Terveys

Milloin aurinkosuojaa pitäisi alkaa käyttää? Aurinkovoidetta tarvitaan muulloinkin kuin kesällä

Auringon UV-säteily voi polttaa ihon jo keväällä. Myös pilvisenä päivänä iho tarvitsee aurinkosuojaa. Säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko ihmisen eliniän ajan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Aurinkovoide kannattaa levittää iholle puoli tuntia ennen ulos lähtemistä.

Auringon UV-säteily voi polttaa ihon jo keväällä. Myös pilvisenä päivänä iho tarvitsee aurinkosuojaa. Säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko ihmisen eliniän ajan.

Runsas altistumien auringon UV-säteilylle vanhentaa ihoa ennnenaikaisesti: iho muuttuu paksuksi, kuivaksi ja karheaksi. Jos auringossa oleskellaan pitkään ilman aurinkosuojaa tai jos iho palaa, myös ihosyövän riski kasvaa merkittävästi. On arvioitu, että ihomelanoomista noin 95 prosenttia voitaisiin ehkäistä suojaamalla iho palamiselta.

Aurinkovoiteen käyttö kannattaa aloittaa jo keväällä.

Aurinkosuojaa tarvitaan keväästä syksyyn

Aurinkosuojan tarpeen kertoo UV-indeksi eli UVI. Kun se ylittää arvon 3, aurinkosuojaa on syytä käyttää. Esimerkiksi Etelä-Suomessa arvo ylittyy toukokuusta elokuuhun.

Suojautumisen tarve on suurin keskikesällä ja keskipäivällä, kun UVI on korkeimmillaan. Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkosuojaa tarvitaan Etelä-Suomessa jopa seitsemän tunnin ajan, kello 10–17 välisenä aikana. Pohjois-Suomessa aika on hieman lyhyempi, kello 11–16. Päivän UV-indeksin voi tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen palvelusta.

Pilviselläkin säällä kannattaa käyttää aurinkovoidetta

On hyvä muistaa, että iho ei unohda saamaansa UV-säteilyä. Säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko ihmisen eliniän ajan. Siksi UV-säteilyltä on järkevää suojautua myös silloin, kun välitöntä palamisen vaaraa ei ole.

Esimerkiksi pilviselläkin säällä kannattaa käyttää aurinkovoidetta, sillä UV-säteily läpäisee myös pilvet: ohuet pilvet jopa 90 prosenttisesti. Vain matalat ja paksut pilvet vaimentavat UV-säteilyä merkittävästi.

Näin käytät aurinkovoidetta oikein

Aurinkovoidetta kannattaa levittää iholle noin puoli tuntia ennen ulos lähtemistä, jotta se ehtii muodostaa iholle suojan. Tuotteen suojakertoimen pitäisi olla vähintään 30, jotta se suojaa tarpeeksi.

Korkeakaan suojakerroin ei kuitenkaan estä palamista, jos tuotetta laitetaan iholle liian vähän tai jos sitä ei lisätä auringossa oleskelun jatkuessa. Voidetta tulisi laittaa iholle reilumpi kerros kuin tavallista kosteusvoidetta ja lisätä noin kahden tunnin välein sekä aina uimisen, kuivaamisen tai runsaan hikoilun jälkeen.

Erityisesti ihmisten, joiden iho on herkkä palamiselle, kannattaa olla auringolta suojautumisen kanssa tarkkana. Vaaleaihoisille, punatukkaisille ja pisamaisille jo kymmenen minuuttia auringossa ilman aurinkosuojaa voi olla liikaa. Toisaalta ruskettunutkin iho tarvitsee aurinkosuojaa. Rusketus ei suojaa ihoa palamiselta vaan vastaa enimmillään suojakerrointa 4.

Lähteet: Ilmatieteenlaitos, SyöpäjärjestötSäteilyturvakeskus

Lue myös: Kaksplus.fi: Fysikaalinen, kemiallinen vai luonnonkosmetiikka – ohjeet lasten aurinkorasvoihin

X