Ihmissuhteet

Peliriippuvuuden hälytysmerkit – läheisen peliongelma ehtii usein jatkua pitkään valehtelun ja peittelyn takia

Läheisen peliongelma saattaa olla yllätys, sillä peliriippuvainen on mestari peittelemään ongelmiaan ja keksimään selityksiä sille, miksi rahaa ei nyt ole. Kolme hälytysmerkkiä paljastavat, että läheisellä saattaa olla peliongelma.

Teksti:
Laura Koljonen

Peliriippuvainen on yleensä mestari peittelemään pelaamistaan.

Läheisen peliongelma saattaa olla yllätys, sillä peliriippuvainen on mestari peittelemään ongelmiaan ja keksimään selityksiä sille, miksi rahaa ei nyt ole. Kolme hälytysmerkkiä paljastavat, että läheisellä saattaa olla peliongelma.

Läheisen peliriippuvuus voi tuhota talouden lisäksi ihmissuhteita, sillä peliriippuvuuteen liittyy tyypillisesti paljon valehtelua ja selän takana toimimista. Peliongelmainen on usein mestari peittelemään toimiaan ja keksimään selityksiä sille, miksi tili tuli ja meni. Sen takia pelaaminen ehtii usein jatkua pitkään, ennen kuin riippuvuus selviää lähipiirille.

Näistä merkeistä tunnistat läheisen peliriippuvuuden

Peliongelmaisille tietoa ja tukea tarjoavan Sininauhaliiton Tiltin koordinaattorin Jenni Kämpin mukaan seuraavista merkeistä voi päätellä, että pelaaminen saattaa olla läheisellesi ongelma:

1. Sinulle tulee tunne, ettei kaikki ole kunnossa

– Läheiselle saattaa tulla fiilis, että jokin asia on pielessä, mutta ei oikein tiedä, mikä. Toinen ei ole läsnä eikä esimerkiksi osallistu kodin yhteisiin velvollisuuksiin. Se saattaa viestiä peliongelmasta.

2. Saat koottuja selityksiä sille, miksi raha ei riitä elämän perushankintoihin

– Kaikkien tapaamieni peliriippuvaisten kohdalla olen ollut aivan äimistynyt siitä, miten luovasti he ovat keksineet selityksiä sille, miksi rahaa ei nyt ole. Myös rahan hankinnassa ja pelivelkojen poismaksamisessa luovuus kukkii. Kenestä tahansa voi tulla peliriippuvainen. Kun harmittomana hupina alkanut harrastus muodostuu riippuvuudeksi, mieli alkaa askarrella vain seuraavassa pelissä. Silloin kaikki tuleva raha on pelirahaa.

3. Saat hoitaa kaiken itse ja sinulle tehdään jatkuvasti ohareita

– Rahan lisäksi peliriippuvainen tuhlaa aikaansa. Kaikki aika käytetään pelaamiseen ja sen mahdollistamiseen. Peliriippuvaiselta jäävät arjen vastuulliset asiat hoitamatta. Lisäksi hän tekee paljon ohareita, joille keksii mitä mielikuvituksellisimpia selityksiä.

Toimi näin, jos epäilet, että läheisesi kärsii peliriippuvuudesta

– Jos epäilys herää, asia kannattaa ottaa heti puheeksi. Yksinkertaisinta on sanoa, että ”hei, musta tuntuu, että kaikki ei ole nyt kunnossa. Meneekö sulla liikaa aikaa pelaamiseen?” Oma huoli kannattaa tuoda esiin. Kannusta myös hakemaan apua, sillä ammattilaisilla on paljon työkaluja peliriippuvuuden hoitamiseksi. Mikäli nämä toimenpiteet eivät tuota tulosta, aina voi soittaa Peluuriin.  Se on valtakunnallinen auttava puhelin, joka on tarkoitettu peliriippuvaisille ja heidän läheisilleen. 

Peluurin valtakunnallinen auttava puhelin vastaa arkisin klo 12–18 numerossa 0800 100 101

X