Ihmissuhteet

6 merkkiä, jotka kertovat, että puolisollasi on sydämen sivistystä

Sivistyksen mittari ei ole ainoastaan tiedon määrä. Listasimme merkit, jotka kertovat, että rakkaallasi on sydämen sivistystä.
24.10.2017 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Luulitko, että sivistyneen ihmisen täytyy olla paljon lukenut ja kirjaviisas? Sydämen sivistys on ihmisen sisäistä kehittyneisyyttä, kypsyyttä ja avarakatseisuutta.

Näistä merkeistä tiedät, että kumppanillasi on sydämen sivistystä:

1. Hän on empaattinen

Tuntuuko sinusta, että kumppanisi pyrkii aina ymmärtämään sinua ja näkemään hyvän sinussa? Sydämeltään sivistynyt kumppani on hellä ja empaattinen. Hän ei toivo pahaa kenellekään. Hän osaa asettua niin sinun kuin häntä kohtaan ikävästi toimineiden ihmisten asemaan ja kykenee analysoimaan ihmisten käytöstä muutenkin kuin pintapuolisesti.

2. Hän kunnioittaa muita

Onko itsestään selvää, että suhteessanne vallitsee tasa-arvo? Sydämen sivistystä omaava kunnioittaa muita eikä korota itseään toisten yläpuolelle. Hän on niin perheen kuin uusien ihmisten kesken huomaavainen ja kohtelias, eikä sorru ylimielisyyteen.

3. Hän haluaa oppia uutta

Sydämeltään sivistynyt on mieleltään avoin. Hän haluaa kokea ja oppia jatkuvasti uutta. Siksi hän nauttii suunnattomasti esimerkiksi matkustamisesta ja uusiin kulttuureihin tutustumisesta.

4. Hän kommunikoi rauhallisesti

Sydämeltään sivistyneellä on hyvä itsehillintä. Hän pystyy ilmaisemaan eriävän mielipiteensä öykkäämättä ja loukkaamatta toista. Sydämen sivistystä omaava on jopa kiinnostunut erimielisyyksistä: niitä käsitellessä voi oppia lisää käsiteltävistä asioista, ihmisistä ja maailmasta.

5. Hän on huolehtivainen ja kiinnostunut muista

Sydämeltään sivistynyt ihminen on aidosti kiinnostunut muista ihmisistä. Siksi hänen seurassaan ihmiset tuntevat olevansa tärkeitä. Sydämeltään sivistynyt on huolehtivainen, eikä huolehtivaisuus koske vain sinua, perhettänne ja hänen lähimpiä tuttaviaan. Hän ei ole se ihminen, joka kulkee apua tarvitsevan ohi kadulla sillä oikeutuksella, että kyllä joku muu varmasti tekee jotain.

6. Hän on kiitollinen

Sydämeltään sivistynyt osaa olla kiitollinen siitä, mitä hänellä on. Jos kumppanillasi on sydämen sivistystä, hän on luultavasti osallistunut johonkin avustustoimintaan ihan vain sen takia, että haluaa omalla toiminnallaan tehdä maailmasta vähän paremman paikan.

Lähteet: Bustle, David Avocado Wolfe, Family Share, Power of Positivity, Wikipedia

Kommentit (3)

Allekirjoitan kyllä nämä ”merkit”. Kun kaupungilla näen miehen, joka auttaa vanhusta tai vaunuvauvan äitiä bussiin, ajattelen että onpa ihana mies.
Ja itseään kehuva ja toisia soimaava mies on minusta luotaantyöntävä.

Ihan per***stä koko lista. Ystäväni pysähtelee kadulla juttelemaan joka viidennen kanssa ja unohtaa mut täysin jonnekin palelemaan. Hän on kiinnostunut oppimaan uutta, mutta hyppää pian asiasta jo seuraavaan. Hän kunnioittaa muita siinä määrin, että käkkii päiviä ties viikkoja yksinään kopperossaan, ettei vain olisi harmiksi kellekään kun on niin väsynyt kaikkeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *