Hyvinvointi

Life coach palveluksessasi: Investoi itseesi

Teksti:
Anna.fi

Hyvinvointiin kannattaa investoida. Siihen panostettu aika ja raha maksaa nimittäin itsensä monin kerroin takaisin: Keho voi paremmin, mieli on virkeämpi ja elämä maistuu mukavammalta.

Miten sitten omasta hyvinvoinnistaan kannattaa pitää huolta? Seuraavien vinkkien avulla luot hyvän pohjan omalle kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillesi. Voit itse päättää, mihin hyvinvoinnin osa-alueeseen haluat investoida eniten ja mitkä keinot palvelevat sinua parhaiten.

1. Kartoita kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tilasi

Aloita hyvinvoinnistasi huolehtiminen kartoituksella. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluvat alla mainitut asiat. Ota esiin kynä ja paperia. Mieti jokaisen hyvinvoinnin osa-alueelle asiat, jotka kaipaavat muutosta ja merkitse ne paperille.

Hyvinvoinnin osa-alueet:

  • Fyysinen hyvinvointi: terveys, kunto, lepo, ruoka
  • Henkinen hyvinvointi: suhde omaan itseen, itsetuntemus, itsensä arvostaminen, itseluottamus, itsensä toteuttaminen, elämän merkityksellisyys
  • Emotionaalinen hyvinvointi: tunne-elämä; tunteiden tunnistaminen, tunteiden käsitteleminen, positiivisten tunteiden luominen
  • Sosiaalinen hyvinvointi: suhde omaan itseen, suhde muihin, verkoston laatu, verkoston määrä, kommunikointitaidot
  • Älyllinen hyvinvointi: älyn toiminnot, aivojen virkeys, ongelmanratkaisukyky, älylliset haasteet, uuden oppiminen

2. Kirkasta tavoitteesi nyt ja tulevaisuudessa

Kartoituksen jälkeen on tavoitteiden vuoro. Merkitse jokaiselle hyvinvoinnin osa-alueelle tavoitteet niin lyhyellä (1 vuosi) kuin pitkälläkin (20v) tähtäimellä.

Huomioi tavoitteissa asiat, jotka kaipasivat muutosta, mutta myös ne asiat, joita hyvinvoinnin saralla haluat tavoitella.

Muista, että toimiva tavoite ei sisällä ”ei” – sanaa. Esim. ”En ole väsynyt” tulee korvata ”Olen energinen” – lauseella. Tai ”En syö sokeria” tulee korvata ”Syön terveellisesti” – tyyppisellä lauseella.

3. Tee toimiva suunnitelma – kirjaa se viikkokalenteriisi

Kirjattuasi tavoitteet ylös, sinun on hyvä miettiä, miten ne saavutat. Mikäli tavoitekokonaisuus tuntuu liian haastavalta, ota muutokskohteiksi jokaisesta hyvinvoinnin osa-alueesta yksi tärkein seikka.

Mieti sen jälkeen, millaisilla askelilla itse kunkin tavoitteen saavutat. Jotta toimintasuunnitelmasta tulee toimiva, kirjaa askeleet kalenteriisi tai vaikkapa Excel-taulukkoon. Viikkokalenterista näet päivittäin, mitä voit tehdä voidaksesi paremmin.

4. Johda itseäsi – tee korjausliikkeitä tarvittaessa

Analysoi omaa edistymistäsi viikon, parin välein. Mieti, missä olet onnistunut. Mieti myös, missä olisit voinut onnistua paremmin ja mikä sinua olisi siinä auttanut. Itsensä johtaminen on päivän sana myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittämisessä.

Mikäli huomaat, että joku tavoite on saavutettu, voit siirtyä seuraavaan tavoitteeseen. Saatat myös huomata, että jokin tavoite on epärealistinen ja epäsopiva. Silloin kannattaa muokata tavoite uusiksi.

Tärkeää on muistaa, että antaa itselleen enemmän kehuja kuin moitteita. Sen myötä itseluottamus paranee ja tavoitteet on helpompi saavuttaa.

