Terveys

Pitääkö alapään hygieniasta huolehtia kuukautisten aikaan eri tavalla? Asiantuntija kertoo yleisimmät virheet alapään pesussa sekä neuvoo oikean tavan hoitaa hygieniaa

Alapään pesu on osa hyvää hygieniaa. Kysyimme asiantuntijalta, miten alapään pesu tehdään oikein ja miten yleisimmät virheet voi välttää.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Alapää tulee pestä joka päivä vedellä.

Alapään pesu on osa hyvää hygieniaa. Kysyimme asiantuntijalta, miten alapään pesu tehdään oikein ja miten yleisimmät virheet voi välttää.

Alapään pesu on tärkeä osa päivittäistä hygieniaa. Oikeanlaisen hygienian avulla voi ennaltaehkäistä yleisiä vaivoja, kuten kutinaa ja hajua.

Kutina on yleinen syy hakeutua gynekologin vastaanotolle. Vaikea kutina alapäässä saa monet epäilemään tulehdusta, ja sitä yritetäänkin usein hoitaa putsaamalla alapäätä normaalia useammin. Monessa tapauksessa gynekologin vastaanotolla tulehdusta ei kuitenkaan löydy, vaan syy on yksinkertaisempi: alapään iho ja limakalvot ovat kuivat.

Yksi syy kuivuuteen on liiallinen pesu. Se on virhe, minkä moni alapään hygienian kanssa tekee. Pesu kuivattaa ihoa ja limakalvoja, mikä taas aiheuttaa ikävää kutinaa.

Toinen virhe alapään pesussa on pesuaineiden käyttö.

– Pesuaineet kuivattavat, vaikka ne olisivat intiimipesuaineita. Saippua poistaa alapään luonnollista suojaa enemmän kuin vesi, Mehiläisen gynekologi Sari Ahonkallio kertoo.

Jos limakalvot ovat päässeet kuivumaan liiallisen pesun seurauksena, kannattaa alapään pesuväliä pidentää. Apuna kuiviin limakalvoihin voi käyttää vesipitoista kosteusvoidetta.

Alapään pesu kuukautisten aikaan

Liiallisen alapään pesun lisäksi monen alushousuissa muhii epähygieeninen pikkuhousunsuoja. Suojien jatkuva käyttö altistaa tulehduksille ja huonolle hygienialle, sillä niiden pinnalla oleva muovikalvo estää alapäätä hengittämästä. Suoja myös imee luonnollista kosteutta pois limakalvoilta.

Kuukautisten aikaan moni käyttää suojana kuukautissiteitä. Hygienian kannalta sidettä ei tulisi kuitenkaan pitää yli kahdeksaa tuntia – ei edes silloin, kun vuoto on niukkaa. Yöunet voi nukkua hyvillä mielin vaihtamatta sidettä, mutta muuten siteen ei kannata antaa hautua liian kauan yhtäjaksoisesti.

Tamponi taas saattaa kuivattaa limakalvoja, jos käytössä on liian imukykyinen tamponi tai sitä käytetään niukan vuodon aikana.

– Sanoisin, että kuukuppi on kaikkein hygieenisin kuukautissuoja, Ahonkallio kertoo.

Itse alapään pesu tulee hoitaa kuukautisten aikaan samaan tapaan kuin kierron muinakin ajankohtina. Jos olo kuitenkin tuntuu likaiselta, voi alapäätä halutessaan pestä vedellä vähän normaalia useammin.

Kuukautiskierron vaihe vaikuttaa myös valkovuodon määrään: välillä valkovuotoa tulee runsaammin ja välillä taas niukemmin. Valkovuoto ei tarkoita, että alapään hygieniassa olisi puutteita, sillä pesulla ei kuulukaan saada estettyä valkovuodon luonnollista erittymistä. Kokkareinen runsas valkovuoto voi kuitenkin olla merkki esimerkiksi hiivatulehduksesta.

Nainen pitelee alapään edessä kukkaa.
Liian tiheä alapään pesu voi altistaa ongelmille.

Alapää haisee, eikä pesu auta – mitä voin tehdä?

Jokaisen ihmisen alapäällä on oma ominainen hajunsa, mutta kalamainen haju voi olla merkki bakteerivaginoosista. Bakteerivaginoosi on käytännössä emättimen happamuushäiriö, jota voi kokeilla korjata apteekista saatavilla itsehoitotuotteilla ja hyvällä ilmavuudella. Jos niistä ei ole apua, on syytä käydä lääkärissä, sillä hoito voi vaatia esimerkiksi antibioottikuurin.

Aina haju ei kuitenkaan johdu alapään tulehduksesta.

– Tympeä haju voi johtua nivusten hiestä. Nivusiin voi tarvittaessa taputella vauvatalkkia, se vähentää hajuhaittaa ja on muutenkin etenkin kesällä kiva apu nivusten hikoiluun.

X