Seksielämä

Seksi eron jälkeen uuden kumppanin kanssa voi jännittää – seksuaaliterapeutti neuvoo, kuinka epävarmuuksista pääsee yli

Ensimmäinen kerta uuden kumppanin kanssa on jännittävä asia, etenkin silloin, jos taustalla on päättynyt pitkä suhde. Seksuaaliterapeutti rohkaisee suhtautumaan uusiin kokemuksiin uteliaisuudella sekä omaan itseen lempeydellä.

Teksti:
Paula Koski
Kuvat:
Istock

Seksielämän aloittaminen uudelleen eron jälkeen voi hermostuttaa. Kannattaa pohtia omia toiveita ja epävarmuuksia avoimin mielin, vinkkaa seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

Ensimmäinen kerta uuden kumppanin kanssa on jännittävä asia, etenkin silloin, jos taustalla on päättynyt pitkä suhde. Seksuaaliterapeutti rohkaisee suhtautumaan uusiin kokemuksiin uteliaisuudella sekä omaan itseen lempeydellä.

Pitkän suhteen päättyminen on suuri elämänmuutos. Jokainen loppu on myös uuden alku, ja ennemmin tai myöhemmin kuvioihin astuu myös läheisyys uuden ihmisen kanssa. Toisilla edellisestä ”ekasta kerrasta” voi olla jopa vuosikymmenten tauko, joten jännittävä tilanne voikin aiheuttaa erilaisia tuntemuksia innostuksesta epävarmuuteen.

Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskasen mukaan eroon päättyvissä suhteissa on usein ongelmia myös seksin saralla. Niitä voivat olla vaikkapa seksuaalisen halun puute tai muunlainen seksielämän toimimattomuus. Hän neuvoo ottamaan omaan seksuaalisuuteen liittyvät pohdinnat osaksi erotyöskentelyä. Olisi hyvä ajatella esimerkiksi sitä, kuinka on ilmaissut seksuaalisuuttaan entisen kumppanin kanssa.

– Ex-kumppani on todennäköisesti jättänyt omaan seksuaalisuuteen sekä hyviä että vähemmän hyviä jälkiä. Mikä ei toiminut, mitä olisi kaivannut ja mitkä asiat ovat olleet hyviä? Näitä asioita pohtimalla voi saada eväitä siihen, mitä tulevaisuuden seksielämältä toivoo, Tanskanen sanoo.

Lue myös: Oletko miettinyt, mistä pidät seksissä? Älä tyydy seksiin, joka ei säväytä – asiantuntija kertoo, miten uinuvat halut saa heräämään

Elämään kuuluu monia ”ekoja kertoja”, tilanteita, joihin sisältyy jotakin aivan uutta. Seksi uuden ihmisen kanssa ymmärrettävästi hermostuttaa, mutta Tanskanen kehottaa silti tutkailemaan, mistä nauttii, sekä ottamaan ilon irti elämästä.

– On mahdollista, että homma ei mene ykkösellä putkeen. Voi olla, että myös uutta kumppania jännittää ja homma menee sähläämiseksi. Ekan kerran perusteella ei siis kannata tehdä dramaattisia johtopäätöksiä, hän sanoo.

Mutta mitkä asiat voivat hermostuttaa, kun on aika siirtyä seksiin uuden kumppanin kanssa? Listasimme alle kolme tilannetta sekä sen, kuinka niihin kannattaa suhtautua.

Epävarmuus omasta itsestä vaivaa monia

Itseen, omaan ulkonäköön tai seksitaitoihin liittyvä epävarmuus on yleistä uusissa suhteissa. Uuteen ihmiseen tutustuessa moni voikin kokea olevansa erilaisen arvioinnin kohteena kuin vakiintuneessa suhteessa ollessaan. Epävarmuus on inhimillistä tiettyyn rajaan asti, mutta jatkuva itsen arviointi sekä epäily ovat mielelle myrkyllisiä. Tanskanen kehottaa suhtautumaan itseen lempeydellä sekä maltilla.

– Vertailu tekee huonoa henkiselle hyvinvoinnille. Olemme kaikki ainutlaatuisia olentoja, joten on hyvä narauttaa itsensä nopeasti, kun ajatukset menevät epävarmoiksi. Etsi sisältäsi tsemppaava ääni, joka muistuttaa erityisyydestäsi sekä haluttavuudestasi, hän sanoo.

Lue myös: Merja luuli pitkään olevansa huono sängyssä – nelikymppisenä hän oivalsi, että voisi ottaa seksuaalisuutensa haltuunsa: ”Minussa on monia puolia niin seksin suhteen kuin persoonana”

Vanhat muistot ja kipukohdat nousevat pintaan

Vaikka päättynyttä suhdetta olisi jo ehtinyt käsitellä, voi uusi suhde tai läheisyys uuden ihmisen kanssa nostaa pintaan myös vanhoja kipukohtia. Mieleen voi muun muassa pulpahtaa muistoja seksistä entisen kumppanin kanssa – sekä hyvässä että pahassa.

– Entistä suhdetta ei pysty unohtamaan pakolla, olemmehan ajattelevia sekä tuntevia olentoja. Jos asia pukkaa mieleen häiritsevässä määrin, kannattaa siitä puhua jonkun kanssa, Elina Tanskanen sanoo.

Onko ilmassa jännitystä – vai suoranaista pelkoa?

On normaalia kokea jännitystä sekä hermostuneisuutta, ja innostus sekä jännitys saattavat aiheuttaa joskus pelon kaltaisia tunteita. Jos tunne tuntuu lamaannuttavan tai muuttaa raajat raskaiksi, on terve jännitys todennäköisesti päässyt muuttumaan peloksi. Uuteen kumppaniin tutustuminen sekä seksistä keskusteleminen olisivatkin tärkeitä asioita ennen seksiin siirtymistä.

Jos kuitenkin pelottaa siinä määrin, että kokee lamaantuvansa, tekee mieli paeta tai voi muuten huonosti, oma tunne on syytä ottaa vakavasti. Tässä tilanteessa Tanskanen kehottaa kuuntelemaan sekä kunnioittamaan omaa itseään, sillä voimakkaaseen pelkoon on todennäköisesti jokin syy.

– On hyvä muistaa, että seksin voi keskeyttää koska tahansa, eikä sitä tarvitse alkaa selitellä kumppanille. Rentous, turvallisuuden tunne sekä hyvä olo ovat avainasemassa hyvässä seksissä. Suostumus on myös todella tärkeä asia, ja siitä on tärkeää puhua, Elina Tanskanen korostaa.

X