Terveys

Gynekologinen syöpä on usein alkuvaiheessa oireeton – nämä oireet ovat aina syy hakeutua gynekologille

Kaikki alapään kutina tai muut pienet, kiusalliset oireet eivät johdu hiivasta tai kuivista limakalvoista. Ne voivat joskus olla merkki syövästä. Kun se löytyy ajoissa, se on usein parannettavissa.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Kohtusyöpä ja ulkosynnytinsyöpä ovat nuorilla naisilla harvinaisia, mutta munasarja- ja kohdunkaulan syöpä ovat kaikenikäisten naisten sairauksia.

Kaikki alapään kutina tai muut pienet, kiusalliset oireet eivät johdu hiivasta tai kuivista limakalvoista. Ne voivat joskus olla merkki syövästä. Kun se löytyy ajoissa, se on usein parannettavissa.

Joka vuosi noin 1 600–1 700 naista sairastuu Suomessa gynekologiseen syöpään. Syöpä saa alkunsa mutaatiosta eli geenimuutoksesta. Koska ikä lisää mutaatioiden todennäköisyyttä, syöpään sairastutaan yleensä iäkkäänä.

– Syövät ovat kuitenkin sairauksina erilaisia, synnytysten ja naistentautiopin dosentti, gynekologisen sädehoidon erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta painottaa.

Naisten syövistä kohtusyöpä ja ulkosynnytinsyöpä ovat nuorilla naisilla harvinaisia, mutta munasarja- ja kohdunkaulan syöpä ovat kaikenikäisten naisten sairauksia. Näistä jälkimmäiseen sairastutaan aiempaa useammin alle 40-vuotiaana.

Syöpä koskettaa kaikenikäisiä naisia myös siksi, että mutaatiot ja sattuma ovat vain osasyy syövän syntyyn.

– Elintavat ja elämässä tehdyt valinnat vaikuttavat monien syöpien sairastumisriskiin. Niiden vaikutukset kertyvät vuosien ja jopa vuosikymmenten aikana.

Lue myös: Pitäisikö gynekologinen ultraäänitutkimus tehdä vuosittain? Asiantuntija vastaa 10 kysymykseen gynekologisesta ultrasta

Gynekologiset syövät: osa löytyy jonkin muun syyn vuoksi tehdyssä tutkimuksessa

Naisten syövistä kohdunkaulan syöpää voidaan ehkäistä tehokkaasti HPV-rokotteella ja seulonnoilla. Rokote antaa parhaan suojan, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista. Se annetaan osana kansallista rokotusohjelmaa 10–12-vuotiaille lapsille.

– Jotta saataisiin laumasuoja, pojatkin olisi rokotettava. Rokotetta tarjotaan myös kaikille 5.–9.-luokkalaisille pojille.

Kohdunkaulan syöpää seulotaan joko HPV-testillä tai papakokeella. HPV-testi paljastaa niin sanotut korkean syöpäriskin virukset. Papakoe näyttää solumuutokset eli syövän esi-asteet.

– Jos nainen saa HPV-testissä negatiivisen tuloksen, haitallisten solumuutosten riski on olematon ja papakokeen väli voi venyä viiteen vuoteen. Jos tulos on positiivinen, naista seurataan papalla vuosittain.

Kun syöpä tai sen esiaste löydetään varhain, se saadaan varmemmin hoidettua. Osa syövistä voidaan löytää ennen oireita jonkin muun syyn vuoksi tehdyssä ultraäänitutkimuksessa. Osa löytyy, kun naisella on oireita, joiden selvittely paljastaa syövän.

– Poikkeava verinen vuoto, epämääräinen vatsa- tai selkäkipu ja sitkeä haavauma tai patti ulkosynnyttimissä ovat syitä, joiden vuoksi tulee hakeutua gynekologille, Anna-Mari Heikkinen muistuttaa.

Lue myös: Hoidettiin ensin bakteerivaginoosina – Taru Salovaaran väsymys, yöhikoilu ja oudot vuodot paljastuivat kohdunkaulan syöväksi: ”En ollutkaan kuvitellut oireitani”

Kohtu- eli kohdunrungonsyöpä

Miten löytyy? Oireet tulevat tavallisesti jo varhaisessa vaiheessa. Niitä ovat vaihdevuosien jälkeen ilmaantuva verenvuoto ja ennen vaihdevuosia runsaiksi tai pitkittyneiksi muuttuvat kuukautiset ja välivuodot.

Syöpä löytyy gynekologisella ultraäänitutkimuksella ja kohdun limakalvolta otetusta kudosnäytteestä.

Mitkä ovat riskitekijät? Merkittävin altistava tekijä on naissukupuolihormoni estrogeenin ja keltarauhashormonin eli progesteronin epätasapaino. Estrogeeni paksuunnuttaa ja keltarauhashormoni tyhjentää kohdun limakalvon, joka poistuu kuukautisvuodon mukana. Ellei kohtu tyhjene, voi syntyä kohdun limakalvon liikakasvua, joka voi muuttua syöväksi. Hedelmällisessä iässä kuukautisten poisjääminen pitkiksi ajoiksi on riski, samoin vaihdevuosien jälkeinen ylipaino rasvakudoksessa muodostuvan estrogeenin takia.

