Terveys

Missä flunssaviruksia on paljon ja missä vähän? Kysyimme asiantuntijalta

Missä flunssavirukset lymyävät? Entä onko flunssan ehkäisyyn joitain sellaisia tapoja, joita ei tule oitis ajatelleeksi? Hygieniahoitaja vastasi kysymyksiimme flunssasta, flunssaviruksista ja flunssaviruksilta suojautumisesta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Nenäliina pitää laittaa roskiin sen jälkeen, kun siihen on aivastanut, yskäissyt tai niistänyt.

Missä flunssavirukset lymyävät? Entä onko flunssan ehkäisyyn joitain sellaisia tapoja, joita ei tule oitis ajatelleeksi? Hygieniahoitaja vastasi kysymyksiimme flunssasta, flunssaviruksista ja flunssaviruksilta suojautumisesta.

Flunssavirukset ovat yleisiä, ja flunssa tarttuu herkästi ihmisestä toiseen käsien välityksellä. Flunssavirukset tarttuvat myös ilmateitse pisaratartuntana.

Hygieniahoitaja Anna-Kaisa Raja-aho Lääkärikeskus Aavasta vastasi kysymyksiimme flunssasta, flunssaviruksista ja flunssaviruksilta suojautumisesta:

Missä flunssaviruksia on paljon ja missä vähän?

– Flunssaviruksia on paljon pinnoilla, joita kosketellaan paljon. Tällaisia pintoja ovat esimerkiksi ovenkahvat, nappulat, laitteiden näppäimistöt ja ne paikat, joihin julkisissa kulkuneuvoissa tartutaan. Vähän flunssaviruksia sen sijaan on paikoissa, joihin ei juurikaan kosketa.

Miten flunssa yleensä leviää?

– Yleisin tartuttamistie on käsiemme välityksellä tapahtuva leviäminen.

Kuinka kauan flunssa voi tarttua pinnoilta?

– Yleisesti ottaen flunssa- ja influenssavirukset ovat aika herkkiä viruksia. Ne säilyvät tartuttamiskykyisinä elottomilla pinnoilla keskimäärin noin vuorokauden tai kaksi vuorokautta. Jos verrataan esimerkiksi norovirukseen, joka aiheuttaa ärhäkkää vatsatautia, niin se saattaa säilyä pinnoilla kaksikin viikkoa tartuttamiskykyisenä.

Miten flunssaviruksilta suojaudutaan parhaiten?

– Parasta suojautumista on säännöllinen ja huolellinen käsihygienia eli käsien huolellinen peseminen. Se on kaikista tärkein ja tehokkain keino. Erityisen huolellinen on oltava käsien kuivauksessa. Monesti muistetaan huolellinen käsien pesu, mutta käsien kuivaus jää usein puutteelliseksi. Märissä käsissä mikrobeja on paljon. Tutkimukset osoittavat, että märkien käsien kautta mikrobeja levitetään huomattavia määriä ympäristöön.

Millä kädet kannattaa kuivata pesemisen jälkeen?

– Yleisissä vessoissa hygieenisintä on käyttää yksittäisiä kuivauspapereita. En suosittele puhaltimia, vaan kertakäyttöisiä paperiliinoja. Joskus muinoin tehtiin testi, jossa kädet sotkettiin kolibakteerilla, pestiin ja kuivattiin puhaltavalla automaatilla. Sen jälkeen kolibakteereita löydettiin wc-tilan seiniltä vielä kolmen metrin päästä. Puhaltimet puhaltavat ja pöllyttävät siis mikrobeja ympäristöön aika voimalla.

Mitä jos käsien pesemiseen ei ole mahdollisuutta?

– Esimerkiksi matkoilla käsien peseminen vedellä ja saippualla ei ole aina mahdollista. Näissä tilanteissa esimerkiksi desinfektiopyyhkeet, joilla kädet voi puhdistaa, ovat aika näppäriä ja käteviä. Tai sitten mukana voi pitää käsihuuhdepulloa.

Mitä muuta kuin hyvä käsihygienia on muistettava, jotta flunssa ei tarttuisi?

– On muistettava oikeaoppinen aivastaminen, yskiminen ja niistäminen. Kämmeniin tai käsiin ei saisi aivastaa eikä yskiä, sillä siten flunssavirusta sisältävä erite kulkeutuu käsiin ja sitä kautta muualle ympäristöön. Yskiä voi käsien sijaan joko kertakäyttönenäliinaan tai olkavarren yläosaan. On myös äärimmäisen tärkeää muistaa, että kertakäyttönenäliina todella on kertakäyttöinen. Eli sen käytön pitäisi oikeasti rajoittua yhteen kertaan. Kun nenäliinaan aivastaa, yskäisee tai niistää, se pitäisi sen jälkeen laittaa roskiin. Jos käytetyn nenäliinan laittaa taskuun tai laukkuun, sen sisältämät flunssavirukset leviävät ja joutuvat taas käsien kautta ympäristöön.

Onko erilaisten pintojen koskettamisen välttely tehokasta suojautumista?

– Koko ajan ei voi olla välttelemässä kaikkia pintoja, joita ihmiset ovat kosketelleet. Siksi pintojen koskettamisen välttelyä tärkeämpää on hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen. Kädet on hyvä muistaa pestä aina, kun tulee ulkoa sisälle, ennen ruoanlaittoa ja ennen ruokailua, vessakäyntien yhteydessä sekä siinä tilanteessa, jos tajuaa koskettaneensa jotain samaa pintaa kuin flunssainen henkilö.

Voiko flunssalta suojautua jollain yllättävällä keinolla?

– Flunssa tarttuu yleensä käsien kautta, kun virukset kulkeutuvat käsistä hengitysteihin ja silmiin. Eräässä tutkimuksessa on todettu, että ihminen koskettelee kasvojen aluetta noin 2000 kertaa päivän aikana. On myös todettu, että kun ihminen meikkaa, hän koskettelee kasvojaan vähemmän. Voidaan siis ajatella, että meikkaamisella on infektioiden leviämistä ehkäisevä efekti.

Miksi jotkut sairastuvat helpommin kuin toiset?

– Ihmisen omalla vastustuskyvyllä on vaikutusta sairastumiseen. Sama määrä altistusta voi siis aiheuttaa yhdelle ihmiselle flunssan, mutta toiselle ei.

Onko flunssa mahdollista välttää sataprosenttisesti?

– Vaikka noudattaisi hyvää käsihygieniaa ja toimisi kaikkien ohjeiden mukaan, flunssalta ei ole koskaan sataprosenttisesti suojassa.

Lue myös Seuran juttu: Vastustuskyky kohoaa, kun ravintoaineet tuovat suojaa! Näillä vinkeillä myös torjut flunssaa sekä helpotat yskivän ja niiskuttavan oloa

X