Ruokajutut

Hervottoman hyvä kurpitsakakku ja 7 muuta maukasta tapaa käyttää kurpitsaa

Syksy tuo kauppoihin erilaiset talvikurpitsat. Muhkeat ja mahtavat kurpitsat sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon. Paahda, soseuta tai koverra hedelmäliha tai raasta sitä vaikka kakkutaikinan joukkoon.
15.10.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Kovakuorisen kurpitsan käsittely on helpompaa kuin luuletkaan.

Halkaise kurpitsa ensin isolla, tukevalla veitsellä ja koverra sitten siemenet sekä rihmasto esimerkiksi lusikan avulla. Puolikkaat kurpitsat on helppo paloitella pienemmiksi paloiksi ja siten myös kuoren saa helpommin leikattua hedelmälihasta.

Sosetta valmistaessasi voit myös paahtaa kurpitsan puolikkaat uunissa sellaisenaan, jolloin kuori irtoaa hedelmälihasta lusikalla kovertamalla. 

Uunissa paahtaminen tekee kurpitsoille muutoinkin hyvää, sillä lämpö tiivistää maun entistä makeammaksi. Hyödynnä myös siemenet. Puhdista ne ensin ja paahda sitten pannulla tai uunissa rapeiksi. 

8 herkullista tapaa käyttää kurpitsaa:

Kurpitsa-sienipasta

Kurpitsa-kikhernecurry

Kurpitsa-suklaakakku

Kvioalla ja pähkinöillä täytetyt kurpitsat

Paahdettua kurtpitsaa ja fetajuustoa

Kurpitsapuuro

Kurpitsa-sinihomejuustokeitto

Kurpitsakakku

Kurpitsa-sienipasta

Kurpitsasta, herkkusienistä, basilikasta, salviasta, valkosipulista ja kermasta syntyy maukas ja herkullinen kastike pastalle. Mikä parasta, kurpitsa-sienipasta on valmis alle puolessa tunnissa.

Kurpitsapasta, herkkusieniä, kurpitsaa ja yrttejä

Kurpitsa-sienipasta on valmis alle puolessa tunnissa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ainekset

300 g pastaa
400 g talvikurpitsaa
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
200 g herkkusieniä
1 dl kermaa
1/2 tl salviaa
2 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
parmesaaniraastetta

Valmistusohje

Vinkki!

Huuhtele kurpitsan siemenet talteen ja paahda ne pannulla lisäkesalaatin joukkoon.

1. Laita pasta kiehumaan. Lohko kurpitsa kuten meloni ja poista pehmeä sisus ja siemenet. Kuutioi kurpitsa ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita ensin kasarissa hetken aikaa. Lisää joukkoon kurpitsapalat ja anna niiden pehmentyä.

2. Viipaloi herkkusienet ja lisää kasariin. Kääntele, kunnes niistä irtoaa nestettä ja ne saavat hieman väriä. Lisää joukkoon kerma ja mausta salvialla. Anna vielä kuumentua.

3. Valuta pasta ja lisää kasariin. Lisää joukkoon hienonnettua tuoretta basilikaa. Kääntele, kunnes ainekset sekoittuvat huolella. Annostele lautasille ja viimeistele annokset raastetulla parmesaanijuustolla.

Kurpitsa-kikhernecurry

Kurpitsa-kikhernecurry kannattaa poimia syksyn arkiruokalistalle. Helppo, nopea ja hyvänmakuinen kasvisruoka maustetaan chilillä, inkiväärillä ja kanelilla. Kookosmaito pyöristää maun, joten lopputulos ei ole tulinen, vaan lämpimän mausteinen.

kurpitsa-kikhernecurry

Helppo, nopea ja hyvänmakuinen kasvisruoka maustetaan chilillä, inkiväärillä ja kanelilla.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4  

Ainekset

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen chilipalko
2 porkkanaa
2 rkl neitsytkookosöljyä
1 rkl curryjauhetta
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl kanelia
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
2 dl vettä
4 dl kurpitsaa kuutioina
1 tlk kikherneitä valutettuna
4 tomaattia kuutioina
1 limetin mehu
ripaus suolaa

Tarjoiluun

Keitettyä täysjyväriisiä

Valmistusohje

1. Hienonna sipuli ja valkosipuli sekä chili. Suikaloi porkkanat.

2. Kuumenna neitsytkookosöljy padassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Kuullota sipulit ja chili pehmeiksi ja lisää porkkanasuikaleet. Lisää mausteet, kookosmaito ja vesi. Kiehauta ja hauduta noin 10 minuuttia.

3. Lisää sitten kurpitsakuutiot ja jatka hauduttamista 15–20 minuuttia. Lisää lopuksi tomaattikuutiot, limetin mehu sekä ripaus suolaa.

4. Tarkista maku ja tarjoile keitetyn riisin kera.

Kurpitsa-suklaaleipä

Kurpitsa-suklaaleipä tekee viikonloppuaamuista täydellisiä. Tarjoile makea herkku kanelilla maustetun tuorejuuston sekä vadelmahillon kera.

kurpitsa-suklaaleipä

Kurpitsa-suklaaleipä tekee syksyisistä viikonloppuaamuista täydellisiä.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

2 isoa kananmunaa
1 1/2 -2 dl kurpitsasosetta (ohje alla)
1 dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3 dl vehnäjauhoja
100 g tummaa suklaata rouhittuna

Kurpitsasose

1 kg kuorittua kurpitsaa kuutioina
1 dl vettä

Valmistusohje

Tee ensin kurpitsasose:

1. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta.

2. Hauduta miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia tai kunnes kurpitsapalat ovat pehmeitä. Sekoita välillä.

3. Soseuta sauvasekoittimella.

4. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Sosetta kannattaa tehdä kerralla enemmänkin ja pakastaa.

Kurpitsa-suklaaleipä:

1. Riko kananmunien rakenne isossa kulhossa. Lisää kurpitsasose ja jogurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.

2. Kääntele lopuksi suklaarouhe taikinaan.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja paista 180-asteessa noin 45 minuuttia. Leipä on kypsä, kun pintaa kopauttaa rystysillä, ja sisältä kuuluu ontto kumea ääni.

4. Jäähdytä ja kumoa leipä. Tarjoile kanelisokerilla maustetun tuorejuuston kera.

Kvinoalla ja pähkinöillä täytetyt kurpitsat 

Tätä ruokaa varten kannattaa ostoskoriin poimia ne kaikkein pienimmät kurpitsat. Leikkaa pikku kurpitsoista hattu pois, koverra hedelmäliha ja lusikoi sisään pähkinäistä kvinoatäytettä. Uunissa makoisiksi paahtuneet kurpitsat maistuvat parhaalta hummuksen kera.

kvinoalla ja pähkinöillä täytetyt kurpitsat

Uunissa makoisiksi paahtuneet kurpitsat maistuvat parhaalta hummuksen kera.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4  

Ainekset

4 pientä kurpitsaa (tai esim. paprikaa)
1/2 purjosipuli
3 valkosipulinkynttä
100 g siitakesieniä
2 rkl oliiviöljyä
2 dl kypsää kvinoaa
100 g paahdettuja maapähkinöitä rouhittuina
1 rkl maapähkinävoita
3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Kastike

2 dl hummusta
2 rkl oliivöljyä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori

Valmistusohje

1. Pese kurpitsat ja kuivaa ne talouspaperilla. Leikkaa kurpitsoista ”hattu” pois ja koverra sisus ja siemenet pois palloraudalla tai jäätelökauhalla. Nosta kurpitsat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja laita ne 200-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi.

2. Hienonna purjo ja valkosipulinkynnet. Viipaloi siitakesienet. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja paista sipuleita ja sieniä siinä niin, että ne saavat väriä. Sekoita joukkoon kvinoa, maapähkinät, maapähkinävoi, lehtipersilja ja mausteet. Sammuta liesi.

3. Ota pehmenneet kurpitsat uunista ja lusikoi täyte niiden sisälle. Jatka paistamista vielä 10–15 minuuttia, jotta maut tasaantuvat.

4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja anna makujen tasaantua hetki. Tarjoile täytetyt kurpitsat hummuskastikkeen kera.

Paahdettua kurpitsaa ja fetajuustoa

Makea kurpitsa ja suolainen fetajuusto ovat ihania yhdessä. Paahdettu kurpitsa fetan kera toimii liha-, kana- tai kalaruokien lisukkeena, lämpimänä iltapalana tai illanistujaisten tarjottavana.

paahdettua kurpitsaa ja fetaa

Makea kurpitsa ja suolainen fetajuusto ovat ihania yhdessä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4  

Ainekset

800 g kurpitsaa
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
2 rkl hunajaa
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
ripaus chilijauhetta
ripaus suolaa
150 g fetajuustoa

Viimeistelyyn

Kourallinen rucolaa
3 rkl kurpitsansiemeniä

Valmistusohje

1. Leikkaa kuorittu kurpitsa reiluiksi paloiksi ja levitä palat uunivuokaan tai leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

2. Kääntele joukkoon oliiviöljy, balsamico, hunaja, timjami, chili ja suola.

3. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kun paistoaikaa on jäljellä noin puolet, murena kurpitsojen päälle fetajuusto ja jatka paistoaika loppuun.

4. Jäähdytä hieman ja viimeistele rucolalla ja kurpitsansiemenillä.

Kurpitsapuuro

Tästä ei puuro parane! Valmista ensin annos kurpitsasosetta ja lisää sitä sitten kaurapuuron joukkoon. Kaneli, vanilja ja muskottipähkinä takaavat iki-ihanan makuelämyksen. Viimeistele kurpitsapuuro vaahterasiirappilorauksella ja rouhituilla pähkinöillä.

kurpitsapuuro

Kurpitsapuuro viimeistellään vaahterasiirappilorauksella ja rouhituilla pähkinöillä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2  

Ainekset

2 1/2 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
5 dl mantelimaitoa
1 dl kurpitsasosetta (ohje alla)
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
ripaus suolaa

Kurpitsasose

1 kg kuorittua kurpitsaa kuutioina
1 dl vettä

Tarjoiluun

1 dl rouhittuja pähkinöitä
vaahterasiirappia

Valmistusohje

Kurpitsapuuro:

1. Mittaa kattilaan kaurahiutaleet, mantelimaito, kurpitsasose, vaniljasokeri, kaneli ja muskottipähkinä.

2. Sekoita ja kiehauta.

3. Hauduta 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.

4. Jaa puuro kulhoihin ja viimeistele pähkinärouheella sekä vaahterasiirapilla.

Kurpitsasose:

1. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta.

