Reseptit

Rosmariini-katajanmarjamarinoitu paahtopaisti ja puikulaperunapyree

2.12.2018 Teksti: Teresa Välimäki Kuvat: Tommi Tuomi / Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Hirvipaisti on juhlapöydän kunkku. Kastikkeen aateloi mustaherukkahyytelö.

Ainekset

Rosmariini-katajanmarjamarinoitu paahtopaisti:

1 kg hirven paahtopaistia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
suolaa
mustapippuria
1/2 ruukkua tuoretta rosmariinia
1 rkl katajanmarjoja

Kastike:

2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
tuoretta rosmariinia
2 rkl mustaherukkahyytelöä
2 rkl voita

Perunapyree:

800 g puikulaperunoita
2 dl maitoa
50 g voita
4 valkosipulinkynttä

Valmistusohje

1. Ota paisti hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuumenna oliiviöljy ja voi paistinpannulla ja paista lihaan kauttaaltaan hyvä väri. Mausta liha reilusti suolalla ja mustapippurilla. Hienonna rosmariini ja murskaa katajanmarjoja morttelissa tai veitsellä. Hiero myös rosmariini ja katajanmarjat lihan pintaan. Kääri liha folioon ja nosta uunipellille tai -vuokaan. Pistä lihaan paistolämpömittari sen paksuimpaan kohtaan. Paista 150-asteisessa uunissa kunnes sisälämpö on 54 astetta. Ota liha uunista ja anna vetäytyä hetki ennen viipaloimista.

2. Keitä kastike lihan ollessa uunissa. Paloittele sipulit ja viipaloi valkosipulinkynnet. Paahda niitä oliiviöljyssä kattilassa niin, että ne saavat hieman väriä. Lisää lihaliemi, punaviini ja muutama rosmariininoksa ja kiehauta. Keitä niin, että nestettä on jäljellä enää puolet. Siivilöi seos toiseen kattilaan. Lisää kastikkeeseen mustaherukkahyytelö ja voi ja kuumenna. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

3. Keitä kuoritut puikulaperunat kypsiksi ja kaada keitin- vesi pois. Kuumenna toisessa kattilassa maito ja voi ja lisää joukkoon valkosipulinkynnet. Hauduta niin, että valkosipulit pehmenevät. Soseuta kynnet maito-voiseokseen. Kaada seos perunoiden joukkoon ja vatkaa pehmeäksi tasaiseksi muusiksi.

4. Tarjoile paisti kastikkeen ja puikulamuusin kera.

Julkaistu aiemmin

Lehden logo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme