Terveys

Lisääkö kuukuppi virtsatietulehdusten riskiä? Asiantuntija vastaa

Kuukautiskuppi eli kuukuppi on ekologinen ja edullinen vaihtoehto siteille ja tamponeille. Keskustelupalstoilla kuitenkin pohditaan, voiko kuukuppi lisätä virtsatietulehdusten riskiä. Kysyimme asiantuntijalta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kuukuppi on tärkeää muistaa puhdistaa pakkauksen ohjeiden mukaisesti.

Kuukautiskuppi eli kuukuppi on ekologinen ja edullinen vaihtoehto siteille ja tamponeille. Keskustelupalstoilla kuitenkin pohditaan, voiko kuukuppi lisätä virtsatietulehdusten riskiä. Kysyimme asiantuntijalta.

Kuukautiskuppi eli kuukuppi on vähän suppiloa muistuttava, luonnonkuminen tai silikonista tehty kuppi, jonka toiminta perustuu alipaineeseen. Pestävä ja uudelleen käytettävä kuukuppi on kertakäyttöisiä siteitä ja tamponeja ekologisempi ja pitkässä juoksussa edullisempi kuukautissuoja.

Moni nainen vannookin kuukupin nimeen, mutta jotkut ovat myös pohtineet sitä, lisääkö kuukupin käyttäminen virtsatietulehdusten riskiä.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Kuusisto lääkärikeskus Aavasta uskoo, että ohjeiden mukaan käytettynä kuukuppi ei lisää virtsatietulehdusten riskiä.

– En ole omalla vastaanotollani huomannut tällaista yhteyttä, Kuusisto kertoo.

Virtsatulehduksen aikanakin voi käyttää kuukuppia

Kun hygieniasta muistaa pitää huolta, kuukupin käyttö ei Kuusiston mukaan myöskään hidasta virtsatietulehduksen paranemista tai ole syy virtsatietulehduskierteeseen. Siksi kuukupin käyttäminen on mahdollista myös virtatietulehduksen aikana.

– Jos kuukupin käyttäminen tuntuu virtsatietulehduksen aikana hankalalta tai kuukuppi aiheuttaa virtsatietulehduksen aikana käytettynä kipua, sitä ei tietenkään kannata silloin käyttää, Kuusisto muistuttaa.

Kuukupin epähygieeninen käyttö voi aiheuttaa tulehduksia

Huono hygienia on yksi virtsatietulehduksille altistava tekijä. Kuukupit on yleensä valmistettu lääketieteellisestä silikonista, joka ei ole otollisin bakteerien lisääntymisalusta. Silti kuukupin huolellisesta puhdistamisesta ohjeissa mainitulla tavalla on syytä pitää huolta aina käytön yhteydessä. Jos hygieniasta huolehtiminen unohtuu, riski tulehduksille kasvaa.

– Ylivarovaisuuteen ei kuitenkaan ole tarvetta, Kuusisto sanoo.

Kuka tahansa voi kokeilla kuukupin käyttöä

Kuusisto ei osaa nimetä mitään ryhmää, jolle kuukautiskuppi ei missään tapauksessa lähtökohtaisesti sopisi. Edes kovat kuukautiskivut eivät estä kuukupin kokeilemista.

– Synnytyksen jälkivuotoon en suosittelisi kuppia käyttämään. Lisäksi käytölle on sellainen rajoittava tekijä, että itse pitäisi pystyä huolehtimaan omasta hygieniasta kuukuppia käyttäessä, Kuusisto ohjeistaa.

Vasta kokeilemisen jälkeen on mahdollista sanoa, onko kuukuppi omiin tarpeisiin sopiva.

– Toisille kuukupin käyttäminen tuntuu luonnollisemmalta kuin toisille. Eiväthän kaikki halua käyttää tamponiakaan.

Kun kuppi on hyvin paikallaan emättimen alaosassa, sen ei pitäisi tuntua lainkaan. Jos kuukuppi tuntuu ikävältä, voi yrittää paria eri toimenpidettä.

– Jos kuukuppi tuntuu epämiellyttävältä, kannattaa ensimmäiseksi yrittää korjata kupin asentoa. Jos kuppi tuntuu vielä senkin jälkeen painavan, kannattaa kokeilla pienempää kuppia, Kuusisto vinkkaa.

Lue myös:

Kuukautiskuppi säästää rahaa ja luontoa

Kuukautiskuppi testissä – tulokset

Virtsatietulehdus – 10 kysymystä

Hoida virtsatietulehdus luonnollisesti

X