Terveys

Superfood – mitä se oikeasti on?

Teksti: Anna.fi

Kaikki puhuvat nyt superfoodista eli voimaruoasta – mutta mitä se oikeasti on? Kokosimme kahden asiantuntijan kanssa ohjeita voimaruokailuun. Niiden avulla aloittelijakin pääsee nauttimaan pakurikäävän, spirulinan ja muiden outouksien hyödyistä.

Mitä on superfood?

 • Tarkoittaa suomeksi voimaruokaa, eli ravitsemuksellisesti poikkeuksellisen tiheää ruokaa
 • Sienet
 • Levät 
 • Marjat
 • Suuria määriä hivenaineita, antioksidantteja ja vitamiineja sisältävät ruoka-aineet

Näin aloitat voimaruokailun

Veto poissa, kolmas flunssa putkeen menossa ja syysmasennustakin pukkaa? Kokeile voimaruokaa. Sen uskotaan tehoavan paitsi vastustuskykyyn ja väsymykseen myös mielialaan. 

Periaatteessa kaikki voimaruoat sopivat kaikille. Ravinnetiheytensä vuoksi voimaruokaa ei tarvitse syödä paljon. Ruokalusikallisessa on usein sama määrä vitamiineja ja antioksidantteja kuin kulhollisessa ”tavallista” ruokaa. 

Ravintovalmentaja Hanna Skyttä:

Monet ajattelevat, että jos alkaa syödä spiruliinaa tai pakurikääpää, pitäisi muuttaa koko ruokavalio. Ei tarvitse. Voimaruoissa ei ole mitään maagista, ja niitä voi käyttää tavallisissa ruoissa tuomaan niihin uutta lisää.

Kun lisää ruokavalioon hyviä vaihtoehtoja, alkaa yleensä automaattisesti poistaa huonompia. Mitä hellempi ja samalla oireettomampi siirtymä on, sitä parempi.

 • Opettele yksi tai kaksi uutta makua kerrallaan, jotta totutteleminen on helpompaa
 • Vääriä yhdistelmiä ei ole – Kokeile rohkeasti eri yhdistelmiä ja löydä mieluisesi!

Ravintofilosofi Erkki Palviainen:

Elimistö saattaa reagoida voimakkaasti voimaruokailun aloittamiseen ja siihen, kun elimistön ”myrkyt” lähtevät liikkeelle. Kun itse aloin syödä merilevää, tuli ensin aivan hirveä olo, kuin krapula, jota on yrittänyt korjata suurella määrällä kahvia. Oireet kertovat siitä, että muutos on tarpeellinen. 

 • Pidä aina huolta siitä, että elimistössä on paljon kuituja, joihin ”myrkyt” voivat sitoutua. 
 • Sivuvaikutukset saattavat mennä ohi muutamassa tunnissa tai kestää jossain muodossa kuukausia. 
 • Myös suolihuuhtelu jouduttaa ”myrkkyjen” poistumista elimistöstä. 

Vinkki: Jos ajatus mekaanisesta suolihuuhtelusta tuntuu vastenmieliseltä, voit myös juoda aamulla kello 5:n ja 7:n välillä kaksi litraa keitettyä teenlämpöistä vettä, johon on sekoitettu kukkurallinen ruokalusikallinen vuori- tai merisuolaa. Varaudu kuvotuksen tunteeseen. Elimistö ei ota vastaan niin vahvaa suolaliuosta, vaan koko ruoansulatuskanava tyhjenee pian pönttöön.

Puhdistusoireita tulee helpommin, jos on: 

 • Syönyt paljon eineksiä
 • Käyttää alkoholia
 • Tupakoi
 • Juo kahvia.

Myös runsas kosmetiikan käyttö voi vaikuttaa häiritsevästi elimistön puhdistusmekanismiin, samoin stressi. Jos elimistössä on ennestään niukasti vitamiineja ja hivenaineita, keho saattaa reagoida yllättävästi. Oireet voivat olla iho- ja vatsaoireita tai päänsärkyä. Ne ovat kuitenkin ohimeneviä. 

Kaikki superfoodit eivät aiheuta oireita. Tyypillisimmin ne tulevat voimakkaimmin elimistöä puhdistavista aineista kuten spirulinasta ja viherjauheesta.

