Hyvinvointi

Terveyttä keholle ja mielelle ulkomailta

Teksti: Anna.fi

KauneusKylmä, pimeä, ankea ja iloton talviaamu kaukana Gävlessä. Syöpäsairas Jan-Olof päätti toisin. Hän ostaa sanojensa mukaan lisää elinaikaa, lämpimiä ja ystävällisiä aamuja Thaimaan lämmössä. Reumaatikot, allergiset ja syöpäpotilaat Pohjoismaista ovat löytäneet Thaimaan ensiluokkaisista sairaaloista paratiisin, jossa sielu, sydän ja ruumis lepää. Maksamatta maltaita. Lääketieteellinen turismi kasvaa voimakkaasti, ja sen suuntana on itä.

Läskit litteiksi Thaimaassa oman personal trainerin avustuksella sopuhintaan. Vinosta hymystä tai lurpista luomista ei tarvitse syyttää eilistä eikä edes peiliä.  Jos tahtoa riittää säihkyvän helmiäishymyn tai ehomman rintavarustuksen saamiseen, voi suunnata idän klinikoille, joissa voi herätä uuteen aamuun ylellisissä puitteissa ja maksamatta maltaita. Kauneuskirurgiaan tai kuntokuuriin voi yhdistää lomailua trooppisessa lämmössä ja hinnat ovat silti kotimaata kivuttomammat.

Miten työläitä ovat matkat, ja miten turvallisia ovat klinikat? Useat idän klinikat tarjoavat palvelua englanniksi ja ruotsiksi. Pelkän hammasimplantin hinnalla saa lisäksi pari viikkoa lomaa tropiikin lämmössä. Länsimaiset turistit ovat yhä valmiimpia maksamaan terveydestä, hyvinvoinnista ja estetiikasta. Ruotsalaiset matkanjärjestäjät kuten Evident Medicare räätälöivät koko paketteja valmiiksi. Otimme selvää Baltian ja Kauko-Idän kohteista ja keräsimme skandinaavisten matkanjärjestäjien koko kirjon.

KauneuttaEdullista, mutta kiisteltyä kauneutta

Kasvojen kohotus upean eksoottisen loman yhteydessä. Ja todella edulliseen hintaan. Näin ainakin mainosesitteissä. Lääketieteellinen turismi lisääntyy ja plastiikkakirurgisia operaatioita tehdään edullisesti Thaimaassa, Puolassa ja Virossa. Sairaanhoitajat ja lääkärit ovat usein kouluttautuneet Yhdysvalloissa, Ruotsissa tai vaikkapa Suomessa. Palvelua saa englanniksi tai omalla äidinkielellä.

Ruotsalaisen, Thaimaassa toimivan Lemongrass Medical Centerin perustaja, lääkäri Tomi Ekman uskoo kauneuskirurgian lisääntyvän tulevaisuudessa ja vannoo erityisesti thaimaalaisten taitavuuteen. Thaimaalaisissa sairaaloissa 30 % asiakkaista on ulkomaalaisia. Yhä useampi ruotsalainen kestojulkkis vetäytyy viikoiksi lämpöön ja palaa parrasvaloihin entistä ehompana. Esimerkiksi poliitikko Ian Wachtmeister on korjannut roikkuvat luomensa, ja useat säihkysääriset kaunottaret ovat laitattaneet itseään kuntoon ehompaan Thaimaassa. Ainakin hammas- ja silmäkirurgiaan erikoistuneelta Pontus Philippeltä löytyy sivut myös suomeksi.

Ongelmana on kuitenkin, että kiistatapauksissa plastiikkakirurgiaan liittyy kyseisen maan juridiikka, ja moniko on selvillä Thaimaan kuluttajansuojalaista? Jos suunnittelet operaatiota ulkomailla kannattaa selvittää kyseisen klinikan maine, vaikkapa chatissa ja tutuilta kyselemällä. Perusteellinen asioiden selvittäminen kantaa hedelmää. Klinikan maineen lisäksi kannattaa selvittää, onko jälkihoito mahdollista. Useimmat kirurgit ovat mukana eettisessä yhdistyksessä, joka määrittelee kirurgian hyödyt ja haitat.

HoitoaRinnat made in Poland tai Viro

Minna suurensi rintansa Puolassa. Operaatio maksoi noin 2000 euroa ja siihen sisältyi myös matkat Puolaan. ”Olisin voinut maksaa enemmän, mutta miksi minun olisi pitänyt?”, hän kysyy. Minna otti töistä lomaa ja on varsin tyytyväinen uusiin rintoihinsa. Tosin hän olisi halunnut niistä vieläkin suuremmat, mutta klinikalla pistettiin vastaan. Hän meni Puolaan laivalla ja lepäsi paikan päällä. ”Lennot olisivat olleet kivuliaat”, hän sanoo. Kauneusturismin eettisistä eduista ja haitoista Minna on perillä.

