Ihmiset ja suhteet

Tuli sade rankka – irti raskauden jälkeisestä masennuksesta

Teksti: Anna.fi

Äitiyteen liitetään pohjaton, uhrautuva rakkaus. Entä jos vastasyntynyt ei herätä onnea tai rakkautta, vaan väsymystä, inhoa tai suoranaista vihaa? Näyttelijä Brooke Shields, 40, kertoo kirjassaan ”Tuli sade rankka” raskauden jälkeisestä masennuksesta.

Tuli sade rankka - irti raskauden jälkeisestä masennuksesta

Amerikan kullanmuru Brooke Shields hymyilee itsensä lapsimallina ihmisten sydämiin. Yhdentoista kuukauden ikäisestä asti julkisuudessa olleesta lapsitähdestä tulee Sininen laguuni -elokuvan myötä juhlittu teiniprinsessa, lopulta brändi ja amerikkalaisuuden ikoni. Myrskyisä avioliitto tennispelaaja Andre Agassin kanssa päättyy näyttävään eroon. Uusi onni löytyy käsikirjoittaja Chrisistä. Useiden hedelmöityshoitojen jälkeen Shields tulee lopulta raskaaksi.

Suloinen ja terve vastasyntynyt tytär ei herätä äidissä tunteita. Hänen jäsenensä ovat pohjattoman raskaat, ja hän tuntee olevansa rantautunut valas. ”Miten minusta voi tuntua tältä? Eihän tältä kuulu tuntua”, hän kyselee itseltään. Äitiys ei ole onnellista euforiaa, vaan raskasta taistelua omasta olemassaolosta. Vastasyntyneen ja äidin välille ei muodostu minkäänlaista tunnesidettä. Shields ei jaksa peseytyä, ja pienen tyttären vaipanvaihto tuntuu ylitsepääsemättömältä asialta.

Pahimpina hetkinään hän toivoo paiskautuvansa ulos ikkunasta. Hän kuvittelee paiskaavansa pienen tyttärensä maahan. Brooke Shields havahtuu oman ajatuskulkunsa rationaalisuuteen. Neljäs kerros ei lopulta ole niin korkealla, että pudotus onnistuisi.

Raskausmasennuksen malliesimerkki

Shields hakeutuu lopulta lääkärille ja keskusteluterapiaan. Diagnoosi on raskauden jälkeinen masennus, johon hän saa lääkitystä. Shields alkaa ymmärtää, että hän oli täydellisesti altis raskauden jälkeiselle masennukselle. Hän onnistui tulemaan raskaaksi pitkän odotuksen jälkeen. Rakkaan isän kuoleminen syöpään ennen lapsen syntymää oli suuri menetys. Suhde alkoholisoituneeseen manageri-äitiin oli vaikea. Shields eli työnsä kautta, rakasti aikatauluja, mutta halusi tehdä ne itse. Nyt hän oli riippuvainen pienestä vauvasta. Muutokset omassa vartalossa herättävät inhon tunteita. ”Miksi minun pitää sietää tätä”, kysyy Calvin Kleinin farkkumalli suihkussa itseltään.

Kirjallaan Shields haluaa auttaa saman kokeneita. Negatiivisetkin tunteet kuuluvat äitiyteen. Itsensä syyllistäminen on turhaa. Tärkeintä on tietää, että ei ole yksin. Saman kokeneiden vertaistuki auttaa häntä. Yhteiskunnan äitiydelle asettamat normit ovat kovin ahtaat.

Myytti onnellisesta äitiydestä

Avoin keskustelu masennuksesta on tärkeää, koska näin rikotaan myytti, jonka mukaan äitiys on naisen elämän onnellisinta aikaa. ”Onko tämä todella sitä”, kyselee Shields itseltään. Masentuneen äidin on helpompi ymmärtää itseään, tunnistaa ja hyväksyä masennuksensa, kun hän tietää, ettei ole masennuksensa kanssa yksin. Tällä hetkellä ongelmana on, että vain pieni osa depressiosta tulee hoidettua. Adoptio- ja koeputkiäitien masennus on tabu. Kun vauvaa on kaivattu pitkään, omat ja ympäristön odotukset ovat korkealla.

Äidin on sallittava itselleen inhimillisiä tunteita, myös negatiivisia. Kaikki äidit törmäävät myyttiin, jonka mukaan pikkuvauvan äidin kuuluu onnellinen. Äitiyteen liittyy myös pahaa oloa. Synnytyksen jälkeisellä masennuksella on kolme erilaista ilmenemismuotoa. Baby blues on synnytyksen jälkeinen herkistyminen. Äiti on herkkä, itkuinen ja sekava. Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta on kyse, jos äidin alakuloisuus jatkuu viikosta toiseen ja alkaa hallita koko elämää. Äiti on ahdistunut ja saa paniikkikohtauksia. Äiti on passiivinen vauvaa kohtaan ja hoitaa häntä mekaanisesti, ilman kontaktia. Yleensä masentuneet äidit pystyvät huolehtimaan vauvojen tarpeista. Synnytyksen jälkeinen psykoosi taas on vakava sekavuustila.

Brooke Shields haluaa murtaa äitiyteen liittyviä tabuja. Naiset vaativat liikaa itseltään, ja synnytyksen jälkeinen masennus ei tee kenestäkään huonoa äitiä. ”Rakastin lastani koko ajan, mutta en vain ollut läsnä”, hän sanoo. Pieni kolmivuotias Rowan saa sisaruksia lähiaikoina. Shields ei ole peloissaan, sillä hän tietää, että äitiyttä ei voi suorittaa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla äiti.

Shields, Brooke: Tuli sade rankka. Otava 2006.

Lue myös: Synnytyksen jälkeinen masennus on yleistä – Näin ehkäiset, tunnistat ja hoidat sen

Lisätietoja: Äidit irti synnytysmasennuksesta ry.

X