Ihmiset ja suhteet

Kehittäviä leluja perheen pienimmille

Teksti: Anna.fi

zoolorettoPerheen pienimmille on tarjolla leluja hyllykaupalla. Kuinka valita omalle pienokaiselle mielekkäitä leluja, jotka tukevat lapsen kehitystä? Lelujen asiantuntijat kertovat, millaisia kehittäviä leluja markkinoilla on.

”Leikkihän kehittää aina lasta”, yrittäjä Sabrina Casagrande turkulaisesta Leluliike Casagrandesta toteaa. ”Lelujen valinnassa ratkaisevaa on, millaiselle lapselle lelu hankitaan. Liikkeessämme asioivat vanhemmat saattavat kertoa, että lapsi on rauhallinen ja pitää näpertelystä. Jos lapsi ei meinaa pysyä paikoillaan, ei palapeli välttämättä ole paras lelu. Ikäsuosituksista huolimatta on hyvä miettiä, millainen yksilö oma lapsi on ja millainen lelu on juuri hänelle innostava ja sopiva.”

Sisarukset vaikuttavat usein lapsen leikkiin. ”Ensimmäinen lapsi jaksaa leikkiä helistimellä pitkään, toinen välttämättä ei. Hän on jo nähnyt isosisaruksensa leluja ja kiinnostuu niistä”, Sabrina kertoo. ”Leikki-ikä on ylipäätään tullut alaspäin. Ehkä liiankin nopeasti tietokone- ja TV-pelit vievät lapsen mennessään. Yhdellä lelulla ei saa aikaiseksi yhtä paljon ärsykkeitä kuin peleillä.”

Vanhemmatkin voivat leikkiä

Joskus vanhemmat toivovat, että lelu viihdyttää lasta niin, ettei vieressä tarvitse istua. ”Vanhemmat saattavat sanoa, että enhän minä tätä palapeliä voi ottaa, kun se on niin vaikea. Minä sanon siihen, että voit itse helpottaa sitä tekemällä esimerkiksi reunat valmiiksi”, Sabrina sanoo. ”Yksivuotiaallekin voi ostaa puiset palikat, mutta se tarkoittaa sitä, että vanhemmat tai isosisarukset istuvat pienen lapsen viereen rakentamaan tornin, jonka pikkuinen voi kaataa kumoon.”

Aivan pienille lapsille tarkoitetuissa leluissa on usein aktivoivia valoja ja ääniä. ”Liike tulee yleensä lapsesta itsestään. Kaksivuotias haluaa varmasti työntää itse puista veturia eteenpäin. Vähän vanhempi jaksaa jo katsella paristoilla liikkuvaa junaa”, Sabrina toteaa. ”Rakentelu eli palapelit ja Legot ovat tietenkin vanhemmalle lapselle hyviä.”

Millä kouluikäiset saisi vielä olemaan lapsia ja leikkimään? ”Pojille on tarjolla etenkin erilaisia action-figuureja. Keräilystä ja figuureilla leikkimisestä saatetaan innostua esimerkiksi televisiosarjojen kautta”, Sabrina kertoo. ”Tyttöjen harrastuksiin pohjautuvista leluista erityisen suosittuja ovat Schleich-figuurit, jotka ovat käsinmaalattuja pienoishevosia. Sarjasta löytyvät myös esimerkiksi maatilan eläimet ja merenelävät. On upeaa, kun 12–13-vuotias tyttö saadaan vielä innostumaan leluista!”

Liikettä ja ääniä vauvalle

Pieni vauva on erityisen kiinnostunut ihmisistä, heidän kasvoistaan ja äänestään. Vauva opettelee hahmottamaan ympäristöään ja tarttumaan esineisiin. Ville Puurtinen lelukauppa Lelukeisarista ehdottaa vastasyntyneelle lapselle Fisher-Pricen liikuntalelu Rainforest Musical Gymiä. Vauva voi maata selällään tai vatsallaan ja myöhemmin istua tutkailemassa lelun erilaisia osia: pehmeän rapisevaa lehteä, pyöreää palloa ja iloista aurinkoa. ”Lelu kannustaa vauvaa tutkimaan ympäristöään ja opettaa tarttumaan lelun eri osiin. Vanhemmat tai isosisarukset voivat auttaa laittamaan lelun osat takaisin paikoilleen, kun lapsi oppii irrottamaan niitä”, Ville kertoo.

Fisher-Pricen Musikaalinen Seepra soveltuu hyvin muutaman kuukauden ikäiselle lapselle. Mustavalkoinen kuvio kehittää lapsen havainnointikykyä ja opettaa pitämään lelua kädessä. ”Vauvat hahmottavat jo syntymänsä jälkeen silmät ja suun. Ensimmäisten kuukausien aikana mukavia ovat siksi lelut, joilla on ystävälliset kasvot. Lapsiturvalliset peilit ja pehmolelut, jotka päästävät puristettaessa ääniä, ovat myös erinomaisia. Yhdessä vanhempien kanssa lapsi voi selailla yksinkertaisesti kuvioituja kirjoja”, Ville neuvoo.

