Avioeron huolellinen harkitseminen kannattaa. Se voi joko pelastaa avioliiton tai lisätä varmuutta siitä, että ero todella on oikea vaihtoehto ja tehdä erosta selviämisestä helpompaa.
Ihmissuhteet

Onko avioero oikea ratkaisu? Kysy itseltäsi ensin nämä 5 kysymystä

Avioero ei koskaan ole helppo päätös. Koska kukaan tuskin haluaa erota turhaan, avioeroa kannattaa pohtia huolellisesti. Listasimme viisi kysymystä, jotka auttavat selvittämään ajatuksia siitä, onko avioero oikea ratkaisu.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Avioliitossa, kuten elämässä yleensäkin, tulee vastaan vaikeampia aikoja. Joskus vaikeudet sitovat pariskuntia entistä tiukemmin yhteen mutta joskus ongelmat muodostuvat niin suuriksi, ettei yhteinen elämä enää tuota onnea. Tällöin avioero voi alkaa tuntua ainoalta vaihtoehdolta.

Avioero on aina henkilökohtainen päätös, eikä kukaan ulkopuolinen voi sanoa, onko eroaminen oikea ratkaisu. Jos itse ei kuitenkaan ole aivan varma, pitäisikö erota, kannattaa itseltään kysyä seuraavat viisi kysymystä. Kysymykset auttavat jäsentämään omia ajatuksia siitä, onko avioliitolla vielä tulevaisuutta.

Oletko ilmaissut huolesi kumppanillesi tarpeeksi selvästi?

Jos puolisosi ei tiedä, ettet ole hänen kanssaan onnellinen, hän ei välttämättä ymmärrä tehdä töitä suhteenne pelastamiseksi. Omien ajatusten ja huolien ilmaisu on tärkeää myös siksi, että tiedät tehneesi kaikkesi avioliittonne eteen.

Olisitko onnellinen ilman nykyistä kumppaniasi?

Jätä mahdollinen viha ja muut negatiiviset tunteet hetkeksi syrjään, ja pohdi rehellisesti, millaista elämäsi olisi ilman nykyistä puolisoasi. Mitä jäisit hänessä kaipaamaan? Näin voit saada selkeämmän kuvan siitä, voiko yhteinen onnellinen elämä vielä olla mahdollista vai olisitko onnellisempi yksin.

Mikä on oma roolisi liittoonne vaikeuksissa?

Kukaan ei ole täydellinen. Huolimatta siitä, miksi avioliittonne on ajautunut ongelmiin, on molemmilla tilanteessa jonkinlainen rooli. Olisitko esimerkiksi voinut puhua tunteistasi enemmän tai olla vähemmän provosoiva vai onko heikkoutesi kenties toisen vähettely?

Se, että otat omasta osastasi vastuun, ei tarkoita sitä, että ottaisit liittoonne vaikeuksista kokonaan syyt niskoillesi. Oman roolisi tarkasteleminen vain auttaa sinua katsomaan tilannetta laajemmasta näkökulmasta sekä kehittymään ihmisenä.

Rakastatko yhä puolisoasi?

Joskus rakkautta voi olla vaikeaa nähdä vihan, mielipahan, uupumuksen ja vaikeuksien alta. Jos edes pilkahdus rakkaudesta on yhä jäljellä, saisitko sen syttymään uudelleen?

Rakkaus ei kuitenkaan ratkaise kaikkea. Vaikka itse rakastaisit puolisoasi, mikäli et saa häneltä vastarakkautta, kunnioitusta ja arvostusta, avioliitosta jää puuttumaan jotain todella tärkeää.

Haluatko todella erota vai haluaisitko paremman avioliiton nykyisen puolisosi kanssa?

Onko avioliittonne onneton vai onko välillänne vain ratkaisemattomia ongelmia? Monet haasteet ja ongelmat ovat ylitettävissä, jos molemmat tahtovat yhteisen elämän yhä jatkuvan.

Mikäli omat kyvyt ja taidot eivät riitä selvittämään tilannetta, apua kannattaa rohkeasti hakea esimerkiksi pariterapiasta.

Lähteet: Huffington Post, Mediate, New York Times

Lue myös:

Onko parisuhteesi kriisissä? Tunnista ennemerkit ja lue pariterapeutin ohjeet

Suomalaisten avioerojen 8 yleisintä syytä – tunnista parisuhteen hälytysmerkit

Laura Voutilainen: ”Avioero opetti minulle armoa ja anteeksiantoa”

5 syytä, jotka osoittavat, että avioero voi tehdä naisesta entistä vahvemman

Nämä 10 ongelmaa aiheuttavat avioeron – ratkaise ne!

X