Terveys

Myös silmät voivat palaa auringossa – 10 asiaa, jotka on hyvä tietää auringon vaikutuksista silmiin

Silmät on tärkeää suojata auringolta. Aivan kuten iho, myös silmät voivat jopa palaa auringossa. Tunnista oireet ja lue, miten silmiä kannattaa keväisin ja kesäisin suojata ja hoitaa.

Teksti:
Riikka Heinonen

Älä unohda aurinkolaseja ja hattua.

Silmät on tärkeää suojata auringolta. Aivan kuten iho, myös silmät voivat jopa palaa auringossa. Tunnista oireet ja lue, miten silmiä kannattaa keväisin ja kesäisin suojata ja hoitaa.

1. Miksi silmien suojaaminen auringolta on tärkeää?

Auringonsäteet vanhentavat ihoa ja kudoksia, joten silmät kannattaa suojata ultraviolettisäteiltä terveydellisistä syistä. Silmät voivat ihon tavoin palaa auringossa. UV-säteet myös vanhentavat ja rypistävät silmänympärysihoa ja silmäluomia.

Kirkkaassa auringonpaisteessa liikkuminen on turvallisempaa, kun ei tarvitse koko ajan kurtistella kulmia ja siristellä silmiä. Aurinkolasit poistavat häikäisyä , jolloin näkö on terävämpi. Hyvät lasit ovat tärkeät etenkin liukkaalla kevätkelillä tai merellä liikkuessa.

2. Miksi aurinko tuntuu keväällä häikäisevämmältä kuin keskikesällä?

Pitkän ja pimeän talven jälkeen kevätauringon voimakkuus voi yllättää. Aurinko paistaa alhaalla horisontissa, jolloin valo osuu helpommin silmiin. Keväällä puissa ei ole vielä lehtiä, joten auringolta suojaavia varjopaikkojakaan ei ole.

Keväthangilla tai avoveden äärellä valonsäteet ovat voimakkaampia, koska valo heijastuu lumen ja veden pinnasta.

3. Miten silmät reagoivat liialliseen aurinkoon?

Silmien kirvely ja kuivuminen, roskan tunne silmässä ja päänsärky ovat merkkejä siitä, että silmät ovat saaneet liikaa aurinkoa. Jo lievä aurinkoaltistus voi aiheuttaa silmien vetisyyttä, punoitusta ja kuivumisen tunnetta. Lievemmät oireet tuntuvat ikäviltä, mutta eivät ole vaarallisia, jos ne johtuvat vain satunnaisesta aurinkolasien unohtumisesta.

4. Mistä tunnistaa silmien palamisen?

Silmien lieviä palovammoja tulee helposti rannalla tai kevätlumilla, sillä monikaan ei tule ajatelleeksi, että silmät voivat palaa samalla tavalla kuin iho. Palamisoireet vaihtelevat lievästä vakavampaan. Jos keväällä hiihtää ilman aurinkolaseja, silmien palamisen todennäköisyys on suuri.

Aurinkolasit kannattaa laittaa päähän ja kosteuttaa silmät kosteutustipoilla viimeistään silloin, kun silmät punoittavat, vetistävät ja silmässä on roskan tunne.

Lievästä palamisesta on kyse yleensä silloin, jos kuivasilmäisyyden oireet pahenevat. Keväisin ilmassa on sen verran katupölyä ja siitepölyjä, että aurinkoaltistusta voi olla vaikea erottaa normaalista kuivasilmäisyydestä.

5. Millaisia vakavampia haittavaikutuksia auringosta voi olla silmille?

Voimakas UV-altistus voi aiheuttaa lumisokeudeksi kutsutun sarveiskalvon tulehdustilan. Se on palovamma silmän pinnalla: silmän pintasolukko alkaa kuoriutua samalla tavoin kuin iho kesiessään palamisen jälkeen.

Lumisokeus saattaa ilmetä keväthangilla tai Alpeilla lasketellessa, kun UV-altistus on runsasta. Pahimmillaan silmän pinnan palaminen aiheuttaa sen, että silmän pintasolukko kuoriutuu palovamman vuoksi pois, mikä saa aikaan voimakkaan kivun, vetistyksen ja näön heikkenemisen tai jopa tilapäisen sokeutumisen.

6. Miten palaneita silmiä hoidetaan?

Lievät oireet hoituvat apteekista saatavilla kosteutustipoilla. Parhaita ovat geelimäiset silmätipat, jotka säilyvät silmän pinnalla pidempään. Lievät palovammat paranevat itsekseen muutamassa päivässä.

Lääkärille kannattaa hakeutua, jos UV-altistuksen jälkeen ei näe kunnolla ja silmiä särkee. Ensiapuna voi käyttää kostutusgeeliä, A-vitamiinisalvaa ja suun kautta otettavaa tulehduskipulääkettä. Silmien peittäminen tai kiinni pitäminen helpottaa kipua.

7. Onko palamisella pitkäaikaisia vaikutuksia?

Silmäluomien iho ja silmän pinta vanhenevat, jos silmät palavat toistuvasti. Silmäluomien iho rypistyy ja silmän pintakerros voi muuttua kudokseltaan löysemmäksi ja heikommaksi, mikä saattaa esimerkiksi pahentaa kuivasilmäisyysoireita.

Jos auringossa oleillaan toistuvasti ilman suojaa niin, että iho ja silmät pääsevät palamaan, kasvaa myös ihosyövän ja silmän pinnalle muodostuvien syöpäkasvaimien riski.

8. Miten aurinko vaikuttaa silmiin pitkässä ajassa?

UV-säteet voivat vahingoittaa silmiä pysyvästi. Pitkäjaksoinen suoralle auringonpaisteelle altistuminen saattaa nopeuttaa harmaakaihin syntymistä ja heikentää näköä ennenaikaisesti. Nuorella iällä ilmaantuvat harmaakaihimuutokset ovat harvinaisempia Suomessa kuin esimerkiksi päiväntasaajan tienoilla, koska täällä auringolle altistutaan vain osan aikaa vuodesta.

UV-säteiden vaikutusta silmänpohjaan on myös tutkittu, koska säteiden arvellaan vaikuttavan sinne asti ja olevan mahdollisesti yhteydessä silmänpohjarappeumaan.

9. Miten silmät kannattaa suojata?

Aurinkolasit ovat paras suoja. Monissa piilolinsseissä on nykyään UV-suoja, mutta ne eivät riitä ainoaksi suojaksi. Piilolinssit suojaavat vain sarveiskalvoa silmän keskellä ja jättävät muun silmän alttiiksi palamiselle. Myös lipallinen hattu antaa kasvoille lisäsuojaa auringolta.

Apteekista saatavat kosteuttavat silmätipat auttavat, jos silmät kuivuvat auringosta. Silmätipat suojaavat silmän pintaa valolta ja tuulelta.

Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri Tapio Ihanamäki.

X