Muoti

Menkkauikkarit testissä: Miten kävi uimahallissa kuukautisten aikaan pelkkä menkkauikkari suojana?

Menkkauikkareilla voi uida kuukautisten aikana. Testasimme asian uimahallissa. Toimivatko ne?

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock, Anna Ferrante

Testasimme altaassa Modipodin menkkauikkareita.

Menkkauikkareilla voi uida kuukautisten aikana. Testasimme asian uimahallissa. Toimivatko ne?

Kuukautissuojien sijasta tai rinnalla käytettävät kuukautisalushousut ovat saaneet seurakseen jokaisen uimarin toteutuneen toiveunen, menkkauikkarit.

Nyt ne pääsevät toimittajan testiin ja selviää, miten menkkauikkarit toimivat käytännössä.

Mitkä ovat menkkauikkarit?

Kuukautisalushousujen tapaan myös kuukautisuimapuvun ideana on, ettei sidettä tarvita lainkaan. Vuoto imeytyy housujen haaraosaan, jonka vedenpitävä, antibakteerinen erikoismateriaali lukitsee vuodon sisäänsä.

Ajatuskin uimisesta kuukautisten aikaan ilman tamponia saa kuitenkin kulmakarvat nousuun. Voiko moinen mitenkään toimia? Eikö imuosa saman tien täyty vedellä? Mitä jos uikkarit falskaavat ja verta karkaa veteen?

Menkkauikkareiden valmistajat kuitenkin vakuuttavat, ettei imuosaan päädy vuodon lisäksi vettä. Kangas on hyvin lähellä ihoa, ja erityismateriaalin ansiosta se imee vain vuotoja. Toimintaperiaate on sama kuin jo kauan markkinoilla olleissa lasten uimavaipoissa.

Menkkauikkarit on tarkoitettu korkeintaan kohtalaiseen vuotoon

Testissäni ovat menkkauikkarit, joiden imukyky on light eli noin yhden tamponin tai terveyssiteen verran. Se on valmistajien mukaan kuukautisuimapuvuille tyypillinen imukyky.

Verrattuna kuukautisalushousuihin uikkarien imukyky on heikompi. Parhaiten imevät menkkapikkarit lukitsevat jopa 10 tamponin verran kuukautisvuotoa.

Kovin raskaisiin vuotoihin menkkauikkarit eivät siis ole tarkoitettu, vaan niukkaan tai kohtalaiseen. Pelkillä menkkauikkareilla uiminen ei kannata vuodon runsaimpina päivinä. Lisäsuojana kuukupille tai tamponille ne sen sijaan toimivat hyvin silloinkin.

menkkauikkarit penkillä
Menkkauikkareiden haaraosa on imukykyistä erikoismateriaalia. Kuvassa testissä käytetty Modipodin kuukautisuimapuku.

Testitilanne 1: kylpyamme

Itselläni on aina melko niukka vuoto, mutta valitsen silti testihetkeksi kuukautisten loppupuoliskon. Epäilyt ovat sen verran suuria, että ennen uimahalliin rohkenemista päätän kokeilla, miten menkkauikkarit toimivat kotikylppärin kylpyammeessa.

Kiskon uimapuvun ylleni ja havaitsen, että se näyttää päällä hyvältä ja aivan tavalliselta uimapuvulta myös haaraosastaan. Paksuutta tai ”vaippamaisuutta” ei imuosassa erotu.

Oleskelen kylpyvedessä parikymmentä minuuttia. Se onnistuu ilman pelkäämiäni veteen karkaavia punaisia rantuja. Eikä niitä näy silloinkaan, kun nousen vedestä: jalkoja pitkin valuu pelkkää kirkasta vettä.

Toiveissa on, että asiat sujuisivat yhtä hyvin myös uimahallissa! Samalla en voi olla miettimättä kaikenlaisia hygieniaan ja yleisiin kuukautisennakkoluuloihin liittyviä asioita. Ajatus kuukautisveren valumisesta yleisessä uima-altaassa, olkoonkin että se imeytyy menkkauikkareihin, ei varsinaisesti miellytä.