”Klinikan maine riippuu maksavien asiakkaiden tyytyväisyydestä”, hän sanoo. Minnan mielestä Baltian klinikat ovat korkeatasoisia. ”Jos kauneusoperaatio lisää psyykkistä hyvinvointia, niin miksi ei?”, hän kysyy. Uumajassa asuvalta sukulaiseltaan Minna on kuullut, että Ruotsista järjestetään useita matkoja mm. Turkkiin. ”Esimerkiksi hammashoito on kallista ja jonot pitkiä”. Palvelua Puolan hammasklinikoilla saa ruotsiksi, Minnan klinikalla puhuttiin englantia. Sairaala oli siisti, miltei ylellinen. Minna lepäsi ja sai aamiaisen vuoteeseen. Aluksi rinnat tuntuivat aroilta, mutta mitään kipua ei ollut. ”Pohjoismainen ylivoimaisuus lääketieteessä on myytti. Moniko saa hyvää palvelua aina vaikkapa terveyskeskuksessa?”

Puolassa toimii myös yksityinen sveitsiläinen sairaala www.medicatravel.com, jonka palvelut ovat korkeatasoisia. Minnan mukaan kirurginen operaatio ei ole hetkellinen päähänpisto. ”Olin harkinnut asiaa pitkään ja ottanut asioita selville”. Tallinnassa sijaitseva Christinas Clinic on palvellut useita suomalaisia. Palvelua saa ruotsiksi, englanniksi, viroksi ja suomeksi. Kalkkunakauloja ja rintoja muokataan uuteen uskoon.

Thaimaa – aurinkolomaa ja operaatioita

Thaimaahan on viime vuosina syntynyt useita klinikoita, jotka ovat ulkomaalaisessa omistuksessa. Innokkaimpia esteettisen kirurgian ja kauneuspalvelujen käyttäjiä ovat ruotsalaiset. Ruotsalaisessa omistuksessa ovat Scandinavian Health Care ja Global Hospital. Hammasimplanttien laittaminen ja parin viikon aurinkoloma maksavat saman, kuin pelkkä hammasimplantti. Suomessa yksityisellä klinikalla. Useat matkanjärjestäjät, kuten www.evidentmedicare.se tarjoavat valmiita pakettimatkoja, joissa hintoihin sisältyy operaatio ja lomamatka. Esko Aho- tyyppisen roikkuvan yläluomen korjaaminen Suomessa on kalliimpaa kuin parin viikon oleskelu Thaimaassa ja operaatio siellä. Syöpäsairaille ja reumaatikoille korkeatasoiset hoidot yhdistettynä rentouttavaan lämpöön ovat hintansa väärti. Suuret ikäluokat haluavat satsata itseensä. Myös mielenterveyspalveluja tarjotaan.

Phuket Health Travel tarjoaa hammashoitoa ja kaikentyyppistä esteettistä kirurgiaa. Se on thaimaalaisen yksityisen sairaalaryhmän omistuksessa. Ruotsalainen yritys Relaxu järjestää  laihdutusmatkoja thaimaalaiselle terveysklinikoille. Henkilökohtaisen ohjaajan avulla nautitaan dieettiruokaa ja kunto-ohjelman avulla lähtevät kilot. Kahden viikon kahdelle räätälöity kuntokuuri majoituksineen ruokineen ja ohjauksineen maksaa n. 5000 euroa. Kilot ovat karisseet komeasti, osallistujat ovat pudottaneet painoa 5-8 kiloa.

HammashoitolaLisätietoa ja hintaesimerkkejä

Kauneusmatkojen järjestäjiä ja osoitteita

Syyria on tunnettu edullisista nenäoperaatioista. Rinnat Syyriassa maksavat n. 1000 €. Kirurgit ovat koulutettuja Ranskassa. Hampaat kannattaa laitattaa Baltiassa tai Puolassa. Thaimaassa leikataan raskaita silmäluomia ja aasialaisia silmiä länsimaalaisiksi. Silmäluomen korvaus maksaa noin 800 dollaria.

Christina’s Clinic
Kasvojenkohotus alk. 1900 €
Rintojen suurennus alk. 2450 €
Lisäyö klinikalla 100 €

Medica Travel
Sveitsiläinen yksityinen klinikka Puolassa. Hammashoitoa, kasvonkohotuksia, rintojen suurennuksia.
Huulten kohotus  alk. n. 559 €
Rintojen suurennus  alk. n. 2107.5 €  (hinnat Englannin puntina ja Puolan zlotyina)
Silmäluomen kohotus alk. n. 521 €

Matkanjärjestäjät myyvät paketteja, joihin sisältyy operaatio ja loma kohteessa. Esim. Polen Resor

ThaimaassaOta selvää näistä

1. Pyydä lääkäriltäsi Suomessa konsultaatio. Kerro, mitä pitäisi tehdä ja mitkä ovat riskit. Mitä hän tekisi. Tämän jälkeen konsultoi leikkaavaa lääkäriä.

2. Ota selvää klinikasta. Älä mene halvimpaan paikkaan. Ota selvää kaikesta mahdollisesta, myös valitusoikeudesta ja riskeistä.

3. Mieti ja selvitä, onko mahdollista lentää kotiin.

4. Varo aurinkoa!

5. Säästä kaikki kuitit!

6. Mieti, onko tämä on todellakin sen arvoista.

7. Jos operaatio tehdään toisessa EU-maassa, voit valittaa Euroopan kuluttaja-asiamiehelle. Esimerkiksi Puolassa ja Virossa tehtävistä operaatioista voi valittaa.

Teksti: Laura Parkkinen

X