Hyvinvointi

Metamorfinen tekniikka tähtää muutokseen kehossa

Teksti: Anna.fi

Suomeen hiljattain rantautunut metamorfinen tekniikka on kosketushoitoa. Oudolta kalskahtava nimi viittaa metamorfoosiin, muodonmuutokseen. Metamorfoosista puhutaan esimerkiksi eläintieteessä, kun toukasta kuoriutuu perhonen. Metamorfinen tekniikka tähtää muutokseen ihmisessä.

Menetelmän isä, brittiläinen vyöhyketerapeutti Robert St.John, kutsui metodiaan ensin sikiörefleksiterapiaksi. Hänen näkemyksessään käyttäytymismallit luodaan jo kohdussa, ja nämä varhaiset refleksit aiheuttavat meille stressiä. Metamorfisen tekniikan ajatuksena on purkaa varhaisia energialukkoja ja vapauttaa voimavaroja.

Metamorfinen tekniikka ei ole vyöhyketerapiaa, mutta menetelmä hyödyntää selkärangan heijaste- eli vyöhykealueita. Hoidossa selkäranka on keskeinen. Siellä sijaitsee aivojen jatke, keskushermosto eli elimistön tiedosto, kuten St.John sen ilmaisee.

Pumpulinpehmeää koskettelua

– Käsittely on pumpulinpehmeää koskettelua vyöhykealueissa, joita on päässä, käsissä ja jalkaterissä, järvenpääläinen naturopaatti Arja Ahonen kertoo. Hän opetteli tekniikan Englannissa ja toi sen Suomeen.

Tieteellistä näyttöä menetelmän tehosta ei ole eikä voi olla, koska muuttujia on liikaa. Jo pelkän hoivavaikutuksen (loving care effect) poissulkeminen on kosketteluhoitojen kohdalla mahdotonta. Arja Ahonen kertoo kuitenkin tapauksista, joissa käsittelyä on seurannut positiivinen elämänmuutos. Hoidosta on ollut apua muun muassa päihderiippuvuuteen, unettomuuteen ja vastaaviin vaivoihin. Arja Ahonen vertaa käsittelyn vaikutusta joogaan, se synnyttää samanlaisen meditatiivisen olotilan.

Miltä tuntuu?

Makaan hoitopöydällä, mutta voisin myös istua tuolissa. Riisuutua ei tarvitse. Ahonen aloittaa höyhenenkevyin sipaisuin oikeasta jalkaterästäni. Tuskin tunnen kosketuksia, mutta lämpö alkaa vähitellen nousta jalkojani pitkin vartaloon. Tuntuu hyvältä. On kuin sisäiset voimavirrat liikahtaisivat. Vai kuvittelenko vain?

Mitä maksaa?

Runsaan tunnin käsittely maksaa 25–40 euroa.  Hoitokertojen määrä vaihtelee, joskus yksikin käsittely voi riittää.

Lue lisää:
Metamorfoosi.fi
Suomen luontaisterveysopisto

Teksti: Irma Heydemann

X