Toisaalta, aina parempi jos uikkareissa on imukykyinen ja vuodon sekä hajut itseensä lukitseva materiaali. Eiväthän kuukautisvuodot ole ainoita vuotoja, joita ihmisiltä uimahallissa(kin) saattaa karkailla.

Testitilanne 2: uimahalli – kuinka menkkauikkarit toimivat käytännössä?

Nyt jännittää. Astelen yleisen uimahallin altaaseen menkkauikkarit yllä muina naisina, vaikka minulla on kuukautiset. Se tuntuu oudolta, mutta samalla jotenkin vapauttavalta. Nyt kun vielä uikkari toimisi niin kuin on luvattu.

Uin matkaa pitkällä uintiradalla. Vuotoa tuntuu valuvan, mutta on vain luotettava uikkareiden erikoismateriaaliin. Kai sitä on tarpeeksi testattu ennen markkinoille laskemista.

Vilkuilen välillä veteen ja havaitsen helpottuneena, ettei vedessä näy häivääkään punaista.

Uimisen jälkeen tulee tosipaikka eteen: altaasta nousu. Tätä hetkeä olen jännittänyt eniten.

Pääsen suihkuun kuitenkin puhtain reisin. Ei ohivuotoja!

Niukan ja kohtalaisen vuodon kanssa pärjäsi uima-altaassa ainakin puolitoistatuntisen.

Tämän testin perusteella menkkauikkarit toimivat siis moitteetta. Niukan ja kohtalaisen vuodon kanssa niillä pärjäsi hyvin uima-altaassa ainakin sen noin puolitoistatuntisen, jonka yhteensä altaassa vietin.

Uimahalliakin kätevämpänä paikkana menkkauikkareille näen kuitenkin uimarannan. Rantaelämään tällaiset pöksyt ovat kuukautisten sattuessa täydelliset. Tai muulloinkin, jos valkovuoto tai virtsankarkailu on ongelmana. Antibakteeriset, hajunmuodostusta vähentävät kuukautisalushousut ja -uikkarit käyvät suojaksi kaikenlaisiin vuotoihin.

Lue myös: Kuukuppi vai kuukautisalushousut? Anna kokeili ensimmäistä kertaa molempia: ”Voittaja on hienolla erolla selvä”

Jälkipyykin aika: uimahallikäynnin ikävin hetki

Ikävin tilanne menkkauikkareiden kanssa tulee suihkussa uinnin jälkeen. Ei tunnu kovin hohdokkaalta huuhdella uikkareita yleisissä suihkutiloissa, joissa ei ole juuri minkäänlaista näköestettä. Nolo olo vaivaa siitä huolimatta, että yritän suhtautua kuukautisiin sillä luonnollisuudella kuin aina muulloinkin pyrin suhtautumaan.

Liekö kuukautisten ympärillä yhä vellova tabumaisuuden häive syynä, että ajatus kuukautisveren näkemisestä uimahallissa arveluttaa – tai se, mitä muut sen näkemisestä ajattelisivat.

Onneksi verta ei irtoa haaraosasta juurikaan, vaan veden seassa tuskin havaitsee haaleanpunaisen rannun. Perusteellisemman huuhtelun päätän tehdä kotona.

Käytön jälkeen menkkauikkarit neuvotaan pesemään menkkapikkareiden tapaan 40 asteen lämpötilassa ilman huuhtelu- tai tahranpoistoainetta. Huuhteluaineen käyttö heikentää imukykyä. Myös kuivausrummun käyttö lyhentää käyttöikää noin puoleen. Etikkaa sen sijaan voi käyttää, ja se on mahdollisten pinttyvien hajujen poiston takia jopa suositeltavaa.

Oikein pestynä ja kuivattuna menkkapikkarit- ja uikkarit säilyttävät imukykynsä noin 50–100 pesun ajan.

Lähteenä jutussa: menkkapikkarit.fi, libresse.fi

X