Muuttunut alapään haju voi viestia tulehduksesta.
Alapään hajun muuttuminen kertoo yleensä tulehduksesta. Bakteeritulehdukseen eli bakteerivaginoosiin (BV) liitetään esimerkiksi tympeän kalamainen haju.
Terveys

Alapää haisee – mistä paha haju alapäässä kertoo? Gynekologi vastaa

Mistä alapään haju kertoo ja milloin siitä pitäisi huolestua? Gynekologin mukaan alapään hajuun vaikuttavat esimerkiksi kuukautiskierto ja hikoilu. Muutoksen ollessa äkillinen ja voimakas, haju saattaa kieliä tulehduksesta.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Alapään haju vaihtelee yksilöittäin. Ominaistuoksun lisäksi hajuun saattavat vaikuttaa muun muassa kuukautiskierto, -vuoto ja esimerkiksi hikoilun määrä. Entä jos alapää haisee pahalle? Milloin alapään hajusta tulisi huolestua? Kysyimme asiaa Terveystalon gynekologilta ja seksuaaliterapeutilta Jonna Saloselta.

1. Haiseeko terve alapää?

– Jokaisella naisella on ominaistuoksunsa, mutta alapään haju huomataan usein vasta sitten, kun se muuttuu ja voimistuu.

2. Jos alapää haisee, millaisesta hajusta tulisi huolestua?

– Hajun muuttuminen kertoo yleensä tulehduksesta. Bakteeritulehdukseen eli bakteerivaginoosiin (BV) liitetään niin sanottu tympeä kalan haju. Bakteerivaginoosi johtuu emättimen normaalin bakteeritasapainon muuttumisesta, ja siihen liittyy hajun lisäksi yleensä runsastunut valkovuoto sekä limakalvo-oireita. Mikäli haju ei mene ohitse, kannattaa miettiä pitkittyneen tulehduksen mahdollisuutta.

3. Voiko alapään pahaan hajuun vaikuttaa itse?

– Mikäli poikkeava kalan haju pitkittyy, ongelmaan voi kokeilla paikallisia itsehoitovalmisteita, kuten maitohappobakteereita emättimeen. Näissä valmisteissa on hyvä happamuus, joka ylläpitää emättimen hyviä bakteereja.

Lue myös: Pahaa hajua aiheuttava bakteerivaginoosi on yhtä yleinen kuin hiivatulehdus – näin tunnistat ja hoidat

4. Ovatko intiimialueelle tarkoitetut hajusteet haitallisia?

–  Alapäätä ei kannata pestä normaalilla saippualla, sillä se kuivattaa limakalvoja ja hävittää hyviä bakteereita. Tarvittaessa intiimialueelle voi käyttää alapäälle tarkoitettuja pesuvalmisteita, joissa on matala happamuus, sillä ne edesauttavat hyvien bakteerin säilymistä. Intiimialueelle käytettävät hajusteet voivat puolestaan ärsyttää herkkiä limakalvoja. Niitä voi käyttää, jos ne eivät aiheuta itselle oireita, mutta mitä enemmän kemikaaleja tuotteessa on, sitä herkemmin tuote saattaa ärsyttää intiimialuetta.

Alapää haisee – mistä se johtuu? Alapään hajua voi hoitaa paikallisilla tuotteilla. Liika pesua kannattaa kuitenkin välttää.

Jos alapää haisee, se voi johtua siitä, että alapäätä on pesty tavallisella saippualla: se kuivattaa limakalvoja ja tuhoaa hyviä bakteereita.

Lue myös: 

Kutina pikkuhousuissa ei välttämättä viesti sukupuolitaudista – ihotauti voi puhjeta myös alapäähän

Vulvodynia aiheuttaa polttavaa ja viiltävää tunnetta alapäässä – näin hoidat emättimen alueen kipua

Saitko postia gynekologilta? Näin tulkitset papakokeen ja HPV-testin tuloksia oikein

X