Hyvinvointi

Vaivaisenluu - Kipua isovarpaassa?

Teksti:
Anna.fi

Rasituksessa oireileva vaivaisenluu tarvitsee lepoa ja leveälestisiä jalkineita. Jos kotikonstit eivät auta, jalkaa on paras näyttää lääkärille.

Vaivaisenluu

Punoittava, kuumottava kyhmy ukkovarpaan sivulla pakottaa kenkäostoksille. Liian kapeatkengät saavat ukkovarpaan kääntymään tyvinivelestään kohti muita varpaita ja kakkosvarpaan nousemaan pystyyn, jolloin jalkapöydän luun pää, vaivaisenluu, tulee näkyviin.

– Vaivaisenluu eli hallux valgus on tuntematon vaiva paljasjalkakulttuureissa. Vaikka kapeiden ja korkeiden kenkien käyttö altistaa sille, korkokenkiä rakastavan, vaivaisenluusta kärsivän naisen ei tarvitse syyllistää vaivasta yksin itseään, dosentti Heikki Mäenpää lohduttaa.

Syy vaivaisenluuhun on jalan rakenteellisessa poikkeavuudessa, kuten löysässä jalkaholvissa, ja alttius siihen on osittain perinnöllistä. Valtaosa vaivaisenluupotilaista on naisia, joten jalkaholvin löysyys ja madaltuminen voi olla myös hormonaalista tai se voi liittyä naisen miehestä poikkeavaan ruumiinrakenteeseen.

Kengät vaihtoon

Vaivaisenluu kehittyy hitaasti, ja sen etenemiseen voi vaikuttaa itse.

– Kengät kannattaa vaihtaa leveämpiin ja tukevapohjaisiin sekä jättää korkokengät juhlatilaisuuksiin. Vääränlainen kenkä aiheuttaa jalkaan painetta ja siten kipua. Silikoniset varvasväliharottajat asettavat varpaat oikeaan järjestykseen. Omien mittojen mukaisen varvasvälituen saa teettämällä sen jalkojenhoitajalla. Osa potilaista pitää yölastaa, joka venyttää isovarvasta oikeaan asentoon. Rikkoutuneen ihon voi suojata apteekista saatavalla superlonisuojalla.

Ylipainoisen kannattaa pudottaa painoa, sillä liikapaino laskee jalan holvia entisestään. Holvia voidaan koettaa korottaa tukipohjallisilla. Varvasjumppa ja akillesjänteen venyttely voivat myös viivästyttää vaivan syntyä.

Jos varpaan tyvinivelen ulkoreunan limapussi tulehtuu ja ärtyy kengän puristuksen vuoksi, kipuun voi ottaa tulehduskipulääkettä ja laittaa kipeään kohtaan kylmäpakkauksen. Rasituksessa oireileva vaivaisenluu vaatii lepoa. Elleivät omat konstit auta kipuun, jalkaa on paras näyttää lääkärille. Kipeää varvasta kannattaa käydä näyttämässä lääkärille, koska kyseessä saattaa olla hallux rigidus, hieman erilailla oireileva vaiva. Se on tyvinivelen kulumasairaus, nivelrikko, joka aiheuttaa kipua esimerkiksi juostessa, portaita kävellessä ja hiihtäessä. Sitä hoidetaan tulehduskipulääkkeillä, kortisonipistoksilla ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella.

Sama vaiva, monta hoitoa

Vaivaisenluun aiheuttamat ongelmat helpottuvat leikkauksella.

– Leikkauksen tarve mietitään jokaisen potilaan kohdalla erikseen. Potilaan ikä, liikunnalliset vaatimukset, työ, kivun vaikeus ja jalan rakenne vaikuttavat siihen, leikataanko vaivaisenluu ja miten se leikataan. Sairauksista muun muassa diabetes ja nivelreuma rajoittavat leikkausmahdollisuutta.

Leikkauksessa poistetaan vaivaisenluuksi kutsuttu luinen kyhmy. Varvas palautetaan paikoilleen esimerkiksi sahaamalla ja kääntämällä jalkapöydän luun pää tai kiristämällä se oikeaan asentoon niin sanotulla kapselikiristyksellä. Tarvittaessa – esimerkiksi reumapotilailla – ukkovarvas voidaan jäykistää.

Vaivaisenluuleikkaukset tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa. Leikkauksen jälkeen jalka saattaa olla kipeä, sillä toimenpiteessä sahataan jalkapöydän luuta eikä luukalvo ole tunnoton. Suomessa tehdään vuosittain arviolta 5 000 vaivaisenluuleikkausta. Vaivaisenluu voidaan leikata yli sadalla eri tavalla.

– Leikattu tarvitsee liikkuakseen kyynärsauvat ja 1-2 kuukautta sairauslomaa leikkaustavasta ja työtehtävästä riippuen. Kipulääkkeitäkin tarvitaan. Leikkauksen jälkeen varvas sidotaan oikeaan asentoonsa, mutta kotona se on sidottava itse. Sidos vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen. Noin 80 prosenttia potilaista saa avun leikkauksesta.

Asiantuntijana dosentti Heikki Mäenpää, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Teksti: Virve Järvinen

X