2. Hauduta miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia tai kunnes kurpitsapalat ovat pehmeitä. Sekoita välillä.

3. Soseuta sauvasekoittimella.

4. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Sosetta kannattaa tehdä kerralla enemmänkin ja pakastaa.

Kurpitsa-sinihomejuustokeitto

Yksinkertai­nen on usein maukkainta. Kurpitsa-sinihomejuustokeitto on helppo ja nopea valmistaa, mutta maistuu taivaalliselta ja sopii tarjolle hienompaankin ruokapöytään. Nokare majoneesia ja tujaus Sriracha-chilikastiketta viimeistelevät maun.

kurpitsa-sinihomejuustokeitto

Nokare majoneesia ja tujaus Sriracha-chilikastiketta viimeistelevät kurpitsa-sinihomejuustokeiton maun.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

5 valkosipulinkynttä
700 g kurpitsaa kuutioina (kuorineen n. 1 kg)
2 rkl voita
ripaus cayennenpippuria
8 dl vettä tai kasvislientä
100 g sinihomejuustoa
ripaus suolaa

Tarjoiluun

1 dl valmista majoneesia
3 rkl Sriracha-kastiketta (chilikastiketta)

Valmistusohje

1. Hienonna valkosipulin kynnet.

2. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota valkosipulia hetki. Lisää kurpitsakuutiot, cayennenpippuri ja vesi. Keitä kurpitsa pehmeäksi ja soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella.

3. Lisää sauvasekoittimella sekoittaen joukkoon sinihomejuusto. Mausta tarvittaessa suolalla. Jos keitto on liian paksua, lisää siihen tilkka vettä. Kiehauta, tarkista maku.

4. Mausta majoneesi srirachakastikkeella ja viimeistele sillä keitto.

Kurpitsakakku

Porkkanakakun tyyliin tehty kakkuun mehevöitetään kurpitsalla. Huippukokki Henri Kotkavuoren mahtava kurpitsakakku leivotaan voita ja sokeria säästelemättä – herkullista tuorejuustotäytettä unohtamatta. Tätä kelpaa tarjota vaikka pyhäinpäivän kahvipöydässä.

kurpitsakakku

Mahtava kurpitsakakku leivotaan voita ja sokeria säästelemättä – herkullista tuorejuustotäytettä unohtamatta.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

2 keskikokoista talvikurpitsaa
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl fariinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl kanelia ja inkivääriä
1/2 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
200 g voisulaa
1 dl rouhittuja pekaanipähkinöitä

Kostutukseen

400 g tuorejuustoa
50 g pehmeää voita
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl luomusitruunan raastettua kuorta
tilkka sitruunamehua

Valmistusohje

1. Halkaise kurpitsat, poista siemenet ja paahda kurpitsoita 200-asteisessa uunissa, kunnes hedelmäliha on pehmeää. Koverra hedelmäliha kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.

2. Sulata voi, rouhi pähkinät. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon yhdessä voisulan kanssa. Lisää pähkinät ja kurpitsasose.

3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun, halkaisijaltaan noin 23 cm:n kokoiseen kakkuvuokaan. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se tuntuu keskeltä tikulla koetettaessa kypsältä. Anna kakun jäähtyä hetki, pistele sinne tänne reikiä bambutikulla ja kostuta kakku omenamehulla. Peitä foliolla ja anna vetäytyä pari tuntia.

4. Vatkaa tuorejuusto ja voi sekaisin sähkövatkaimella. Lisää sokerit ja mausta sitruunalla. Voit levittää kaiken kuorrutuksen kakun päälle tai halkaista kakun ja levittää puolet seoksesta kakun väliin.

5. Koristele kakku halutessasi pekaanipähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä.

Kommentit (1)

Hei!
Kakku näyttää houkuttelevalta!! Mutta… kuinka paljon on ”kaksi keskikokoista talvikurpitsaa” grammoina tai dl:ina??
Minulla on valtavalta tuntuva talvikurpitsa, mutta tiedän että on olemassa vieläkin isompia.
Täsmentäisitkö hieman?
terv. Päivi

Hei!
Kakku näyttää houkuttelevalta!! Mutta… kuinka paljon on ”kaksi keskikokoista talvikurpitsaa” grammoina tai dl:ina??
Minulla on valtavalta tuntuva talvikurpitsa, mutta tiedän että on olemassa vieläkin isompia.
Täsmentäisitkö hieman?
terv. Päivi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme