Terveys

Kuukautislevy ja kuukautissieni – gynekologi kertoo mielipiteensä yllättävistä intiimisuojista

Kuukautislevy voi olla hyvä vaihtoehto kuukautiskupille. Kuukautissieni puolestaan arveluttaa asiantuntijaa.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock

Kuukautissieni saa gynekologin suhtautumaan varautuneemmin kuin kuukautislevy.

Kuukautislevy voi olla hyvä vaihtoehto kuukautiskupille. Kuukautissieni puolestaan arveluttaa asiantuntijaa.

Kuukautissieni ja kuukautislevy ovat viime kuukausina tulleet monelle somen selaajalle tutuksi. Nämä yleistyvät intiimisuojainnovaatiot ovat vaikuttavat saaneen oman vakiintuneen kannattajakuntansa.

Vastoin nimeään kuukautislevy on muodoltaan kuppimainen mutta kuukautiskuppia laakeampi. Se on valmistettu pehmeästä silikonista.

−Kuukautiskuppi toimii alipaineella, kun taas kuukautislevy on enemmänkin ennen ehkäisymenetelmänä käytetyn pessaarin toimintaa muistuttava. Se asetetaan ylemmäs kuin kuukautiskuppi, kertoo gynekologi Kristina Veskimäe Pihlajalinnasta.

Kuukautiskupin alipaine voi joskus saada kierukan poistumaan paikoiltaan. Kuukautislevyn erilaisen toimintaperiaatteen ja pehmeän silikonisen materiaalin ansiosta tätä riskiä ei pitäisi liittyä siihen.

− Toki on teoreettinen mahdollisuus, että langat jäävät jotenkin pehmeänkin levyn reunaan jumiin ja kierukka lähtee sen ansiosta liikkeelle. Gynekologia voi pyytää lyhentämään kierukan lankoja, jotta tältä tilanteelta voidaan välttyä, Veskimäe pohtii.

Hänen mukaansa kapeaan emättimeen pehmeä kuukautislevy voisi sopia kuppia paremmin, sillä sitä on voi olla helpompi käsitellä, eikä sitä tarvitse asetettaessa puristaa kasaan niin kovin. Toisaalta levy pitää laittaa syvemmälle ja varmistaa, että se asettuu häpyluun taakse.

Veskimäen mukaan kuukuppiin on myös raportoitu liittyvän emättimestä ulos törröttämisen tunnetta. Kuukautislevyyn sitä tuntemusta ei liity.

− Lopulta sopivan suojan käyttö on kiinni mieltymyksistä, harjoittelusta ja anatomiastakin. Erilaisia välineitä kannattaa ilman muuta kokeilla. Nykyinen vaihtoehtojen paljous on kuluttajan kannalta hyvä asia.

Kuukautislevy vetää eniten verta

Joskus varoitellaan, että kuukautiskupin alipaineen tuottama imu voisi voimistaa kuukautiskipuja. Veskimäen mukaan olemassa oleva tutkimusnäyttö ei tue tätä väitettä. Koska kuukautiskipujen synnyssä kohdun supistelu on tärkeässä roolissa, ei emättimen puolella oleva alipaineen pitäisi ainakaan merkittävästi vaikuttaa niihin.

Jos kuukautiskivut ovat muutenkin voimakkaat, voi kuukautiskuppi tuntua häiritsevältä ja Veskimäen mukaan sitä kautta lisätä epämukavaa tunnetta.

Kuukautislevy on turvallinen, kunhan huolehtii hygieniasta.

− On raportoitu kupin käyttöön liittyvää virtsahädän tunnetta, ja se voi kenties voimistaa kuukautiskivun tuntemusta. Lisäksi on raportoitu kupin poistamiseen liittyvää emättimen kipua. Mutta kuukupin käytön itsessään ei ole raportoitu lisäävän kuukautiskipua, Veskimäe kertoo.

Joskus kuukautiskupin alipaine voi kuitenkin aiheuttaa haavaumia tai muita vaurioita emättimeen. Tällöin kuukautislevy voi olla kokeilemisen arvoinen vaihtoehto.

Tuotteita mainostetaan jopa 12 tunnin käyttöajalla, mutta tuntimäärää tärkeämpää on puhtaus tulehdusten ehkäisemiseksi.

Kuukautislevyyn mahtuu eniten verta verrattuna kuukuppiin, tamponeihin ja siteisiin. Toisaalta kaikkiin emättimeen asetettaviin suojiin liittyy tulehdusriski. Veskimäen mukaan tulehduksen kehittymiselle ei sinänsä ole olemassa tuntirajaa, vaan käyttöaika riippuu vuodon määrästä.

− Toisaalta vaikka vuoto olisi niukkaakin, ei kuppia tai levyä kannata yhtäjaksoisesti pitää paikoillaan ainakaan pidempään kuin 12 tuntia. Jos vuotoa tulee paljon, 12 tuntia kuulostaa pitkältä ajalta. Suojan riittävä tyhjentäminen ja sen huolellinen puhdistaminen on tärkeää, Veskimäe sanoo.

Kuukautissieni voi olla tulehdusriski

Kuukautislevy on nyt nosteessa samaan tapaan kuin kuukautissieni, joka on valmistettu merestä löytyvästä sienestä. Markkinoilla on myös synteettisistä materiaaleista valmistettuja, meikkisientä muistuttavia kuukautissieniä. Kuukautissieni on monikäyttöinen, eli se puhdistetaan käyttökertojen välissä. Veskimäe suhtautuu tuotteeseen varautuneesti.

− Näitä ei ole tullut työssäni vastaan, mutta erityisesti merestä löytyvä sieni kuulostaa emättimeen asetettuna infektioriskiltä. Sieni imaisee merivedestä huokosiinsa kaikenlaista, mikä ei lähtökohtaisesti kuulu emättimeen, ja sen riittävä puhdistaminen voi olla haastavaa.

Veskimäe tuo esiin tutkimuksen, jonka mukaan merisienessä oli huomattavasti enemmän bakteerikasvustoa kuin esimerkiksi tamponissa. Hänen mukaansa kirjallisuudessa on myös ihon puhdistukseen käytettäviin sienimäisiin tuotteisiin yhdistetty infektioriski.

−Myös intuitiivisesti näkisin, että tällaiseen suojaan liittyy infektioriski. Toisaalta riski ei tietenkään liity jokaiseen käyttökertaan, ja laadukkaita vertailevia tutkimuksia aiheesta ei juuri ole. Yksittäisen tuotteen turvallisuuteen en siis voi ottaa kantaa tieteellisin perustein.

Emättimeen asetettava kuukautissieni on siinä suhteessa samanlainen kuin kuukautislevy, ettei kummassakaan ole narua tai uloketta suojan poistamiseksi.

Veskimäe muistuttaa, että modernit kuukautissuojat on kehitetty turvallisuuden nimissä, jottei vakavia tulehduksia pääsisi syntymään.

− Luonnonmukaisuus sinänsä on ilman muuta hyväksi, ja ekologisuus on tärkeää ottaa huomioon suojaa valitessaan. Toisaalta on syytä muistaa, että aikana, jolloin käytössä on ollut vain luonnollisia menetelmiä, on kuolemiin johtavia infektioita ollut erittäin paljon.

Voiko suoja jäädä sisään?

Emättimeen asetettavissa kuukautissuojissa ei aina ole narua tai uloketta, jonka avulla suojan saa helposti ulos emättimestä. Moni saattaakin pelätä, ettei suojaa saakaan ulos. Veskimäen mukaan suoja tulee kyllä ulos, kunhan vain löytää oikean asennon ja yltää suojaan. Työssään hän on törmännyt lähinnä kuukautiskuppeihin, jotka ovat jääneet jumiin alipaineen vuoksi.

− Jos näin käy, kuppia ei kannata väkisin yrittää irrottaa itse vaan hankkiutua gynekologin vastaanotolle, Veskimäe neuvoo.

Myös tamponi voi jäädä emättimeen, yleensä unohduksen vuoksi. Veskimäen vastaanotolle tulee aika ajoin asiakkaita, joiden sisältä löytyy unohtunut tamponi. Joskus se on ehtinyt aiheuttaa tulehduksen.

− Tamponin unohtaminen on hyvin inhimillistä, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Pahimmillaan unohtunut tamponi voi aiheuttaa kohtutulehduksen tai jopa verenmyrkytyksen, Veskimäe sanoo.

Oli suojana sitten kuukautislevy, tamponi tai muu emättimeen laitettava esine, on hyvä olla tietoinen myös toksisen sokkioireyhtymän riskistä. Se on stafylokokkibakteerin aiheuttama harvinainen mutta hengenvaarallinen tila.

Veskimäen mukaan toksinen sokkioireyhtymä liitetään usein tamponien käyttöön, mutta riski on olemassa myös muita emättimen sisään laitettavia suojia käytettäessä.

− On tärkeää huolehtia hygieniasta, kun käyttää tällaisia suojia. Monikäyttöisten välineiden huolellinen puhdistaminen on erittäin tärkeää. Jos ilmenee jokin outo oire, siitä tulee kertoa terveydenhuollon asiantuntijalle, Veskimäe painottaa.

Kaksplus.fi: Kuukautisten siirtäminen on helppoa, mutta kotikonstein se ei onnistu – Raskautta suunnittelevan on syytä olla tarkkana

X