Terveys

Moni pesee kätensä väärin – jos haluat välttää noroviruksen ja flunssan, pese kädet näin

Huolellinen käsienpesu on kaikkien tuntema keino ehkäistä norovirustartuntaa. Mutta miten kädet tulisi pestä, jotta pöpöt saavat varmasti kyytiä? Kysyimme asiaa THL:n johtavalta asiantuntijalta Carita Savolainen-Kopralta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Käsiä pestessä ei kannata pihistellä saippuan määrässä.

Huolellinen käsienpesu on kaikkien tuntema keino ehkäistä norovirustartuntaa. Mutta miten kädet tulisi pestä, jotta pöpöt saavat varmasti kyytiä? Kysyimme asiaa THL:n johtavalta asiantuntijalta Carita Savolainen-Kopralta.

Käsienpesu on yksinkertainen toimenpide, joka hoituu yleensä sen enempää asiaa ajattelematta. Moni kuitenkin pesee kätensä turhan hätäisesti ja huolimattomasti.

– Käsien nopea huuhtaisu veden alla ei vie pöpöjä pois käsistä. Sopiva pesuaika on noin 20 sekunnista puoleen minuuttiin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra ohjeistaa.

Näin peset kätesi mahdollisimman tehokkaasti:

1. Kastele kädet

Avaa hana ja säädä vesi lämpimälle. Kastele kädet. Kun kastelet kädet ennen saippuointia, saippua levittyy käsiin paremmin.

2. Levitä riittävästi saippuaa käsiin

Älä pihistele! Saippuaa tulee usein käytettyä liian vähän. Jos otat saippuaa pumppupullosta, reilu painallus tai kaksi on sopiva määrä. Saippuaa täytyy olla niin paljon, että se vaahtoaa kunnolla ja sitä riittää kaikkialle käsien iholle.

– Kaikki käsien pinnat on käytävä läpi mielellään ihan ranteisiin asti. Sormien välit, kynnenaluset ja peukalon hanka ovat paikkoja, jotka helposti jäävät huonommalle pesulle, Savolainen-Kopra kertoo.

Saippuan ei tarvitse antaa olla iholla vaikuttamassa, vaan jo saippuan levittämisen aikana kädet voi viedä hanan lämpimän vesisuihkun alle.

– Käsien ihoa kannattaa hieroa joka puolelta ihan kunnolla saippuoidessa. Saippua ei sinänsä tapa pöpöjä, vaan sen avulla pöpöt saadaan irti käsistä ja huuhdotaan viemäriin.

3. Huuhtele saippua huolellisesti

Huolellisen saippuoinnin jälkeen saippua täytyy huuhdella pois käsistäsi.

– Saippuasta tietää kyllä hyvin, milloin se on huuhdottu pois käsistä. Kun kädet eivät enää tunnu liukkailta, on käsiä huuhdeltu tarpeeksi.

4. Sulje hana käyttämättä paljaita käsiä

Hanaan ei käsienpesun jälkeen kannata koskea paljain käsin, jotta hanassa olevat pöpöt eivät tartu puhtaisiin käsiin.

– Käsienpesun tehokkuuden kannalta parasta olisi, jos hana suljettaisiin käsipaperilla. Tai jos hanan saa suljettua kyynärpäällä, se on myös hyvä vaihtoehto. Kaikki wc-pinnat ovat sellaisia, missä saattaa olla pöpöjä, Savolainen-Kopra muistuttaa.

5. Kuivaa kädet käsipaperilla

Viimeisenä kädet kuivataan. Monissa wc-tiloissa on nykyään valittavana erilaisia mahdollisuuksia käsien kuivaamiseen. Jos valittavana on käsipaperi, pyyherulla ja puhallinkuivaus, Savolainen-Kopra suosittelee käsipaperiin tarttumista.

– Pois heitettävä käsipaperi on hygieenisin vaihtoehto. Toki myös pyyherulla voi olla hygieeninen, jos se toimii eli useamman henkilön ei tarvitse pyyhkiä käsiään samaan kohtaan.

Puhallin on vaihtoehdoista epähygieenisin – tutkitusti.

– Se levittää käsiin mahdollisesti jääneet tai niihin esimerkiksi hanan sulkemisesta käsillä pesun jälkeen tulleet pöpöt ympäristöön todella tehokkaasti. Tuoreessa tutkimuksessa koehenkilöille laitettiin virusta käteen ja he kuivasivat kätensä suurtehokuivaimen alla. Osoitettiin, että virus lensi usean metrin päähän puhaltimesta.

6. Pese kädet tarpeeksi usein

Kädet on pestävä jokaisen wc-käynnin jälkeen. Lisäksi kädet tulisi pestä aina, jos on aikeissa syödä tai juoda jotain tai valmistaa ruokaa. Hyvä tapa on pestä kädet myös silloin, kun siirtyy tilasta toiseen.

– Esimerkiksi kun lähtee töistä kotiin, niin kädet kannattaa pestä saman tien kotiin päästyään. Näin katkaisee töissä mahdollisesti käsiin päätyneiden pöpöjen reitin omaan kotiin. Samoin oman kodin pöpöjen siirtyminen töihin kannattaisi estää sillä, että ensimmäisenä töihin saapuessa pesisi kädet, Savolainen-Kopra suosittelee.

Lue myös:

Teetkö aina tämän tyypillisen virheen käsiä pestessäsi?

Hierotko sinäkin tietämättäsi suihkussa itseesi bakteereja?

Vältä bakteerit kuntosalilla

Miten usein pyyhkeet pitäisi vaihtaa? Ihotautilääkäri vastaa

X