Hakkaa ja askarointia vuoden vanhalle

Vuoden ikäisenä lapsi osaa jo liikkua ja kommunikoi yhä enemmän muiden ihmisten kanssa. Lapsen muisti kehittyy koko ajan, ja lapsi saattaa käydä etsimässä lempileluaan, jos sitä säilytetään aina samassa paikassa. ”Yli vuoden ikäiselle lapselle kehittäviä ovat klassiset suomalaisvalmisteiset Jukka-lelut. Jukka Hakka kehittää käden koordinaatiota, tähtäyskykyä ja kärsivällisyyttä. Hakka opettaa lasta vähitellen käyttämään rannettaan eri suuntiin”, Ville Puurtinen kertoo. ”Jukka Askare puolestaan kehittää muotojen lajittelua ja hahmottamista.”

Puolitoistavuotiaalle piltille erityisen sopivia ovat lelut, joiden päällä voi istua ja joita voi ohjailla. ”Lapsi opettelee lisää liikkumista, joten lelut, jotka kehittävät liikuntamotoriikkaa, ovat erittäin hyviä. Plaston klassiset rekka ja mopo ovat oivallisia tähän tarkoitukseen.” 

Videopelejä ja koruja

halligalliMuutaman vuoden iässä useat lapset innostuvat televisio- ja videopeleistä – toivoivat vanhemmat sitä tai eivät. Vaikka kyseiset vempaimet eivät parhaimpia kasvattajia olekaan, on markkinoilla nykyisin myös mukavia ja kehittäviä pelejä. ”Nintendon uudella Wii-pelikonsolilla kaikkia pelejä pelataan fyysisesti samoin, kuin niitä oikeasti pelataan. Peliohjainta voidaan esimerkiksi pitää kädessä kuin pesäpallomailaa, jolla tehdään lyöntiliike. Koronrinpa-nimisessä pelissä ohjaimella kallistellaan pelialustaa, jolla liikkuu marmorikuulia. Peli soveltuu yli kolmivuotiaille”, Ville kuvailee.

Pienten oma pelikonsoli on V.Smile, jolla opitaan yhdessä Disneyn piirroshahmojen kanssa värejä, muotoja, kirjaimia ja numeroita. Nalle Puhin kanssa metsästetään hunajapurkkeja. ”Peli kehittää lapsen ongelmanratkaisukykyä ja muistia.”

Pojille tarjolla on pieniä työkalusettejä, joilla pääsee harjoittelemaan nikkarointia. Tytötkin pääsevat askartelemaan ja rakentelemaan Girl Crush -korunrakennussarjalla, joka on yli kuusivuotiaille tytöille tarkoitettu luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä kehittävä lelu. Sarjan tarvikkeilla voi suunnitella ja rakentaa itselle mieleisensä korun vaikkapa prinsessaleikkiin.

Lautapelit ja yhdessä olemisen riemu

kataminoPerinteisten suosikkien, kuten Afrikan tähden, Tammen ja shakin, ohella toinen toistaan houkuttelevampia lautapelejä on tarjolla perheen pienimmillekin. Lautapelit kehittävät vuorovaikutustaitoja, nopeutta, ongelmanratkaisukykyä ja häviämisen sietämistä. Ennen kaikkea ne tarjoavat perheelle yhteistä aikaa.

Linda Bremer Lautapelit.fi-yrityksestä kertoo, että Katamino-nimistä peliä myydään lapsille kolmesta vuodesta alkaen. ”Peli soveltuu oikein hyvin kouluihin ja päiväkoteihin, mutta sitä myydään myös vanhainkoteihin”, Linda sanoo. ”Kataminossa on puisia paloja, joita vaikeustason mukaan laitetaan pelilaudalle. Peliä pelataan yksin. Se kehittää ongelmanratkaisu- ja päättelykykyä. Spatiaalista kykyä.”

Nopea ja hauska peli on Halli Galli, jossa avataan kortteja pöydälle, ja kun pöydällä on yhtä aikaa viisi samaa hedelmää auki, kilautetaan kelloa. ”Peli kehittää nopeaa reagointikykyä. Virheistä sakotetaan. Peli sopii esikouluikäisille ja sitä vanhemmille, kun lapsi osaa jo laskea viiteen.”

Strategiapeleistä haasteita vanhemmille

zoolorettoLautapeleille löytyy oma harrastajakuntansa, eikä suotta. 2000-luvun peleissä on sellaista syvyyttä, että niitä voi pelata kevyesti lasten kanssa miettimättä siirtojaan aivan perusteellisesti tai todella taktisesti niin, että joka ikinen siirto on tarkoin harkittu: miten tämä hyödyttää minua ja miten voin vaikeuttaa vastustajan toimintaa?

Jo tutuksi tulleita strategiapelejä, joita voi pelata koko perheen voimin, ovat esimerkiksi Carcassonne, Menolippu ja Portobello Market. Uudempi tulokas on Zooloretto, jossa kukin pelaaja rakentaa itselleen mahdollisimman houkuttelevaa eläintarhaa. ”Zooloretto toimii hyvinkin nuorten lasten kanssa. Se opettaa resurssien hallintaa, asioiden ajattelemista eteenpäin, syy-seuraussuhteiden hahmottamista, päättelykykyä mutta ennen kaikkea vuorovaikutustaitoja”, Linda Bremer listaa. ”Lautapeleissä voittamisen ja häviämisen opettelu on tärkeää.” Siinä riittää opittavaa monelle aikuisellekin.

Anne Slåen

Lisätietoja:

Leluliike Casagrande
Lelukeisari
Lautapelit.fi

Lue lisää lapsen kehityksestä Fisher-Pricen sivuilta

X