Terveys

Kutina alapäässä voi johtua muustakin kuin hiivasta – bakteerivaginoosi ja muut salakavalat intiimivaivat

Ei kaikki mikä kutisee ole hiivaa. Salakavalat intiimialueen vaivat muistuttavat paljon toisiaan ja tulehdus voi jyllätä, vaikka selkeitä oireita ei ilmaannukaan.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Ei kaikki mikä kutisee ole hiivaa. Salakavalat intiimialueen vaivat muistuttavat paljon toisiaan ja tulehdus voi jyllätä, vaikka selkeitä oireita ei ilmaannukaan.

Intiimialueen vaivat ovat tavallisia ja lähes jokainen nainen sairastaa hiivatulehduksen ainakin kerran elämässään. Joskus vaivat saattavat oireilla vain satunnaisesti ja niin lievin oirein, että tulehdus jää huomaamatta.

Kutinan ja epämukavan olon ilmetessä moni nainen ajattelee ensimmäisenä altistuneensa hiivatulehdukselle. Syy kirvelyyn saattaa kuitenkin olla ihan muualla. Pitkittyneet oireet kannattaa aina tarkastuttaa lääkärillä, myös silloin jos syynä voi olla sukupuolitauti. Lieviä vaivoja voi hoitaa itse, sekä ehkäistä tulehdusten ilmenemistä.

Salakavala hiivatulehdus

Hiivatulehdus on yleinen hiivasienen aiheuttama vaiva, joka saattaa puhjeta pienenkin elämänmuutoksen seurauksena. Joku saa hiivaoireita antibioottikuurin yhteydessä, toisella hiivatulehduksen saattaa laukaista stressi. Helteellä intiimialuetta hautovat pikkuhousunsuojat luovat ihanteellisen kasvuolosuhteen hiivasienelle.

Hiivan oireet voivat olla niin lieviä, että tulehdus saattaa muhia lähes oireettomana pitkään. Satunnaiseen epämukavaan oloon tottuu helposti ja joskus kutisevia limakalvoja saatetaan yrittää hoitaa perusvoiteilla, jotka lopulta vain pahentavat tilannetta. Yleensä hiivatulehduksen paljastaa lopulta lisääntynyt kokkareinen valkovuoto.

Pitkittynyt hiivatulehdus saattaa aiheuttaa limakalvojen ohentymista ja altistaa bakteeritulehduksille. Hiivasienitulehdusta voi hoitaa sekä suun kautta nautittavilla että paikallisesti käytettävillä itsehoitovalmisteilla. Oireiden pitkittyessä kannattaa käydä lääkärissä. Joissain tapauksissa hiiva tarttuu takaisin kumppanilta, joka on täysin oireeton.

Bakteeritulehdus pahenee hoitamattomana

Intiimialueen bakteerikanta häiriintyy helposti. Esimerkiksi liian innokas peseminen tai voimakkaat pesuaineet saattavat aiheuttaa tulehduksen eli bakteerivaginoosin.

Tulehduksen oireena on usein pahanhajuinen vuoto, mutta joskus hajua ei esiinny. Epämukava olo, kutina ja kirvely tuntuvat hyvin samalta kuin hiivatulehduksen oireet. Lievää kalamaista hajua saattaa esiintyä vaikkapa vain seksin jälkeen, jolloin intiimialuetta pestään tiuhemmin – ja oireet pahenevat.

Lievää bakteerivaginoosia voi hoitaa itse joko suun kautta otettavilla maitohappobakteereilla tai emätinpuikolla, jotka tasoittavat intiimialueen ph-arvoja. Myös paikallisesti käytettävästä intiimialueen C-vitamiinikuurista voi olla apua.

Pitkittyessään hoitamaton vaginoosi voi aiheuttaa kuumeilua, alavatsakipuja ja veristä vuotoa. Joskus oireet saattavat ilmetä vain kuukautisten jälkeen. Tällöin on aina mentävä lääkäriin.

Limakalvojen kuivuminen altistaa tulehduksille

Limakalvojen kuivumisen syynä on usein estrogeenin puute. Vaiva on yleinen vaihdevuosien yhteydessä, mutta kuivuutta saattaa esiintyä muulloinkin – ja ehkä siksi lievät oireet saattavat aluksi jäädä huomaamatta.

Kuivat limakalvot kutisevat ja kirvelevät, joskus epämiellyttävä olo yhdistetään virtsaputkentulehdukseen. Kuivat limakalvot haavautuvat helposti etenkin yhdynnässä ja altistavat intiimialueen muille tulehduksille. Pahimmillaan hoitamattomat oireet voivat johtaa virtsanpidätysongelmiin.

Lievästi kuivuneita limakalvoja voi hoitaa muistamalla huolehtia hygienista, mutta jättämällä pois voimakkaat pesuaineet. Unohda hetkeksi myös hautovat pikkuhousunsuojat tai keinokuituiset tiukat stringit.

Kuivutta voi hoitaa apteekista saatavilla limakalvoja kosteuttavilla tuotteilla sekä käyttämällä liukuvoidetta yhdynnässä. Valitse liukuvoide huolella, sillä esimerkiksi voimakkaasti parfymoidut tai makuaineita sisältävät liukkarit saattavat ärsyttää herkistyneitä limakalvoja lisää.

Ulkoisesti intiimialuetta voi rasvata perusvoiteella. Jos limakalvojen heikkeneminen johtuu estrogeenin puutteesta, apteekista voi ostaa myös pieniä määriä naishormonia sisältäviä itsehoitotuotteita. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireet pahenevat tai niiden yhteydessä alkaa esiintyä pahaa hajua tai vuotoa.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terve.fi,  Terveyskirjasto

Lue myös:

Huolehditko oikein alapääsi terveydestä? Vältä nämä 8 yleistä virhettä

Kuukautiskipujen tai epämääräisten alavatsaoireiden syynä myooma? Tunnista kasvaimen oireet

Kutinaa alapäässä – auttaisiko probioottinen tamponi?

Millainen valkovuoto on normaalia? – Valkovuoto paljastaa esimerkiksi hiivataudin tai herpeksen

Hiivatulehdus vaivaa – Kutinat kuriin luonnollisesti

X