Ihmissuhteet

Rakas ystävä huoltaa ystävyyttä kolmella tapaa, mutta umpirehellisyys ei ole yksi niistä – ”Parhaalle ystävälle ei tarvitse kertoa kaikkea”

Toisesta ihmisestä tulee joskus rakas ystävä. Miten se tapahtuu? Psykologi puhuu ystävyyden kolmiosta, jonka kaikki sivut tulevat hoidetuksi rakkaudella.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Toisesta ihmisestä tulee joskus rakas ystävä. Miten se tapahtuu? Psykologi puhuu ystävyyden kolmiosta, jonka kaikki sivut tulevat hoidetuksi rakkaudella.

Sukulaiset tulevat annettuina, mutta ystävyyttä rakennetaan. Rakas ystävä kuuntelee, välittää ja nauraa mukana – mutta ystävyyssuhteen rakenteet pysyvät kunnossa vain, jos niitä huoltaa.

Huolto-ohjeet voi tiivistää kolmioon, jonka sivuja ovat luottamus, vastavuoroisuus ja hengittävyys.

– Ohjeet sopivat myös uuden ystävyyden perustaksi, kolmion kehittänyt psykologi Hanne-Leona Luomajoki sanoo.

1. Rakas ystävä luottaa, ja luottamus pitää ansaita

 Luottamus on tekoja, mutta myös sanoja, ja niitä kannattaa viljellä harkiten. Luottamuksen rakentaminen vie aikaa, mutta sen voi menettää hetkessä.

– Tee, kuten lupaat. Älä lupaa, mitä et voi pitää, Luomajoki tiivistää.

Lupauksissa kannattaa olla armollinen itselle ja toiselle. Aina ei ehdi, ei pysty, eikä tarvitsekaan. Kukaan ei ole sataprosenttisen luotettava kaikilla elämänalueilla.

– Sama ystävä voi esimerkiksi myöhästellä, mutta olla kohtaamisissa aidosti läsnä.

Joustava mieli auttaa sietämään toisen ihmisen keskeneräisyyttä. Joustossa on kuitenkin rajansa.

– Sekin on ystävyyden huoltoa, että päästää irti ihmissuhteesta.

Lue myös: Susanna Laine: Ihmisiä tulee ja menee, mutta oikean ystävän tunnistaa suhtautumisesta tähän

2. Vastavuoroisuus tarkoittaa tasapainoa

Hyvä ystävyyssuhde on vastavuoroinen.

– Ystävyys sammuu ennen pitkää, jos yhteydenotot ovat vain toisen varassa.

Kumpikin osapuoli saa ja antaa, mutta ei välttämättä samassa tahdissa. Hankalat elämänvaiheet voivat haitata kykyä olla ystävä, mutta pitkässä juoksussa saaminen ja antaminen ovat tasapainossa.

– Hädässä ystävä tunnetaan, mutta tasapainon kannalta olisi tärkeä jakaa myös onnen hetket ja onnistumiset ystävän kanssa.

Vastavuoroinen ystävyys kestää erilaisuuden ja sen, että välillä asioista ollaan eri mieltä. Kaikkiin asioihin löytyy monenlaisia näkökulmia.

– Ole aito ja rohkea, kun ystävä kysyy näkemystäsi. Uskalla haastaa edestäpäin ja olla itse kiitollinen ystävän yllättävistäkin kommenteista, Luomajoki kannustaa.

Empaattisella ystävällä on kyky ja tahto asettautua toisen asemaan. Rakas ystävä ei aina myötäile, mutta hänen kommenttinsa auttavat kasvamaan ihmisenä.

3. Hengittävyys antaa ystävälle tilaa

Ystävillä voi olla yhteinen harrastus, työ tai vaikka asuinpaikka, mutta muuten he saavat olla keskenään hyvinkin erilaisia. Hyvä ystävä kunnioittaa toisen erilaisuutta ja rajoja. Erilaisuus rikastuttaa ja avartaa omaa mielenmaisemaa.

– Kaikkia maailman teemoja ei tarvitse pitää aktiivisesti esillä, jollei ole valmis sukeltamaan syvään dialogiin ja sen seuraamuksiin.

Ystävyyssuhde ei kuormitu, kun ystäviä on enemmän kuin yksi. Ystävä ei ole toisen terapeutti. Liian intensiivinen tukeutuminen voi syödä hapen ystävyydestä.

– Parhaalle ystävällekään ei tarvitse kertoa kaikkea. Ystävillä ei ole raportointivelvollisuutta toinen toisilleen.

Rakaskin ystävä voi välillä ärsyttää, mikä voi olla vain hyvä asia.

– Ärsyyntyminen on usein merkki siitä, että omassa mielessä tapahtuu liikettä ja kehitystä.

Lue myös: Näistä lauseista tiedät, että olet tekemisissä mahtavan äitikaverin kanssa! | kaksplus.fi

X