Terveys

Brown noise eli Brownin kohina voi pelastaa yöunet – miksi jylinässä nukahtaa paremmin kuin hiljaisuudessa?

Brown noise kuulostaa ihmiskorvaan ukkosen jylinältä, suuren vesiputouksen kuminalta tai kovalta sateelta. Ruskean värin kanssa sillä ei ole tekemistä – nimestään tai tunnetummasta serkustaan, valkoisesta kohinasta huolimatta.

Teksti:
Christina Boman

Brown noise eli Brownin kohina voi helpottaa nukahtamista.

Brown noise kuulostaa ihmiskorvaan ukkosen jylinältä, suuren vesiputouksen kuminalta tai kovalta sateelta. Ruskean värin kanssa sillä ei ole tekemistä – nimestään tai tunnetummasta serkustaan, valkoisesta kohinasta huolimatta.

Brown noise on tiettyjen äänentaajuuksien muodostamaa kohinaa, jota voi käyttää nukahtamisen, rentoutumisen tai keskittymisen tukena.

Kohinan teho rauhoittumisessa perustuu pitkälti siihen, että se peittää alleen äkilliset ja yllättävät äänet, jotka voivat häiritä nukahtamista tai keskittymistä. Vaikka olisi nimellisesti hiljaisessa ympäristössä, pienet risahdukset valpastuttavat helposti häiritsevämmin kuin jatkuva äänimassa.

Tunnetuin kohina lienee valkoinen kohina, jota usein suositellaan myös vauvan nukahtamisen avuksi.

The Atlanticin artikkelin mukaan valkoisen kohinan korkeat taajuudet voivat kuitenkin olla osan korville liian voimakkaita. Kohina ei siksi tunnu kaikkien korvaan mieluisalta, vaan voi liian ärhäkkänä päin vastoin häiritä herkimpien unta.

Tällöin kokeiluun kannattaa ottaa Brown noise eli Brownin kohina, jonka moni mieltää valkoista kohinaa lempeämmäksi vaihtoehdoksi.

Mitä on Brown noise eli Brownin kohina?

Brown noise on saanut nimensä 1800-luvulla siitepölyn liikeratoja tutkineen botanistin Robert Brownin mukaan. Kohinaa on tyypillisesti nimetty myös väreittäin, joten valkoisen kohinan lisäksi voidaan puhua myös punaisesta kohinasta, jolla viitataan Brownin kohinaan.

Brown noise on valkoista kohinaa muistuttavaa jatkuvaa ja tasaista äänimassaa. Se kuitenkin hyödyntää valkoista kohinaa matalampia äänen taajuuksia, minkä vuoksi se tuntuu osan korvaan miellyttävämmältä ja maadoittavammalta vaihtoehdolta.

Äänimaisemaltaan Brownin kohinaa voisi verrata matalaan ukkosenjyrinään, kovaan sateeseen, tuuleen tai voimakkaan vesiputouksen kuminaan.

Brownin kohinalla ei ole ruskean värin kanssa tekemistä, huolimatta nimestään tai tunnetummasta serkustaan valkoisesta kohinasta.

Ruskeasta puhutaan kuitenkin arvoituksellisessa ”ruskeassa nuotissa”. Vuosikymmeniä liikkuneen sitkeän myytin mukaan hypoteettisen matala ääni saisi jopa ihmisen vatsan välittömästi sekaisin, mutta todeksi tätä ei ole saanut osoitettua kukaan.

Lue myös: Unettava iltajumppa voi auttaa nukkumaan paremmin – valitse iltaisin 1–3 helppoa liikeharjoitusta, joiden avulla rauhoitat levottoman mielen

Brownin kohina rentouttaa ja auttaa keskittymään – ainakin joidenkin mielestä

On olemassa jonkin verran tutkimusnäyttöä siitä, että osalla tietyntyyppinen kohina voi helpottaa nukahtamista tai keskittymiskykyä. Teho on yksilöllistä ja osalle toisentyyppinen kohina voi sopia toista paremmin.

Viitteitä kohinan varsinaisista terveysvaikutuksista on vielä vähän. Tasainen ääni kuitenkin peittää alleen ympäröiviä häiriötekijöitä, jotka voivat haitata keskittymistä avokonttorissa tai nukahtamista ympäristössä, jossa kuuluu ajoittaista melua.

Osa kokee, että matalia äänen taajuuksia hyödyntävä Brown noise rauhoittaa kehoa ja helpottaa siten ahdistunutta tai stressaantunutta mieltä.

Brown noise -haulla löytää verkkopalveluista ääniraitoja ja videoita, joita voi kokeilla taustaääneksi työpäivään, matkoihin, rentoutumishetkeen tai nukahtamiseen.

X