Ihmissuhteet

Ero lapsiperheessä – miten tukea lasta ja vanhempia? 10 vinkkiä

Ero lapsiperheessä ei kosketa pelkästään vanhempia, vaan se vaikuttaa aina myös lapsiin. Listasimme kymmenen keinoa, miten tukea lasta ja vanhempia.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Pienen lapsen saattaa olla vaikea käsittää, miksi toinen vanhemmista ei ole enää läsnä kotona. Tällöin vanhemman tuki on kaikki kaikessa.

Ero lapsiperheessä ei kosketa pelkästään vanhempia, vaan se vaikuttaa aina myös lapsiin. Listasimme kymmenen keinoa, miten tukea lasta ja vanhempia.

Parisuhteen päättyminen ei ole koskaan yksinkertainen asia, etenkin jos kyseessä on ero lapsiperheessä. Ero saattaa olla kaikkien osapuolien kannalta oikea ratkaisu, mutta se ei tarkoita, etteikö tilanne saisi ahdistaa.

Raisa Mattila ja Julia Thurén ovat listanneet Lapsiperheen parisuhdekirjassaan vinkkejä, jotka helpottavat lapsiperheen erotilannetta. Jos ero koskettaa perhettäsi, näiden kymmenen neuvon avulla huomioit paremmin myös perheen lapset.

1. Ero lapsiperheessä –parisuhde katkeaa, mutta vanhemmuus säilyy

Vanhempien ero on verrattavissa kolmion sivuihin: vaikka vanhempien välinen parisuhde katkeaa, he molemmat kuitenkin säilyttävät yhteyden lapseen.

Erotilanteessa tämä neuvo onkin hyvä pitää mielessä. Ero saattaa nostaa pintaan vihaa ja katkeruutta, mutta lapsella on aina täysi oikeus tavata ja hoitaa omaa suhdettaan molempiin vanhempiinsa.

2. On sallittavaa, että vanhemmuuden taso putoaa hetkellisesti

Ero ei ole koskaan helppo ja sen käsitteleminen on suurien tunteiden kanssa kamppailua. Tällöin on myös ymmärrettävää, että ero lapsiperheessä vaikuttaa myös vanhemmuuteen.

On normaalia, jos vanhemmuuskin kärsii ja omalle lapselleen ei pysty olemaan täysin läsnä hetkellisesti. Syyllistäminen ei sen sijaan auta ketään, mutta itselleen nimittäin saa olla armollinen.

3. Eroa saa surra 

Eron sureminen on täysin luonnollista ja siihen ovat oikeutettuja niin lapsi kuin vanhempikin. Kun lapsi ikävöi toista vanhempaansa, hän voi esimerkiksi soittaa tälle ja helpottaa ikäväntunnettaan.

Pienet, yksi- tai kaksivuotiaat lapset, harjoittelevat vasta, että jokin asia voi olla olemassa, vaikka he eivät sitä näekään. Eron aikana lapsi voikin miettiä, onko toista vanhempaa enää ollenkaan olemassa, koska tätä ei enää näy kotona. Pahimpaa ikävää voikin lievittää esimerkiksi poissaolevan vanhemman t-paidalla, jota tuoksuttamalla lapsi saattaa nukahtaa paremmin.

4. Anna tilaa myös ex-kumppanillesi

 Kumppanista eroaminen johtuu aina useasta eri syystä.

Jos eron taustalla ovat lapsenhoitoon liittyvät kiistat, tulisi silti muistaa, että myös toisella osapuolella on täysi oikeus hoitaa lasta ilman moitteita, vaikka vastuu olisikin ollut parisuhteen aikana enemmän sinulla.

Lapsen kannalta parasta on, että hänellä on läheinen suhde molempiin vanhempiinsa. 

5. Älä koskaan hauku lapsen kuullen ex-puolisoasi 

Ero lapsiperheessä voi olla vaikea, mutta toisen vanhemman mustamaalaus ja haukkuminen ei koskaan kannata; lapsi ihailee molempia vanhempiaan aina teini-ikäiseksi asti.

Lapsella on myös aina piirteitä molemmilta vanhemmilta, ja huomauttaessasi jostain puolisosi negatiivisesta piirteestä, myös lapsi saattaa loukkaantua kommentistasi.

Riidan jälkeen on aina hyvä todeta lapselle, että molemmat vanhemmat ovat hyviä tyyppejä, vaikka mikä olisi. 

6. Kerro lapselle yhtenäinen tarina erosta 

Lapselle erosta kertominen on haastavaa, mutta kannattaa pitää mielessä, että tarinan tulisi olla yhtenäinen. Lapselle ei saisi herätä erosta ristiriitaisia tunteita.

Yksityiskohtaista selostusta äidin ja isän erosta ei tarvitse kertoa, kunhan tarina on totuudenmukainen.

7. Sopikaa pelisäännöt lapsen asioihin liittyen

Aina ero ei ole sopuisa, mutta lapsen asiat tulisi pitää erossa pettymyksen tunteista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei päiväkotiaikojen sopimisen yhteydessä syytetä toista, vaan keskitytään pelkästään tarvittavien asioiden hoitamiseen.

Eronneen pariskunnan kannattaisi sopia selvästi, mistä lapsen asioista keskustellaan, minkä välineen kautta ja milloin.

8. Kerro erosta päiväkodissa ja koulussa 

Lapsen päiväkotiin ja kouluun on suositeltavaa kertoa erosta. Näin hoitajat ja opettajat tietävät, millainen tilanne lapsen perheessä on ja he osaavat reagoida oikein, jos lapsen käytös muuttuu äkkinäisesti.

9. Lapsesta erossa olemiseen tottuu 

Aluksi omasta lapsesta erossa oleminen voi tuntua hirveältä. Tämän takia lapsen kanssa voi aluksi nähdä päivittäin ja pikkuhiljaa totutella ajatukseen siitä, ettei lasta näe joka päivä.

Ajan kuluessa kaikkeen tottuu, ja omasta ajasta oppii myös nauttimaan. Siitäkään ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa.

10. Hyväksy ero 

Jätetyksi tuleminen voi murentaa täysin pohjan siltä, millaisen tulevaisuuden on itselleen aikaisemmin suunnitellut. Haikailut yhteen paluusta eivät yleensä kannata, sillä se ei helpota omaa oloa.

Erotilanteessa on tärkeä osata päästä myös irti – niin ex-kumppanista kuin siitä ajatuksesta, että palaisitte vielä yhteen.

Lähde: Raisa Mattila ja Julia Thurén Lapsiperheen parisuhdekirja  

X