

Katso liike videolla:

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 9/2023.

Lue myös: Kasvoja kiinteyttävä kasvojumppa perustuu kasvolihasten treenaamiseen – katso liikkeet!

Kotiliesi.fi: Venyttely voi pahentaa niskakipua – asiantuntijan paremmat vinkit

X