Mikä ehkäisee? Ehkäiseviä tekijöitä ovat normaalipaino, yhdistelmäehkäisypillerit, hormonikierukka ja vaihdevuosien hormonihoito, kun se sisältää koko ajan sekä estrogeenia että keltarauhashormonia.

Munasarjasyöpä

Miten löytyy? Valitettavan usein syöpä on alkuvaiheessa oireeton. Joskus ensioireena saattaa olla hengenahdistusta, yskää tai rintakipua. Vatsan turpoaminen, vatsakipu, yhdyntäkipu, laihtuminen ja ulostamis- ja virtsaamisvaivat ovat levinneen munasarjasyövän oireita.

Munasarjasyöpä voi löytyä gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Jos herää epäily syövästä, naiselle voidaan tehdä vatsaontelon tähystys ja ottaa kudos- ja solunäytteitä.

Mitkä ovat riskitekijät? Munasarjasyöpä on yleisempi synnyttämättömillä ja endometrioosia sairastavilla naisilla. Yli 10 vuotta kestänyt vaihdevuosien hormonihoito lisää jonkin verran riskiä. Taustalla voi olla perinnöllinen geenivirhe.

Mikä ehkäisee? Yhdistelmäehkäisy, raskaus, imetys ja sterilisaatio ehkäisevät munasarjasyöpää. Yhdistelmäpillerit suojaavat sitä paremmin, mitä pidempään nainen on niitä käyttänyt.

Lue myös: Seura.fi: Harvinainen munasarjasyöpä yllätti – Eva-Maria sairastui 27-vuotiaana: ”Minulla ei ollut oireita – en osannut epäillä mitään vakavaa”

Mutaatiot ja sattuma ovat vain osasyy syövän syntyyn. Elintavat ja elämässä tehdyt valinnat vaikuttavat sairastumisriskiin.

Kohdunkaula­n syöpä

Miten löytyy? Alkuvaiheen syöpä ja syövän esiasteet ovat oireettomia. Yhdynnän jälkeinen verinen vuoto ja verinen tai pahan hajuinen valkovuoto ovat tyyppioireita. Syöpä etenee esiasteen kautta, ja papakoke paljastaa esiasteet. Valtaosa kohdunkaulan syövistä liittyy HPV- eli papilloomavirukseen ja sen aiheuttamaan pitkittyneeseen tulehdukseen. Virus voidaan löytää testillä.

Mitkä ovat riskitekijät? Nuorena aloitetut yhdynnät, omat ja kumppanin lukuisat seksipartnerit sekä suojaamattomat yhdynnät lisäävät HPV-tartunnan riskiä. HPV-tartunta tulee lähes jokaiselle seksielämän aloittamisen jälkeen, mutta valtaosa tartunnoista paranee itsekseen.

Kaikki HPV-virukset eivät aiheuta syöpää, eivätkä kaikki syövän esiasteet etene syöväksi. Tupakointi ja esimerkiksi klamydian aiheuttama tulehdus haittaavat elimistön omaa puolustuskykyä HPV-viruksia vastaan.

Mikä ehkäisee? HPV-rokote, HPV-testi ja papaseulonnat ehkäisevät syöpää. Rokotteen voi ottaa myös sukupuolielämän aloittamisen jälkeen.

Lue myös: Kohdunkaulan syöpä on usein alussa oireeton – lääkäri kertoo kolme hälytysmerkkiä

”Poikkeava verinen vuoto, epämääräinen vatsa- tai selkäkipu ja sitkeä haavauma tai patti ulkosynnyttimissä ovat syitä, joiden vuoksi tulee hakeutua gynekologille.”

Ulkosynnytinsyöpä

Miten löytyy? Alkuvaiheen syöpä ja sen esiaste voivat olla oireettomia. Syöpä löytyy valitettavan usein viiveellä. Kutina, kirvely, kipu, huonosti paraneva haavauma tai patti ovat ulkosynnytinsyövän oireita. Haavauma voi aiheuttaa veristä vuotoa.

Nainen ei välttämättä huomaa ulkosynnyttimissä tapahtuneita muutoksia itse. Oireita voidaan pitää erehdyksessä estrogeenin vähyydestä johtuvina oireina tai pitkittyneenä hiivatulehduksena. Syöpä diagnosoidaan koepalasta.

Mitkä ovat riskitekijät? Papilloomaviruksen aiheuttamat solumuutokset, valkojäkälätauti ja tupakointi ovat altistavia tekijöitä. Ulkosynnyttimissä voi esiintyä myös muiden syöpien etäpesäkkeitä, ja esimerkiksi melanooma voi tulla intiimialueelle.

Mikä ehkäisee? HPV-rokote suojaa papilloomavirukselta ja HPV-infektioon liittyviltä ulkosynnytinsyöviltä.

X