Hyvinvointi

Teelaadut eroavat selvästi toisistaan – yksi tee voi virkistää ja toinen rauhoittaa

Teelaadut vuoroin virkistävät, vuoroin rauhoittavat. Teen juominen tekee hyvää mielelle, ja yksittäisissä tutkimuksissa se on yhdistetty myös terveyshyötyihin.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Makuerot eri teelaatujen välillä syntyvät kasvupaikan ja käytetyn lehden osan ohella tavasta, jolla teelehtiä käsitellään.

Teelaadut vuoroin virkistävät, vuoroin rauhoittavat. Teen juominen tekee hyvää mielelle, ja yksittäisissä tutkimuksissa se on yhdistetty myös terveyshyötyihin.

Kun puhutaan teestä, ei puhuta yhdestä ainoasta juomasta. Vaikka kaikki teelaadut ovat peräisin samasta Camellia sinensis -teepensaasta, ne maistuvat erilaisilta.

– Makuerot syntyvät kasvupaikan ja käytetyn lehden osan ohella tavasta, jolla teenlehtiä käsitellään, laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Kirsi Männistö kertoo.

Musta, valkoinen, vihreä, oolong- ja pu’er-tee myös vaikuttavat elimistöön eri tavoin. Yksi virkistää ja toinen rauhoittaa – ja ehkäpä teellä voi olla terveysvaikutuksiakin, vai voiko?

– Yksittäisissä tutkimuksissa teellä ja erityisesti vihreällä teellä on havaittu terveyshyötyjä, mutta koostetutkimusten mukaan teen terveysvaikutukset ovat vähäisiä eikä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA salli terveysväittämien käyttöä teen markkinoinnissa.

Oli niin tai näin, teen ystävät tietävät kokemuksesta, että tee tekee hyvää. Vatsakin tykkää teestä – yöunista puhumattakaan.

– Omaan makuun ja tilanteeseen sopiva teelaatu löytyy kokeilemalla.

Teelaadut: Musta tee piristää

Musta tee saa värinsä ja ominaisuutensa hape­tuksessa. Kun poimitut teenlehdet saavat olla kos­teassa, ilmavassa tilassa, ne muuttuvat hyvin tummiksi.

– Musta tee muistuttaa vaikutuksiltaan kahvia, sillä siinä on eri teelaaduista eniten teiiniä, eli teen kofeiinia, Männistö kertoo.

Mustan teen kofeiinimäärä jää keskimäärin puoleen kahvista. Maltillinen kofeiinimäärä piristää, mutta ei vielä saa sydäntä tykyttämään ja käsiä vapisemaan, eikä se vie unta – ellei teetä hauduta liian pitkään.

teelaadut
Mustat teelaadut voivat valvottaa.

– Kupillisessa pitkään haudutettua mustaa teetä kofeiinimäärät voivat lähennellä kahvin kofeiinimääriä eli 65–150 milligrammaa.

Vatsatautiselle musta tee maistuu. Se nesteyttää ja kovettaa ulostetta – joskus liikaakin.

– Jos ummetus kiusaa, kannattaa vähentää teen juontia ja vaihtaa vaaleampaan teelaatuun.

Valkoinen tee rentouttaa

Valkoinen tee on vähiten käsiteltyä, nuorista silmuista ja lehdistä valmistettua teetä.

– Valkoisessa teessä on teelaaduista eniten polyfenoleja, Männistö kertoo.

Polyfenolit ovat biologisesti aktiivisia aineita, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina. Ne esimerkiksi estävät tulehduksia ja laajentavat verisuonia, ja saattavat siten vähentää yleissairauksien riskiä.

teelaadut
Valkoisella teellä voi olla rauhoittavia vaikutuksia.

– Teelaaduista vaalein on suosittu iltatee. Se ei sisällä juurikaan kofeiinia, mutta siinä on muita enemmän teaniinia. Se on aminohappo, jolla on lievä, rentouttava vaikutus.

Jo pelkkä ajatus lämpimästä teekupista kämmenten välissä rentouttaa ja pysäyttää kiireen. Verkkainen tapa nautiskella juomasta on myös terveellinen tapa.

– Jos tee polttaa suuta, se polttaa myös nielua. Kuumat juomat altistavat nielusyöville.

Jos haluat täyden hyödyn teen polyfenoleista, juomaan ei kannata lorauttaa maitoa.

Teelaadut: Vihreästä teestä pitkää ikää?

Vihreä tee on yhdistetty yksittäisissä tutkimuksissa muun muassa vaivattomampaan painonhallintaan ja pienempään sydänsairauden ja muistisairauden riskiin. Neljä vuotta sitten American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun, Japanissa toteutetun tutkimuksen mukaan päivittäinen vihreän teen juominen pidentää elinikää.

– Terveyshyötyjä selitetään vihreän teen polyfenoleilla, lähinnä epigallokatekiinigallaatilla eli EGCG:llä, Männistö tietää.

Teelaadut voivat heikentää hivenaineiden imeytymistä. Vihreä tee kannattaa ajoittaa kauas ruokailusta.

Joissain tutkimuksissa on huomattu, että EGCG laskee hivenen verenpainetta ja haitallista LDL-kolesterolia. Se on saattanut vähentää Alzheimerin taudissa aivoihin syntyviä beeta-amyloidiplakkeja. Voi olla, että vihreän teen juoja myös sairastaa vähemmän flunssia.

– EGCG:tä löytyy vihreästä teestä, sillä sitä ei hapeteta. Lehdet paahdetaan tai höyrytetään kevyesti ennen kuivaamista.

Aterian jälkeen kannattaa pitää parin tunnin tauko ennen teehetkeä, jos kuuluu raudanpuutteen riskiryhmään. Runsaina määrinä tee saattaa heikentää raudan imeytymistä. Varsinkin vihreässä teessä olevat katekiinit heikentävät myös folaatin imeytymistä.

Pu’er ja oolong herkkävatsaisille

Oolong-tee on osittain hapetettua, mustan ja vihreän teen välimaastossa olevaa teetä. Sitä hapetetaan, höyrytetään ja kuivataan, ja lopuksi teelehdet rullataan.

– Oolong-teessä on muita teelaatuja vähemmän parkkihappoja, ja se sopii kaikkein herkkävatsaisimmillekin. Suurina määrinä parkki­hapot voivat ärsyttää vatsaa, Männistö kertoo.

Pu’er-tee on tummaa, fermentoimalla eli hapattamalla valmistettua teetä. Siihen syntyy pitkän valmistusprosessin aikana monipuolisesti eri bakteereita ja entsyymejä.

Oolong ja kuvan pu’er -teelaadut ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan Suomessa.

– Pu’er-tee yhdistetään suoliston monimuotoiseen mikrobistoon ja toimivaan ruoansulatukseen.

Oolong ja pu’er ovat vanhoja teelaatuja, joita teeharrastajat suosivat niiden maun, eivät mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi, Männistö painottaa.

– Hyvä tee on nautinto, joka tekee hyvää mielelle ja siten koko tervey­delle.

Lähteet: teenystavat.fi ja ravitsemusterapeutti Kirsi Männistö, Terveystalo

X