Muoti

Uskomaton kikka: näin paikkaat reiän neuleesta nopeasti ilman neulaa ja lankaa! Toimittaja testasi

Vaatteessa olevan reiän paikkaaminen neulan ja langan kanssa vaatii taitoa. Testasimme, toimiiko niksi, jonka avulla reiät voi paikata helposti, nopeasti, siististi ja kestävästi kokonaan ilman neulaa ja lankaa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Lempineuleesta reiän löytäminen ei ole iloinen yllätys.

Vaatteessa olevan reiän paikkaaminen neulan ja langan kanssa vaatii taitoa. Testasimme, toimiiko niksi, jonka avulla reiät voi paikata helposti, nopeasti, siististi ja kestävästi kokonaan ilman neulaa ja lankaa.

Facebookissa kiertävässä videossa trikookankaalta näyttävään paitaan tullut reikä korjataan hetkessä ilman neulaa ja lankaa silittämällä paidan sisäpuolelle pieni pala sulavaa sidosnauhaa. Voiko reiän paikkaaminen todella olla näin helppoa? Toimiiko niksi todella? Päätimme testata.

Vaikka kävimme parissa suomalaisessa käsityökaupassa, emme onnistuneet löytämään videolla käytettyä tuotetta.

Vastaavanlaiselta vaikuttava tuote kuitenkin löytyi. Joustava, kudottu kovike on polyesteristä valmistettu tukikangas, jonka liimapuoli silitetään kiinni haluttuun kankaaseen. Testasimme kolmella eri vaatteella, sujuuko reiän paikkaaminen kyseisellä tukikankaalla yhtä helposti kuin videolla.

Niksi on paitsi helppo myös edullinen: useampiin paikkailuihin riittävä pala tukikangasta maksoi 60 senttiä. Kyseistä tukikangasta on saatavilla mustana ja valkoisena hyvin varustelluista kangaskaupoista.

Näin reikä neuleessa paikataan tukikankaan avulla ilman neulaa ja lankaa:

1. Käännä paita nurinpäin ja etsi, missä kohtaa vaatetta reikä on

Kun olet löytänyt vaatteessa olevan reiän, leikkaa tukikankaasta reikää reilusti isompi pala reiän paikkaamiseen.

Neuleen reiän paikkaaminen helposti ja nopeasti ilman neulaa ja lankaa

2. Painele reikä sormillasi mahdollisimman hyvin kiinni

Aseta vaate silityslaudalle ja painele paikattava reikä mahdollisimmän tiukasti kiinni. Näin varmistat, että tukikangas ei paista läpi paikatusta vaatteesta – ja että tukikangas ei kiinnity vaatteessa olevan reiän kautta silityslautaan.

Neuleen reiän paikkaaminen helposti ja nopeasti ilman neulaa ja lankaa

3. Asettele leikkaamasi pala tukikangasta reiän päälle

Tukikankaan kevyesti kimaltava liimapuoli asetetaan vaatetta vasten ja kangaspuoli vaatteesta poispäin.

Neuleen reiän paikkaaminen helposti ja nopeasti ilman neulaa ja lankaa

4. Silitä

Tarkat silitysohjeet tulevat tukikankaan mukana. Liimaa ei vahingossakaan tartu silitysrautaan, kun silität tukikankaan kiinni vaatteeseen esimerkiksi leivinpaperin läpi.

Neuleen reiän paikkaaminen helposti ja nopeasti ilman neulaa ja lankaa

5. Tarkista kiinnittyminen

Katso, että tukikangas on kauttaaltaan kiinnittynyt vaatteeseen ja että sen reunat eivät hapsota. Jos huomaat puutteita tukikankaan kiinnityksessä, silitä huonosti kiinnittyneet, repsottavat kohdat uudelleen.

6. Katso lopputulos

Kun kangas on siististi kiinni vaatteessa, käännä vaate oikein päin ja katso, millainen lopputuloksesta tuli.

Neuleen reiän paikkaaminen helposti ja nopeasti ilman neulaa ja lankaa

7. Muista pestä vaate jatkossa oikein

Jatkossa sinun on pestävä vaate sellaisilla ohjelmilla, jotka sopivat sekä vaatteelle että tukikankaalle. Tukikankaan mukana tulevat sen pesuohjeet.

Miten paikka kesti?

Paikkasimme kuvissakin näkyvän villaneuleessa olevan reiän (tai oikeastaan kahden reiän rykelmän) lisäksi myös mustassa puuvillasekoitekankaassa olevat kaksi reikää ja farkkupaidan taskujen sivuilla olevat reiät.

Villaneuleessa paikka on pysynyt hyvin kiinni pesusta huolimatta, mutta tukikankaan reunat kuitenkin hapsottavat jonkin verran. Ulospäin tuo hapsutus ei kuitenkaan näy. Luultavasti paikka joudutaan kuitenkin uusimaan vielä joskus. Siihen tuskin on kuitenkaan lähiaikoina tarvetta. Reikä ei ole lähtenyt purkautumaan suuremmaksi. Tukikangas pilkottaa reiästä minimaalisesti, mutta neuleen elävän kankaan takia sitä ei huomaa käytössä. Varmasti eläväpintainen, tukikankaan väriä sisältävä neule on paljon helpompi paikattava kuin tasaisen värinen värillinen neule, jossa tukikankaan pienenkin pilkottamisen huomaa heti.

Joustavassa puuvillasekoitekankaassa paikat pysyvät kiinni todella hyvin. Ne eivät hapsota lainkaan. Niitä tuskin saisi edes yrittämällä paidan kankaasta irti. Paikkaa, jossa reikä oli, on todella vaikea huomata ulkopuolelta katsottuna edes etsimällä.

Farkkupaidassa paikat tulivat haastaviin, kuluneisiin saumakohtiin. Tukikankaan mustaa väriä ei juuri pilkota vaatteen ulkopuolelle. Kolme neljästä paikasta pysyi hyvin paikallaan pesusta huolimatta. Yksi paikoista hieman hapsotti ja kun paikkaa nyppi, se irtosi kokonaan – tosin siististi kuin laastari ja mitään jälkiä farkkukankaaseen jättämättä. Syy lienee huolimattomassa silittämisessä, koska muissa paikoissa ei ole samaa ongelmaa. Tukikangasta kiinnittäessä silittämiseen ja silitetyn paikan tarkistamiseen täytyy siis todellakin kiinnittää erityistä huomiota.

X