Ihmiset ja suhteet

Tankotanssi kuntoilumuotona

Teksti: Rakel Liekki

rakelMaailmalla huimaa suosiota kuntoiluharrastuksena saavuttanut tankotanssi on viimein rantautunut kunnolla Suomeen.

Marraskuussa Helsingissä avattiin tanssistudio Rock The Pole, joka on erikoistunut nimenomaan tankotanssiin eli Pole danceen. Tanssistudio tarjoaa perusopetuksen lisäksi yksityistunteja, polttaripäivän ohjelmaa morsiamille sekä viikonlopun intensiivikursseja. Studion opetusohjelmaan kuuluvat myös teemalliset jatkotunnit, kuten esimerkiksi PoleBic, PoleFlamenco, PoleJazz, PoleBallet ja Streching.

Helsingin ulkopuolella tankotanssin harrastusmahdollisuudet ovat rajalliset, mikäli ei halua ostaa omaa tankoa ja harrastaa itsenäisesti opetusvideoiden avulla. Tankotanssiin voi kuitenkin tutustua myös, mikäli asuu Helsingin ulkopuolella. Kansainvälisen A Pole Lot of Fun-ketjun jäsen Anette Skyté nimittäin järjestää tilauksesta tankotanssin alkeitakin läpikäyviä Pole Party -tapahtumia ympäri Suomea.

Tankotanssissa kuntoillaan lattiasta kattoon ulottuvaa tankoa apuna käyttäen. Laji kehittää notkeutta sekä muokkaa kehoa tehokkaasti. Tankotanssi voi tuntua vaativalta ja turhan akrobaattiselta lajilta, mutta itse asiassa perustekniikan oppii helposti, eikä aloittelijan tarvitse olla huippukunnossa pystyäkseen harrastamaan lajia. Vaikka monien mielissä tankotanssi varmasti yhdistyykin automaattisesti strippiklubeihin, ei lajin kuntoilumuoto ole ylitsepursuavan eroottinen.

Tanko on kuntoiluväline siinä missä vaikkapa rekki telinevoimistelijalle. Tankotanssi ei siis automaattisesti ole strippausta, eikä tunneilla riisuta vaatteita. Toki oppimiaan taitoja voi halutessaan hyödyntää myös eroottisessa tanssahtelussa, mutta tankotanssi on kuitenkin paljon enemmän kuin vain sen eroottinen muoto. Edes tankotanssin juuret eivät juonna strippiklubeille, vaan kiinalaiseen sirkukseen. Lajista järjestetään myös maailmanmestaruuskisoja.

TANKOTANSSILINKKEJÄ:

Suomeksi:

Tankotanssistudio  Rock The Pole

Anette Skyté – A Pole Lot of Fun

Tankotanssiblogi

Kotimainen tankotanssifoorumi

Ruotsiksi: 

Ruotsalaisen tankotanssistudion sivut

Englanniksi:

Tankotanssisivustoja: www.thepoledancedirectory.com,www.verticaldance.com

BBC:n toimittaja kokeilee tankotanssia

Kuinka päästä alkuun tankotanssiharrastuksessa:

www.wikihow.comwww.bbc.co.uk


Kuva: Juha Helminen

X