Julkkikset

Joonas Saartamon lapsi syntyi kuin elokuvassa: ”Ryntäsin lentokentälle ja tiskillä ilmoitin, että tarvitsen lipun heti”

Lapsen syntymä sysäsi näyttelijä Joonas Saartamon tutkimusmatkalle itseensä.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Joonas Saartamon kotialbumi, OM-arkisto

– Lasta hoivatessa mieleeni nousi muistoja lapsuudestani, näyttelijä Joonas Saartamo kertoo.

Lapsen syntymä sysäsi näyttelijä Joonas Saartamon tutkimusmatkalle itseensä.

“Tämä kuva on otettu pian tyttäreni syntymän jälkeen vuonna 2013, kun olimme lomalla Tukholmassa. Kuvan otti lapseni äiti.

Otos kuvastaa hyvin tuota aikaa: tein usein pitkiä kävelylenkkejä vaunuja työnnellen, saatoin napata kahvin mukaani, ja vauva nukkui vaunuissa. Niissä hetkissä oli läsnäolon tuntu, minun ei tarvinnut säntäillä paikasta toiseen.

Ennen lapsen syntymää olin vierailevana näyttelijänä Kokkolan kaupunginteatterissa. Eräänä iltana minulle ilmoitettiin, että synnytys oli käynnistymässä. Siitä alkoi elokuvamainen tapahtumasarja: ryntäsin kahden–kolmen aikaan yöllä lentokentälle ja tiskillä ilmoitin, että tarvitsen lipun lennolle heti, sillä lapseni syntyy.

Ehdin lopulta mukaan synnytykseen. Se oli aika hurja, mutta ihana kokemus.

Näyttelijä Joonas Saartamo Tukholmassa esikoisensa kanssa.
Näyttelijä Joonas Saartamo Tukholmassa esikoisensa kanssa.

Vaikka vauva-aika oli onnellista, oli se myös haastavaa. Lapsen saaminen ei ehkä muuta kaikkien elämää yhtä radikaalisti, mutta omaani sillä oli voimakas vaikutus.

Mieleni oli aikamoisessa vuoristoradassa. Kaikki oli uutta. Vasta myöhemmin olen kunnolla ymmärtänyt tuon ajanjakson merkityksellisyyden.

Lapsen syntymä sysäsi minut tutkimusmatkalle itseeni. Samalla oivalsin erityisherkkyyteni. Minusta tuli rennompi, hyväksyvämpi ja armollisempi itseäni kohtaan, sillä huomasin, että kun olin valvonut öitä vauvan kanssa, en jaksanut tehdä kaikkea samalla tavalla kuin ennen. Parisuhde lapsen äidin kanssa päättyi vuoden kuluttua kuvan-ottohetkestä.

Tukholman-matkasta on nyt yli kymmenen vuotta, ja siinä ajassa moni asia on muuttunut. Kolmekymppisyys tuntuu hyvin kaukaiselta, ja tyttärenikin täyttää tammikuussa jo yksitoista. Minulla ei ole muita lapsia, joten siksikin nämä vuodet ovat olleet erityisiä.

Olen ystävieni kanssa miettinyt sitä, että vanhemman ja lapsen väliselle suhteelle ei ole sanoja. Se ei ole kuin parisuhde tai suhde omiin vanhempiin, sisaruksiin tai läheisiin ystäviin, vaan se on omanlaisensa erikoissuhde.”

Joonas Saartamo, 43, näyttelee Kaikki anteeksi -sarjassa, joka on katsottavissa Ruutu+-kanavalla.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 1/2024.


X