Ihmiset ja suhteet

Parisuhteen unirutiinit – Kertovatko nukkumisasennot suhteen tilasta?

Teksti:
Anna.fi

Tarvitsetko nukkuessasi paljon omaa tilaa? Nukutko mieluiten eri sängyssä kuin kumppanisi? Onko nukkumisasennolla jotain kerrottavaa?

pariskunta nukkumassa

Nukkumisasento voi kertoa parisuhteen tilasta tai sitten se ei kerro siitä yhtään mitään. Pari voi nukkua vaikka eri huoneissa, ja olla silti erittäin tyytyväinen parisuhteeseensa ja seksielämäänsä.

Ennemmin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, jos pitkän parisuhteen nukkumisläheisyydessä tapahtuu muutoksia. Onko se merkki jostain? Muutoksia tarkkaillessa kannattaa muistaa, että tuoreessa parisuhteessa nukutaan usein hyvin lähekkäin, mutta suhteen vakiintuessa on normaalia, että toisen seurassa ei halua olla koko aikaa, ainakaan ihan kylki kyljessä.

– Unikin on tärkeää. Jos pari ei saa nukuttua samassa sängyssä levollisesti esimerkiksi toisen kuorsauksen tai uneksinnan vuoksi, on ihan ok nukkua eri huoneissa. En näe siinä mitään ongelmaa, jos asiat muutoin ovat kunnossa. Eri huoneissa nukkuminen ei estä läheistä parisuhdetta ja toimivaa seksuaalielämää, pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta toteaa.

Erillään nukkuminen on paljon pienempi ongelma kuin huonon unen vaikutukset terveyteen. Väsymys ei tee hyvää parisuhteellekaan, eikä seksi kiinnosta rättiväsyneenä.

– Nukkumisasento voi olla mikä tahansa, jos kosketus ja kommunikointi toimivat. Olennainen asia on kosketus, ei asento. Kosketuksella on ihmisen hyvinvoinnille suuri merkitys jo vauvasta alkaen. Tiedetään, että lapsi ei kehity ilman kosketusta. Kosketus on tärkeää läpi koko ihmisiän, vanhuksetkin kaipaavat usein kosketusta.

Jos hyvä uni vaatii nukkumaan eri huoneissa, aamuisin voisi kuitenkin köllötellä hetken aikaa toisen vieressä, Teija-Liisa Ranta neuvoo.

Koskettaminen rakentaa läheisyyttä

– Kosketuksella ilmaistaan turvallisuutta, rakkautta ja hyväksyntää – toki se voi olla myös eroottista. Koskettaminen on yksi tapa toteuttaa läheisyyttä ja lämpöä, joita ihmiset yleensä toivovat parisuhteelta.

Koskeminen ja koskemattomuus ovat myös tapa kommunikoida parisuhteessa. Koskemattomuus voi olla hyvinkin vahva keino viestiä jotain.

– Jos normaalisti ollaan sängyssä kovin lähekkäin, voi selän kääntäminen ja toisesta kauas meneminen olla voimakas viesti joistain käsittelemättömistä asioista tai vaikkapa purkamattomista vihoista.

Koskettaminen rakentaa parisuhteelle tärkeää läheisyyttä. Ilman läheisyyttä ja välittävää kosketusta tuskin voi olla kovin onnistunutta seksuaalistakaan kosketusta.

Jos toinen tavallisen koskettamisen tasolla tuntuu vieraalta, voi myös ajatus seksistä tuntua vieraalta. Seksistä voi olla hankala nauttia, jos suhteessa ei ole avointa tunneilmaisua ja riittävästi välittävää kosketusta. Toinen kumppaneista puolestaan saattaa hakea puuttuvaa yhteyttä nimenomaan seksin kautta.

Harjoittele koskettamista!

Läheisyyttä ja koskettamista on hyvä harjoitella ja huomioida, että koskettaa voi monella tapaa. Kannattaa muistaa, että jokainen on saanut siihen erilaiset lähtökohdat lapsuudessaan. Joillekin ihmisille voi olla erittäin vaikeaa vastaanottaa kosketuksia.

Ensin kannattaa opetella koskemaan itseään. Esimerkiksi levittää kosteusvoidetta lempeästi ja keskittyen tai kosketella kehoaan esimerkiksi peilin edessä hyväksyvästi päästä varpaisiin.

– Ei voi ohjata kumppaniakaan koskettamaan toivomallaan tavalla, jos ei osaa itse koskettaa itseään, Ranta neuvoo.
Kumppaninkin kanssa voi tehdä läheisyysharjoituksia. Asettua esimerkiksi Vastakkain-nukkumisasennon kaltaiseen asentoon, pysyä siinä silmät kiinni ja olla puhumatta 15 minuutin ajan. Kun tämä sujuu, voi siirtyä tekemään harjoituksen silmät auki.

Asiantuntijana pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta.
Teksti: Taru Jussila

X