Terveys

Pahaa hajua aiheuttava bakteerivaginoosi on yhtä yleinen kuin hiivatulehdus – näin tunnistat ja hoidat

Bakteerivaginoosi eli emättimen bakteeritasapainon häiriö ei ole sukupuolitauti. Sen voi saada kuka tahansa siinä missä hiivatulehduksenkin. Lue, miten tunnistat ja hoidat kiusallisen vaivan.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Bakteerivaginoosi on monille naisille kiusallisen tuttu vaiva.

Bakteerivaginoosi eli emättimen bakteeritasapainon häiriö ei ole sukupuolitauti. Sen voi saada kuka tahansa siinä missä hiivatulehduksenkin. Lue, miten tunnistat ja hoidat kiusallisen vaivan.

Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen emättimen tulehdus kuin hiivatulehdus. Sekä hiivatulehdus että bakteerivaginoosi johtuu emättimen luontaisen mikrobitasapainon häiriintymisestä.

Mikrobitasapainoa saattavat horjuttaa esimerkiksi jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö, yhdynnät useiden eri seksikumppanien kanssa tai alapääpesujen tekeminen vahvoja suihkugeelejä käyttämällä.

Nämä ovat bakteerivaginoosin kolme yleisintä oiretta:

1. Kalamainen haju

Tympeä ja kalamainen haju on tyypillinen bakteerivaginoosin oire. Paha haju voi pahentua yhdynnän jälkeen.

2. Runsas, tasainen valkovuoto

Hiivatulehduksessa valkovuoto on kokkareista. Bakteerivaginoosissa valkovuoto sen sijaan on tasaista, jopa maitomaista ja harmahtavaa. Lisäksi vuoto on yleensä runsasta.

3. Lievä kutina

On tavallista, että bakteerivaginoosin oireena on myös lievää kutinaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelkän kutinan ilman muita oireita voi aiheuttaa esimerkiksi pelkkä alapään kuivuus.

Osa naisista saa oireita yhdynnän jälkeen

Jotkut naiset voivat kokea bakteerivaginoosioireilua suojaamattoman yhdynnän jälkeen, koska siemenneste on melko emäksistä ja saattaa siksi muuttaa hetkellisesti emättimen happamuuden vääräksi. Tällaisissa tapauksissa tasapaino korjaantuu kuitenkin yleensä itsestään noin päivässä.

Bakteerivaginoosiin on sekä itsehoito- että reseptilääkkeitä

Jos tulehdus ei parane itsestään ja oireesi ovat lieviä, apteekissa on myynnissä itsehoitotuotteita bakteerivaginoosin hoitoon. Jos ne eivät tepsi, lääkäri voi määrätä reseptillä noudettavan lääkehoidon.

Lääkärin puoleen kannattaa kuitenkin kääntyä jo ennen itsehoidon kokeilemista, jos sinulla on oireita ensimmäistä kertaa, oireet toistuvat esimerkiksi aina kuukautisvuotojen jälkeen, olet raskaana tai jos oireisiin liittyy veristä vuotoa, alavatsakipuja, kuumetta tai virtsaamisvaikeuksia. Lääkärin pakeille kannattaa marssia myös, jos epäilet, että oireet voisivat johtua sukupuolitaudista.

Jos et ole varma, onko kyseessä bakteerivaginoosi vai hiivatulehdus, apteekissa on myynnissä testejä asian selvittämiseen. Testi paljastaa myös sen, jos sinulla ei ole kumpaakaan tulehdusta.

Lähteet: Terveyskirjasto – Duodecim, WebMD

X