Ruokajutut

6 x ihana punakaalisalaatti ja muut punakaaliherkut – näissä resepteissä punakaali on pääosassa

Punakaali hehkuu syksyn väreissä. Purppuranpunainen kaaliperheen suosikki sopii monipuolisesti ruoanvalmistukseen salaateista piirakan täytteeksi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Punakaali on kaaliperheen värikäs ilmestys, josta saa erityisesti C- ja K-vitamiinia.

Punakaali hehkuu syksyn väreissä. Purppuranpunainen kaaliperheen suosikki sopii monipuolisesti ruoanvalmistukseen salaateista piirakan täytteeksi.

Punakaali on keräkaalin värikäs muunnos, jolle antosyaanit antavat heleän purppuraisen värin ja peittävät sen sisältämän lehtivihreän. Punakaalin lehtiruodit ovat valkoiset, joten halkaistuna punakaali on upea, lähes labyrinttimaisen koristeellinen.

Lue lisää: Syksyn mehevimmät kaaliruoat – reseptit koko viikoksi

Suomalaisen punakaalin paras sesonki on myöhään syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Usein punakaalia tarjotaankin loppuvuoden juhlapöydässä. Punakaali kestää kuitenkin hyvin varastointia, joten sitä voi nautiskella pitkälle kevääseen asti.

Kaupasta kannattaa valita kokoonsa nähden painava ja napakka kerä. Jos et käytä punakaalia heti, säilytä se kylmässä, mielellään 2–4 asteen lämpötilassa. 

Muiden kaalien tapaan punakaali on herkkä etyleenille, joten se kannattaa pitää erillään esimerkiksi tomaateista, banaaneista ja avokadosta.

Punakaali: käsittely ja käyttö 

Punakaali on valkokaalia pienempi, koostumukseltaan kiinteämpi ja maultaan makeampi, mutta se sopii käytettäväksi samaan tapaan ja samoihin ruokiin kuin valkokaalikin. Upean purppuranpunaisen värinsä ansiosta se on näyttävämpi valinta monen ruoan raaka-aineeksi ja oiva lisä esimerkiksi joulupöytään. 

Useimmille punakaalista juontuu ensiksi mieleen raastesalaatti, mutta punakaalia voi syödä myös marinoituna sekä eri tavoin kypsennettynä, kuten keitettynä, uunissa paahdettuna tai vaikka grillattuna. Kaali sopii hyvin keittoihin, kaalikääryleisiin, pata-, laatikko- ja vuokaruokiin sekä raastettuna salaatteihin sekä hapankaalin valmistukseen.

Pitkään kypsennettäessä punakaalin väri muuttuu sinertäväksi ja haaleammaksi, mutta värimuutoksia voi ehkäistä lisäämällä tilkan etikkaa tai sitruunan mehua liemeen.

Herkullinen punakaalisalaatti x 6

Salaateissa punakaali on parhaimmillaan, kun leikkaat sen oikein ohuiksi suikaleiksi, rutistelet hieman käsien välissä ja sekoitat sitten salaatin joukkoon esimerkiksi viikunoita ja saksanpähkinöitä tai kvinoaa ja soijapapuja.

Punakaalisalaatti mielletään usein syksyn ja talven salaatiksi, mutta yhtä hyvin sillä voi täydentää myös kesäiset grilliateriat. Kira Åkerström-Kekkosen punakaalista valmistettu tahinislaw sopii erityisesti ribisien kanssa tarjottuna.

Aasialaista makumaailmaan punakaalisalaattiin saat sekoittamalla kaalisuikaleiden joukkoon kastikkeen limetistä, seesamiöljystä sekä chilistä. 

Kevyessä talvisalaatissa on sekä rapsakkaa punakaalia että vatsaa hellivää  hapankaalia. Granaattiomenansiemenet tuovat makuun pirteyttä ja raejuusto mehevyyttää sekä ruokaisuutta.

Punakaali lisukkeena ja pikkunaposteltavana

Valmista talvella possun, makkaroiden tai joulukinkun lisukkeeksi perinteistä, punaviinissä tai vaikkapa balsamicoliemessä haudutettua punakaalia. Lämmintä makua haudutetulle punakaalille antavat esimerkiksi neilikka, kaneli, laakerinlehti ja valkopippurit.  

Jos etsit hieman erilaista tarjottavaa vaikkapa pikkujoulukauteen, tartu tähän reseptiin: vegaaniset lehtitaikinaleivokset sopivat teen, glögin tai kasvissosekeiton kylkeen. Lehtitaikinapohjien välissä on reilusti hummusta ja hapanimelää punakaalia.

Punakaalipiirakka on ihanaa lämpimänä tai kylmänä ja sopii tarjottavaksi niin alkupalana kuin pikkusuolaisena teen kanssa. Rukiinen pohja ja pekonilla mehevöitetty muhkea kaalitäyte ovat tämän syksyisen piirakan avainsanoja.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kokkaa eri kaaleista – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit valkokaalista broccoliniin

X