Ihmiset ja suhteet

Työpaikkaihastus parisuhteen koetinkivenä

Teksti:
Anna.fi

Oma parisuhde kulkee onnen kukkuloilla, mutta silti yhtäkkiä se iskee sinuun. Ajatuksesi valtaa joku toinen. Hän kulkee ajatuksissasi niin töissä kuin vapaa-ajalla. Usein tuo toinen löytyy työpaikalta. Voiko ihastumista estää? Lue kokemuksia työpaikkaromantiikasta!

Työpaikkaromanssi

Työkavereiden kanssa vietetään arjessa suuri osa valveillaoloajasta. Ihastuminen omaan työkaveriin on tilanne, johon useat törmäävät jossain vaiheessa uraansa. On luonnollista, että tasaisessa työelämän tahdissa suhteet työkavereihin syvenevät ja tunteetkin heräävät. Oli sitten vapaa tai varattu, suhteet työpaikalla eivät ole ongelmattomia.

Naimisissa olevan tunnustukset

Leena, 28, aloitti työharjoittelun pienessä yrityksessä ja hän ystävystyi työtoverinsa kanssa

”Minun lisäkseni työpaikalla oli vain yksi työntekijä, joten oli luonnollista että meistä tuli nopeasti läheisiä. Keskustelimme varsin syvällisiä ja henkilökohtaisia asioita. Hän myös hieroi työssä kipeytyneitä hartioitani. Aika nopeasti mies tunnusti ihastuneensa minuun.

Hän oli naimisissa ja kuuden lapsen isä. Itsekin seurustelin. Ahdistuin asiasta, vaikka minullakin oli positiivisia tunteita häntä kohtaan. Vaikka mies oli harras uskovainen, uskon että välillemme olisi ennen pitkää kehkeytynyt suhde.

Työpaikalla oli vaikeaa ottaa etäisyyttä ja koin syyllisyyttä koko asiasta. Lopulta minua alkoi inhottaa tilanne ja lopetin työt. Olimme kuitenkin hyvissä väleissä loppuun saakka. Pitkässä suhteessa ja arjen pyörityksessä on normaalia, että syntyy tunteita muita kohtaan. Onneksi kuitenkin lopetin työt ja yhteydenpidon mieheen, ja mitään välillämme ei ikinä tapahtunut.”

Ihastuminen on väistämätöntä

Vaikka olisi onnellisessa parisuhteessa, se ei silti estä ihastumasta johonkin toiseen. Kun tapaa henkilön, jonka kanssa syntyy yhteys, on mukavaa viettää hänen kanssaan aikaa ja voi nopeastikin herätä lämpimiä tunteita häntä kohtaan.

Joidenkin ihastuttavien ihmisten seurassa syntyy myös eroottisia tunteita. Kyse ei kuitenkaan ole välttämättä siitä, että omassa parisuhteessa olisi jotakin pielessä.

Asiassa ei ole ongelmaa, jos asettaa itselleen selvät rajat ja säilyttää uuden tuttavuuden kaverina.

Tietysti on hyvä miettiä, miksi uusi tuttavuus vetää niin voimakkaasti puoleensa. Kaipaako jännitystä elämäänsä, itsetunnon buustia vai onko omaan elämäänsä tyytymätön?

Usein ihastukset kumpuavat omasta elämästä ja tarpeesta, joka ei tule muuten tyydytetyksi. Voimakas ihastuminen voi kertoa esimerkiksi tarpeesta saada ihailua muiden taholta.

Ihastuminen työkaveriin

On/off – suhde työkaveriin tuotti ongelmia

Jarnolla, 29, kehittyi suhde työkaveriinsa firman juhlissa

”Suhteestamme syntyi jatkuva on/off –suhde. Ongelmana oli, että tiimimme oli hyvin pieni ja teimme tiiviisti töitä yhdessä. Oli hankala keskittyä töihin, kun toinen halusi keskustella ja selvittää asioita. Työn ja yksityiselämän yhdistyminen on hankalaa.

Muut työkaverimme huomasivat varsin nopeasti suhteemme, ja olin harmistunut, koska monet alkoivat kommentoida ja kyselemään asiasta. Työpaikassa suurin osa on vanhempia naisia, ja he suhtautuivat varsin tätimäisesti romanssiimme. Jopa esimieheni kyseli minulta kutsutaanko työkaverit häihimme, vaikka olimme hädin tuskin tapailleet. Tämä oli hyvin ahdistavaa, koska en ollut ollenkaan varma siitä, mitä suhteelta halusin.

Suhteessa oli ongelmia ja en halunnut käsitellä niitä työaikana, mikä taas loukkasi naista. Lopulta nainen päätti vaihtaa työpaikkaa. Suhteemme elää nyt on/off -vaihetta, tosin en osaa sanoa olemmeko on vai off. Vaihtelemme tällä hetkellä kyllä tekstiviestejä.

Olen miettinyt, että muodostin omassa päässäni asiasta isomman ongelman kuin se todellisuudessa edes oli. Ajan kanssa suhteeseen olisi varmaan tottunut. Mielestäni on hyvin luonnollista, että työpaikalla muodostuu romansseja, se tuo työyhteisöön lisää energiaa ja mielenkiintoa.”

Erotiikka työyhteisössä

Suomalainen tutkimus seksin trendeistä osoittaa, että yli puolet kaikista suomalaisista kokee jossain vaiheessa työuraansa jonkinlaisen työpaikkaromanssin. Ihastumisesta ja rakastumisesta työpaikalla seurasi yli 80 prosentille miellyttävä ystävyyssuhde. Makuuhuoneeseen asti kaikista työpaikan suhteista johtaa noin viidennes.

Ihastuksia tulee ja menee

Ihastuminen työkaveriin

Minna, 28, ihastuu ja kiintyy ihmisiin helposti ja usein

”Olen ihastunut useampaankin työtoveriini. Usein ihastukset tulevat ja menevät, enkä ole antanut niille liian suurta valtaa, koska olen ollut koko ajan onnellisessa parisuhteessa. Toisinaan olen joutunut pysähtymään miettimään, miksi tunteita kollegoita kohtaan on syntynyt.

En koe, että asiassa olisi mitään isoa ongelmaa. Toisinaan olen kuitenkin joutunut muistuttamaan itseäni rajoista. Jos olen ihastunut työkaveriini enemmänkin, olen yleensä ottanut häneen tarkoituksella etäisyyttä.

Toisinaan asiaan on helpottanut myös se, että on tutustunut paremmin ja huomannut, ettei tunteissa olekaan kyse mistään vakavammasta. Yleensä tilanteet eivät aiheuta ongelmia, jos toinenkin on varattu. Silloin voi turvautua siihen, että molemmilla on yhteisymmärrys siitä, että suhteelle täytyy pitää tiukat rajat. Olen varmasti mennyt tunteissani rajan yli ajatuksissani, mutta en onneksi koskaan todellisuudessa.”

Lisää työtehoa romanssista

Työelämää pidetään järkevänä maailmana, jonne tunteiden varsinkaan eroottisten sellaisten ei pitäisi ulottua. Työpäivät ovat pidentyneet ja samoja töitä tekevät sekä naiset että miehet. Tämä selittää osittain sen, miksi myös erotiikka on osa työelämän arjen todellisuutta.

Romanttisilla tunteilla työyhteisössä on huomattu olevan myös positiivisia vaikutuksia. Esimerkiksi sopivan määrä flirttailua piristää ilmapiiriä ja parantaa työtehoa. Ongelmia voi koitua mustasukkaisuudesta, yksipuolisista tunteista tai suhteiden epäonnistumisesta. Ihmiset kaipaavat elämässä rakkautta, hyväksyntää ja ihailua, myös työpaikalla.

Teksti: Tarja Vilén

X