Hyvinvointi

ASMR voi aiheuttaa rentouttavaa mielihyvää, inhoa tai kiihottaa – joko olet kokeillut, miten sinun kehosi reagoi?

Kuiskailua, naputtelua, rapistelua tai sivelyääniä. ASMR on yhä suositumpi ilmiö. Äänet voivat synnyttää äärimmäisen rentouttavia mielihyvän tuntemuksia tai jopa ”aivo-orgasmin”.

Teksti:
Paula Koski
Kuvat:
Istock

Moni kokee ASMR-videoiden kuuntelemisen erityisen rentouttavaksi.

Kuiskailua, naputtelua, rapistelua tai sivelyääniä. ASMR on yhä suositumpi ilmiö. Äänet voivat synnyttää äärimmäisen rentouttavia mielihyvän tuntemuksia tai jopa "aivo-orgasmin".

ASMR on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana varsin suosituksi ilmiöksi. Termi tulee sanoista autonomy sensory meridian response. Ilmiössä on kyse erilaisia ääniä sisältävistä videoista, joiden on tarkoitus synnyttää kuulijassaan rentouttavia kihelmöinnin ja mielihyvän kaltaisia tuntemuksia.

Tyypillisesti videoita YouTubeen tekevät ASMR-artisteiksi itseään kutsuvat henkilöt, jotka puhuvat videoillaan esimerkiksi kuiskaten tai pehmeällä, hiljaisella äänellä. Lisäksi videoilla voi olla erilaisia ääniä esimerkiksi naputtelusta rapisteluun tai rouskuttelusta sivelyääniin.

Psykologi Jukka Häkkinen kertoo ilmiön käynnistyneen kuiskailuvideoista, mutta videoiden sisällöt ovat laajentuneet muutamien viime vuosien aikana.

– Tarjontaa on napsuttelusta rouskutteluun tai yksinkertaisiin roolileikkeihin.

Roolileikkivideoilla artisti voi jäljitellä esimerkiksi kampaamokäyntiä. Videon tekijä siis esittää kampaajaa, joka kuiskailee tai puhuu kuuntelijalle pehmeällä äänellä ikään kuin tämä olisi hänen asiakkaanaan.

Lue myös: ASMR-videoiden katsominen voi auttaa ahdistukseen, masennukseen ja univaikeuksiin – katso miten artisti tekee videoita

”Aivo-orgasmeja” ja lohtua

Jukka Häkkisen mukaan videoiden kiehtovuus perustuukin intimiteettiin sekä läheisyyden tunteeseen. Videoiden aiheuttamaa kihelmöivää tuntemusta on kuvailtu jopa ”aivo-orgasmiksi”.

Yhdelle videot voivat olla keino rentoutua ja rauhoittaa aivot, toinen voi saada niistä apua nukahtamiseen. ASMR voi tarjota kuuntelijalleen myös lohtua tai huolenpidon tuntemuksia.

– Kuiskaus viestii intiimiydestä. Se voi olla kuin äiti, joka pitää huolta lapsestaan tai rakastava kumppani, joka puhuu kuiskaten, Häkkinen sanoo.

Hän muistuttaa, että kaikki eivät kuitenkaan pidä videoiden ääniä miellyttävinä tai rauhoittavina, sillä osaa ihmisistä esimerkiksi rouskuttelu, napsuttelu tai kuiskailu voivat suorastaan ällöttää.

Nainen sivelee mikrofonia puuterisiveltimellä.
Ääniä tehdään esimerkiksi koskettelemalla mikrofonia erilaisilla esineillä ja materiaaleilla.

ASMR-seksi on tutkimusmatka omiin mieltymyksiin

Osalla kuulijoista ASMR-videoihin voi liittyä myös eroottinen ulottovuus, sillä hermoston rauhoittuessa seksin harrastaminen voi helpottua.

– Ääniin tai huomioon, jota kuuntelija kokee saavansa, on olemassa suora kiihotusyhteys, seksuaaliterapeutti Veera Uusoksa sanoo.

ASMR-seksillä puolestaan tarkoitetaan äänten hyödyntämistä seksuaalisen mielihyvän tuottamisessa. Tarjolla on myös videoita, joille on nauhoitettu seksiä imitoivia ääniä.

Uusoksa suosittelee kokeilemaan videoita itsetutkiskelun keinona, huomioiden niiden mahdollisesti aiheuttamat fyysiset tuntemukset. Videoista voi myös saada inspiraatiota seksiin kumppanin kanssa.

– Erilaisten äänien, kuten kuiskausten, avulla voi mahdollisesti tuottaa mielihyvää kumppanille, hän sanoo.

Kokeile, miltä ASMR-videot sinusta tuntuvat

Videoita kannattaa kuunnella kuulokkeilla, jotta niistä saa irti parhaan mahdollisen kokemuksen.

Yksi ensimmäisistä ja suosituimmista artisteista on Gentle Whispering -kanavaa pitävä Maria, jolla on vakiintunut fanikunta. Esimerkiksi hänen kampaamovideonsa on kerännyt jo 22 miljoonaa katselua.

Toinen klassinen kanava on WhispersRed. Kokeile esimerkiksi yli kaksi tuntista videota, jolle on kerätty mahdollisimman rentouttavia ääniä ilman puhetta.

YouTubesta löytyy myös suomalaisia ASMR-tubettajia. Kuten Kani ASMR.

X