Hyvinvointi

Kesätissuttelu voi koitua kohtaloksi

Teksti:
Anna.fi

Kesällä Suomi siirtyy vapaalle. Alkoholin käyttö on vapaampaa ja sitä kuluu enemmän kuin talvikuukausina. Silloin tällöin itsensä humalaan juovat pystyvät yleensä rajoittamaan juomistaan syksyn alkaessa, mutta lisääntyneet humalakerrat voivat olla myös vaarallisia ja pilata muidenkin loman.

Kesätissuttelu

”Isä grillasi joka ilta, ja joi itsensä aina humalaan”, sanoo nyt 32-vuotias Emilia.

”Lapsuuden lomiini kuului humalainen isä, jonka kännisiä juttuja meidän piti kuunnella joka ilta. Toisinaan myös naapurit osallistuivat juhliin, ja meno oli melkoinen. Muistan että nukahtaminenkin oli vaikeaa humalaisten laulaessa pihalla. Me työnsimme sisareni kanssa vessapaperia korviin korvatulpiksi.”

Laske annoksia myös lomalla

Vaikka lomalla halutaan ottaa rennosti, kannattaa juomiseen silti kiinnittää huomiota. Voit esimerkiksi sisällyttää juomavalikoimaan myös alkoholittomia juomia tai korvata osan oluesta ykkösoluella. Viinipakkausten vaikeasti laskettavaa määrää voi helpottaa kirjaamalla kulutuksen ylös. Myös alkoholittomat siiderit maistuvat grillatessa ja saunan jälkeen.

Alkon julkaiseman Kohtuus kaikessa –esitteen mukaan suurkuluttamisen raja on naisilla 16 annosta viikossa ja miehillä 24 annosta.

Konjakkilasin nauttiminen on sama kuin söisi puolitoista voinappia.

Kesäjuomisen vähentäminen on osa painonhallintaa. Mitä enemmän juomassa on alkoholia, sitä enemmän siinä on myös kaloreita. Krapulassa ja humalassa tulee myös syötyä epäterveellisemmin.

Yhdessä alkoholigrammassa on seitsemän kilokaloria, joten esimerkiksi pullollisessa keskiolutta on 120 kilokaloria. Pullollinen makeaa omenasiideriä sisältää jo 180 kilokaloria.  Alkoholiannoksen kalorimäärä nousee reippaasti, jos lisäät siihen vielä sokeripitoista juomaa.

Laihduttajan kannalta paras kesädrinkki on valmistettu valkoviinistä ja kivennäisvedestä, baaritiskiltä kannattaa tiedustella myös muita vaihtoehtoja.

”Terassilta terassille auringon mukana”

27-vuotias Maria muistelee naureskellen edellistä kesää. ”Taisi mennä vähän yli silloin, tuntuu että olin koko ajan menossa.”

Marian mukaan juoma-annoksia ei laskeskella kesäisin. Lämpimät säät ja useat kesätapahtumat aiheuttavat sen, että alkoholia kuluu enemmän kuin talvella. Maria kokee, että hänen juomistottumuksensa ovat samanlaiset kuin muillakin nuorilla aikuisilla.

”Kaikki mun kaverit on samanlaisia, eihän sitä nyt yksin voi juhlia.”

Jatkuva juhliminen ei tuottanut ongelmia, sillä Marian työpäivä alkoi vasta yhdeltätoista aamulla.

” Join itseni humalaan noin 4-7 kertaa viikossa. Välillä tuli parin, kolmen päivän jaksoja jolloin päätin etten juo. Siitä lipsuttiin ihan huomaamatta. Nykyään käyn ulkona 2-3 kertaa viikossa, mutta en todellakaan ole aina humalassa vaan voin juoda vain muutaman.”

”Siitä tulee sellainen kierre”

45-vuotiaan Tertun alkoholin käyttö riistäytyi käsistä kun elämäntilanne 35-vuotiaana muuttui radikaalisti. Ero silloisesta miehestä ja arjen pyörittäminen kahden lapsen kanssa oli raskasta aikaa.

”Juomiseni alkoi ihan pikkuhiljaa. Väitin itselleni että juon vain sosiaalisissa tilanteissa ja rentoutuakseni arjesta. Ulkoisesti kulissit olivat kunnossa, mutta sisäisesti olin ihan rikki.

Terttu pysyi työelämässä, vaikka se olikin vaikeaa. Nykyään hän sanoo tunnistavansa alkoholistin, kun sellaisen näkee. Muiden ihmisten asioihin puuttuminen tuntuu kiusalliselta, vaikka halu auttaa olisikin kova.

”Juomisesta vaietaan meidän yhteiskunnassa. Etenkin liikaa juova nainen koetaan tosi huonona ihmisenä.”

”Se oli vapauttava tunne kun tiesi että saa rauhassa ottaa”

Tertun mukaan Suomessa on hyväksyttävää juoda paljon loma-aikana. Kesäjuomiseen on syytä kiinnittää huomiota, kun aamulla tekee mieli krapularyyppyä ja humalassa tulee oltua aina vain useammin.

” Kun muisti menee ja viina pyörii koko ajan mielessä, niin onhan se jo tosi hälyttävää. Sellaistakin näkee että mennään vaan yhdelle ja sitten juodaankin vaikka kuinka monta. Ja sitten ne muka pystyvät hallitsemaan omaa juomistaan”

”Ajattelin, että juon itseni hengiltä, sitten muistin lapset”

Terttu oli jo pitkään miettinyt avun hankkimista, kun päätös lopulta syntyi.

”Olin tukehtua omaan oksennukseeni, se oli sellainen tilanne joka pysähdytti lopullisesti. Ajattelin, että haluan kuolla, mutta ajatus lapsista pelasti minut.”

Terttu soitti Auttavaan puhelimeen, josta hänet neuvottiin AA-klinikalle. Nyt Terttu on ollut kuivilla kymmenen ja puoli vuotta.

”Lapset epäilivät raittiuttani pitkään, mutta nyt kaikki on jo hyvin. Tyttäreni menee naimisiin kesällä, ja on upeaa että saan olla mukana häiden suunnittelussa. En usko, että hän olisi huolinut minua mukaan kymmenen vuotta sitten.”

Teksti: Hannele Järvelä

X