Hyvinvointi

Lumikenkäily on helppo liikuntamuoto

Teksti:
Anna.fi

Rento retki talvimaisemissa vai kovaa kyytiä kinoksissa? Sinä päätät tahdin ja taipaleen, lumikengät vievät eteenpäin.

Helppo ja luontoystävällinen liikuntamuoto on lumikenkäily. Hankimaisemassa pääsee ihastelemaan näkymiä ja vaihtaman kuulumisia ystävän kanssa. Tämä laji sopii tehokasta liikuntaa haluaville tai rentoon yhdessäoloon panostaville.

Urheilusuorituksen tehokkuuden määräät sinä. Kuka sanoi, että pitää kenkäillä? Ketterä kuntokalle pistää juoksuksi. Maaston valinnallakin saadaan kokemukseen haasteita. Näillä kengillä pääsee sinne minne ei talvisaappailla yllä tai suksilla mahdu.

Hyvästi jenkkakahvoille!

Lumikenkäilyn sanotaan olevan 60 % tehokkaampaa kuin kävelylenkin, sillä lumen vastus ja kumpareinen taival vaativat ulkoilijalta enemmän tehoa. Jenkkakahvojaan sureville lumikenkäily sopii mainiosti, sillä se vahvistaa jalkoja, pakaroita ja keskivartaloa.

Tietokoneen ääressä työpäivänsä viettävät taas ilahtuvat kuullessaan, että sauvojen kanssa kuntoutumaan saadaan myös ylävartalo ja kädet. Sauvojen käyttö lisää myös energiankulutusta ja nostaa sykettä. Lumen ja lumikenkien pehmentäessä menoa, harrastusta voi mainostaa nivelystävällisenä ylipainosta tai liikuntaelinongelmista kärsiville. Sohvaperunaksi itsensä luokittelevankin kynnys madaltuu, sillä lajin voi aloittaa rennolla tahdilla.

Jos mieleesi on nyt piirtynyt koominen kuva urbaanista Michelin-ukosta lumikenkineen keskellä metsää, voit olla huoletta. Et ole hangissa rämpimässä yksin. Lumikenkäilyn innoittamia suomalaisia löytyy koko ajan lisää. Ensimmäisistä lumikenkäkisoista on kulunut aikaa reilut sata vuotta ja lumikenkien historialliset jäljet ulottuvat ajassa jopa 6000 vuotta taaksepäin. Aktiiviset kenkäilijät perustivat Suomen Latuun kuuluvan Lumikenkäilijät ry:n vuonna 1999 ja nykyisellään harrastajia on Suomessa jo yli 120 000.

Ylös, ulos ja kenkäilemään

Liikuntakärpäsen purtua, uusi huolenaihe on varusteet ja budjetti. Lumikenkäily ei kuitenkaan vaadi kalliita merkkipukuja tai laajaa varusteistoa, saati kovia kurssimaksuja.

Asukokonaisuutta valitessa tarvitaan kosteudelta, tuulelta ja piiskaavalta myrskyltä suojaava kokonaisuus. Avainsana on kerrospukeutuminen. Alusasu pitää ihon lämpimänä ja poistaa kosteutta, välikerros lämmittää ja kuorikerros suojaa. Alusasun valinnassa kannattaa välttää puuvillaa ja suosia keinokuitua tai villasekoitetta. Kuorikerroksen materiaaliksi voi valita esimerkiksi Goretexin.

Lumikenkiä voi yleensä vuokrata retkille osallistuessa, usein ne sisältyvät jopa retken hintaan. Jos harrastus vie mennessään, voi askeleensa suunnata urheilukauppaan. Lumikengät saa reilulla sadalla eurolla. Omaa jalkaa miellyttävää mallia kannatta hakea etukäteen vuokravarusteista tai kaverin kengistä. Haastattele myös lumikenkäasiantuntijaa tai osaavaa myyjää.

Samaan aikaan kun harrastus on lisännyt suosiotaan, ovat valmistajat lisänneet tuotevalikoimaansa. Et ehkä uskonut törmääväsi valinnanvaikeuteen lumikenkäostoksillasi. Ratkaisua helpottamaan on olemassa muutama nyrkkisääntö. Kengän valintaan vaikuttaa käyttäjän paino ja pituus suhteessa lumikenkiin sekä maasto ja käyttötarkoitus. Lisäksi tulisi huomioida välineiden materiaali, muoto ja sideratkaisut.

Tutustu, harrasta tai kisaa

Lumikenkäilyyn tarjoutuu tutustumismahdollisuus esimerkiksi Hämeenlinnan Aulangossa 5.- 6. maaliskuuta. Turnajaisiin kokoontuvat niin lumikenkäjuoksijat ja retkisarjalaiset kuin lumikenkäilyn harrastajat sekä kokeilijat. Täällä Hämeenlinnassa kisataan lumikenkäilyn Suomen parhaan tittelistä. Mestarit ratkotaan vaelluksessa sekä sprintissä ja retkisarjassa nautitaan komeista maisemista ja yhdessäharrastamisen riemusta.

Innokkaan ulkoilijan ei kuitenkaan tarvitse odottaa maaliskuuhun saakka. Varaslähdön voi ottaa ainakin Suomen Ladun retkillä, joita tarjotaan aktiivisesti eri puolilla pääkaupunkiseutua ja Nurmijärveä. Kurssit maksavat noin 10 euroa sisältäen lumikengät ja kuuman juoman. Menoa on myös ympäri Suomea eri järjestöjen ja palveluntarjoajien toimesta.

Retki palkitsee liikkujan, sillä jälkikäteen tuntee tehneensä jotakin. Aurinkoenergiaa ja raitista ilmaa on tankattu arkipäivän varastoon. Eikä välinehuoltokaan vie viimeisiä rahkeita: lumikengät voi iskeä reppuun ja nenän kääntää kohti kotisaunaa.

Teksti: Heidi Niva / A4 Media Oy (17.2.2005)
Kuva: A4 Media Oy

Lisätietoja:

Suomen Latu ry

Suomen Lumikenkäilijät ry

X