5. Anna itsellesi lupa omaan aikaan – luovu syyllisyydestä

Tuntuuko sinusta siltä, että omaan itseesi investoiminen on itsekästä? Onhan se, mutta se on pieni itsekkyys on vain terveellistä (ellei se mene överiksi). Mieti, mitä hyötyä sinun hyvinvoinnistasi on kumppanillesi, lapsillesi, ystävillesi, läheisillesi, työnantajallesi ja yhteiskunnalle.

Kun pidät itsestäsi huolta, jaksat huolehtia paremmin myös läheisistäsi, tuotat iloa ympärillesi ja olet tehokkaampi. Mikäli vielä tunnet syyllisyyttä omasta ajastasi, mietti, mitä hyötyä syyllisyydestäsi sinulle on. Haluatko, että se ohjaa sinun ja perheesi elämää?

6. Ota perhe mukaan hyvinvoinnin suunnitteluun

Hyvinvoinnin kehittämisessä ei kannata keskittyä pelkästään itseensä. Mikäli sinulla on puoliso tai perhettä, ota heidät mukaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin luomiseen.

Laatikaa kaikki yhdessä suunnitelma kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Miettikää, mitä voitte tehdä yhdessä ja miten toteutatte muut tavoitteet. Yhdessä tekeminen motivoi ja sitouttaa. Samalla jokainen tulee huomioiduksi ja kaikki saavat luvan kanssa aikaa itselleen.

7. Tarkistuta terveydentilasi – hyödynnä ammattilaisia

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin luomisessa ja itsensä johtamisessa on hyvä oppia luottamaan omaan itseensä. Silloin tällöin on toki hyvä hyödyntää myös ammattilaisten apua ja tukea. Oma terveydentila kannattaa tarkistuttaa säännöllisin väliajoin. Eikä kannatta unohtaa gynekologia ja hammaslääkäriäkään.

Pienet vaivat on helpompi ja edullisempi laittaa kuntoon kuin liian isoksi kasvaneet ongelmat. Halutessasi voit hyödyntää myös erilaisten valmentajien, kuten personal trainereiden tukea. Koska kokonaisvaltainen hyvinvointi on monien asioiden summa, on myös ammattilaisten tarjontakin laaja. Myös kosmetologilla, kampaajalla tai stylistilla käynti ovat investointeja omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

8. Tee hyvinvoinnista osa lifestyleasi

Jotta hyvinvoinnista tulee kestävä valinta elämääsi, tee siitä osa elämäntapaasi. Älä mieti, että hyvinvointi on asia, josta sinun on pakko pitää huolta. Tee itsesi huoltamisesta nautinto, jonka avulla luot iloa elämääsi. Jos se tuntuu haasteelliselta, voit löytää oivalluksia seuraavan mielikuvallisen harjoituksen avulla.

Kuvittele eteesi kaksi tuolia. Vasemman puoleisessa tuolissa olet sinä, jolle hyvinvoinnista huolehtiminen on pakkopullaa. Kuvittele sitten, että oikeanpuoleisessa tuolissa näet itsesi, jolle hyvinvointiin panostaminen on iloinen asia ja se on osa jokapäiväistä elämääsi.

Mieti sen jälkeen, mitä oikean puoleisen hahmon elämässä on toisin. Ja ennen kaikkea, mitkä asiat ovat sovellettavissa omaan elämääsi!

9. Auta muita pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan

Hyvinvoinnin ilosanomaa voi laajentaa myös oman perhepiirin ulkopuolelle. Mikäli sinulla on kiinnostusta hyväntekeväisyyteen, auta muita. Käy ulkoiluttamassa vanhempia, seurustele yksinäisten kanssa tai vedä vaikka lempiaiheeseesi liittyvää kerhoa ilmaiseksi.

Auttamalla muita luot hyvää mieltä itsellesi ja muille. Auttamalla muita voimaan paremmin autat yhteiskuntaamme voimaan paremmin. Samalla luot itsellesi ympäristöä, jossa sinun on mukavampi olla.  Hyvän kiertoon laittaminen maksaa itsensä aina monin kerroin takaisin. 

Anne Karilahti, Valmentamo

X