Mitkä superfoodit sopivat minulle?

Vaihtoehtoja on hengästyttävän paljon, mutta sitä ei kannata säikähtää. Monia voimaruokia myydään jauheina tai siemeninä, joita on helppo lisätä mysliin ja jogurttiin.

 • Pakurikääpä on lääkinnällinen sieni, jonka uskotaan lisäävän vastustuskykyä
 • Reishia eli lakkakääpää käytetään rauhoittamaan stressiä. 
 • Cordyceps eli kiinanloisikka on urheilijoiden suosiossa. Se mielletään energisoivaksi voimaruoaksi, joka lisää elimistössä prosesseja, jotka vaikuttavat positiivisesti lihaksistoon ja seksuaaliseen halukkuuteen. 
 • Siemenien kuninkaana pidetään chiaa, jossa on runsaasti mineraaleja, vitamiineja, aminohappoja, kuituja ja rasvoja. Rikkomattomana se vain kulkee elimistön läpi ja nopeuttaa suolen toimintaa, mutta rikottuna elimistö pääsee käyttämään hyväksi sen kaikkia ravintoaineita. Chian siemenistä voi valmistaa esimerkiksi puuron. Riko ruokalusikallinen siemeniä, kaada päälle 1–1,5 desiä manteli- tai kookosmaitoa ja sekoita.

Kokeile sopivia voimaruokia yksi kerrallaan. Muista, että pienetkin määrät riittävät aluksi. Monia voimaruokia saa nykyään ainakin isommista marketeista. Niitä voi hankkia myös luontaistuotekaupasta tai nettikaupoista. Osan voi löytää omalta takapihaltaankin.

Yksi helpoimmista muutoksista on vaihtaa ruoanlaitossa käytettävä öljy kookosöljyyn tai -rasvaan. Kookosöljyn rasvahapot tukevat immuunijärjestelmää, hermostoa ja ihon kuntoa. Kookosrasva ei myöskään muutu kuumennettaessa haitallisiksi transrasvoiksi.

EP: Muista hyvät rasvat

Mielestäni rypsiöljy on yksi epäterveellisimmistä ruoka-aineista. Sitä sisältävät myös monet lisäravinteet, synteettiset vitamiinivalmisteet ja lääkkeet. Rasvoja ei kuitenkaan pidä jättää missään nimessä kokonaan pois. Jos haluaa rasvasta eroon, pitää syödä hyvää rasvaa, jotta huono pääsisi vaihtumaan hyvään.

HS: Rakenna ravitseva viherpirtelö

Hiilihydraateiksi pirtelöön käyvät esimerkiksi puolikas salaattinippu, babypinaatti, varsiselleri, parsa, fenkoli, kurkku, kesäkurpitsa ja marjat sekä hedelmät. Hyvää proteiinia saa laadukkaista proteiinijauheista kuten hera-, riisi- tai herneproteiinista. Käytä rasvana kookosöljyä, avokadoa tai pähkinöitä. Lisää vielä goji- tai inkamarjoja, raakakaakaojauhetta, spirulinaa, chlorellaa tai viherjauhetta. Makeutukseen käyvät stevia, taatelit, viikunat ja aprikoosit.

Terveysvaikutusten lisäksi voimaruoat tuovat kotikokkaukseen uutta makumaailmaa. Esimerkiksi inkamarja, joka on hapokas sitruunainen marja, sopii lohen kanssa, koska se tasapainottaa lohen rasvaisuutta. Käytä sitä uunilohen päällä tai lohisalaatissa.

EP: Ilmaista voimaruokaa

Nokkoset ja voikukat ovat ilmaista voimaruokaa. Kerää niitä puhtailta paikoilta. Leikkaa nokkosesta hanskat kädessä saksilla kaksi ylintä riviä lehtiä ja keitä siitä teetä tai käytä pinaatin tapaan. Voikukan keltaisia kukkia voi käyttää sellaisenaan salaattiin. Kerää vain terveen näköisiä kasveja ja jätä ne pesemättä ennen käyttöä. Kasveja suojaa nimittäin bakteerikerros, ja ne ovat hyviä bakteereja, joita ihmisen tulisikin saada.

Opettele muutenkin uusi suhtautuminen bakteereihin: ne tekevätkin hyvää. Ihmisellä on suunnilleen samanlainen suolisto kuin apinoilla, joiden bakteerikannasta noin 90 prosenttia on maitohappobakteereita ja 10 prosenttia mädättäjäbakteereita. Ihmisellä luvut ovat toisin päin. Kun se suhde voimaruokien ansiosta kääntyy, hyvät bakteerit alkavat tuottaa elimistöön enemmän hyviä yhdisteitä. Ihan sama, minkä tartunnan saat, se tulee saman tien ulos, koska ei pysty lisääntymään elimistössä. 

HP: Tee raakasuklaata itse

Raakasuklaata on helppo tehdä itse. Siihen tarvitaan vain esimerkiksi kookosöljyä, kaakaovoita ja raakakaakaojauhetta. Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja laitetaan pakastimeen. Raakakaakaojauheesta voi myös tehdä juomia tai sitä voi lisätä mysliin tai jogurttiin.

Mitä hyötyä superfoodeista on? 

Asiaan perehtyneet listaavat hyödyiksi muun muassa:

 • energisyyden lisääntyminen
 • ylipaino-ongelmien helpottuminen
 • mielialan tasoittuminen
 • vatsan toiminnan ja ihon paraneminen. 

Näihin asioihin vaikuttavat kuitenkin myös muu ruokavalio ja elämäntavat, muun muassa alkoholin käytön vähentäminen ja tupakoimattomuus. Hyödyt riippuvat myös siitä, kuinka montaa eri voimaruokaa käyttää.

Voimaruokailun ohella voit auttaa suolistoa voimaan hyvin muillakin keinoin. Syö sopivia määriä tavallista ruokaa: riittävän pienet annoskoot ja ruokavälit antavat suoliston levätä välillä.

EP: Juo riittävästi vettä ja huolehdi suolistosta

Suoliston hyvinvointia kannattaa tukea myös riittävällä veden juomisella. Jos vesi ei mene muuten alas, lisää siihen vähän suolaa. Suomalaiset saavat liikaa natriumkloridia eli pöytäsuolaa, mutta elektrolyyteistä eli suoloista voi elimistössä olla pulaa. Miedosti hyvällä suolalla suolattu vesi imeytyy paremmin ja on helpompi ja miellyttävämpi juoda.

Vaihda myös pöytäsuola hyvään joki- tai vuorisuolaan. Sillä ei ole samanlaista yliannostusvaaraa kuin teollisilla suoloilla, koska luonnon jodi imeytyy elimistön käyttöön hyvin. Omat suolistovaivani poistuivat lopullisesti, kun aloin syödä merilevää. Sen sisältämä jodi tuhoaa loisia, viruksia ja bakteereita.

Pitämällä huolta suolistosta pidät huolta mielestäsi: sinulla on enemmän pirteitä ja onnellisia, täysissä järjissä vietettyjä tunteja. Muista, että saat syödä myös hyvältä maistuvia ruokia. Voin, suolan ja hunajan nauttiminen on ok, kunhan määrät ovat sopivia.

Opettele myös muutama villiyrtti oman turvallisuutesi vuoksi. Siankärsämö on tehokas verenvuodon pysäyttäjä. Lehti pyöritetään rikki ja painetaan haavan päälle. Se tyrehdyttää myös nenäverenvuodon. Rooman legioonat marssivat siankärsämöt mukanaan, ja eläinlääkärit käyttävät sitä edelleen eläinten sisäisen verenvuodon tyrehdyttämisessä. Siankärsämöä voi käyttää myös mausteena ruoassa, muun muassa kalassa.

En myöskään laita iholleni mitään, mitä en uskaltaisi syödä. Kookosöljy kosteuttaa ihoa ja auttaa iho-ongelmissa. Siitä saa myös kiiltoa antavan hiusnaamion. Valkosipulikuuri poistaa sukkahien hajun. Itse olen pessyt viimeksi toissa kesänä hiukseni. Elimistö ei haise, kun syö vihreitä.

Teksti: Riina-Maria Metso
Kuvat: Getty Image ja Thinkstock

Lue myös: 

Yhdistä raakaruoka tavalliseen ruokavalioon

Testaa mikä paasto sinulle sopii

Syö papuja – saat hyviä proteiineja

X