– Olen ollut aika kriittinen itseäni kohtaan, mutta vuosien myötä olen muuttunut armollisemmaksi. En ole enää myöskään niin äkkipikainen suuttumaan. Hermostun kyllä pienistä asioista edelleen, mutta ne menevät nopeasti ohi! Hannele kertoo.
Julkkikset

Hannele Lauri 67 vuotta! Nämä 5 asiaa ovat näyttelijän mahtavan elämänasenteen salaisuus

Näyttelijä Hannele Lauri täyttää 67 vuotta 21. heinäkuuta. Hän ei halua ajatella ikäänsä, sillä pää on välillä kuin teinillä. Hannele kertoi Annalle, mitkä asiat pitävät hänet niin energisenä ja menevänä vuodesta toiseen.
Teksti: Kia Toivanen Kuvat: Heli Hirvelä

– Kauheeta ajatella! On Hannele Laurin ensimmäinen ajatus syntymäpäivästään.

Näyttelijä Hannele Lauri, 67, ei tunne itseään ikäisekseen. Näyttelijänuraa on takana monta vuosikymmentä, ja koko tämän ajan Hannelen tyyli ja räväkkä asenne ovat pysyneet lähes muuttumattomina: vaalea, lyhyt kampaus, rehevä ja matala nauru, itsevarma asenne ja suupielet, joissa näkyy usein tupakka. Tälle naiselle ei ole ryttyilty – eikä ryttyillä nytkään.

– En tunne itseäni niin vanhaksi, mutta eihän niille numeroille mitään voi. Välillä pää on kuin 15-vuotiaalla, Hannele toteaa.

Mistä Hannelen upean vahva elämänasenne ja energisyys kumpuavat?

1. Ura: ”Tämä työ on niin verissä, ettei sitä halua lopettaa”

Hannele jäi eläkkeelle Helsingin kaupunginteatterista kolme vuotta sitten. Työt ovat kuitenkin jatkuneet näyttämön ulkopuolella.

– Minusta on ihanaa tehdä töitä, kun vihdoinkin on aikaa tehdä tv- ja elokuvajuttuja. En pystyisi olemaan tekemättä näitä hommia, Hannele kertoo.

Keväällä kuvattiin Ei haukku haavaa tee -niminen sarja Elisa viihteelle, ja nyt tekeillä on uusi, kymmenosainen sarja, jonka kuvauksia jatketaan syksyllä myös Turkissa. Enempää sarjasta ei voi vielä paljastaa.

Lomailulle ei ole kesällä jäänyt aikaa, mutta Hannele ei sitä edes haikaile.

– Tämä työ on niin verissä, ettei sitä halua lopettaa. Niin kauan kun pysyn terveenä ja pystyn tekemään, teen ilomielin, Hannele toteaa.

– Mutta näyttämölle en kaipaa. Olin siellä yli 40 vuotta, se riittää!

2. Lapsenlapset: ”Heidän juttunsa ovat poskettomia”

– He ovat aivan ihania ja hurmaavia. He ovat myös niin eri ikäisiä, että kaikkien kanssa on ihan eri jutut, Hannele kertoo.

Hannelella on kolme lastenlasta: esikoispoika Samin, 42, puolitoistavuotias Kaius-poika sekä Tomin, 40, lapset Ada, 14, ja Totti, 7.

– Totti pyrki juuri musiikkikouluun ja pääsi sisälle. Hän lauloi pääsykokeessa Lauri Tähkän Mä en pelkää, Hannele kertoo ylpeänä ja naurahtaa.

– Nauroin niin hirveästi. Hän kysyi minulta yksi päivä: Hanna, mentäiskö Tähkän keikalle tänä kesänä? Sanoin, että katsotaan!

Hannele näkee Tottia ja Adaa viikoittain, ja keskustelut ovat Hannelen mukaan poskettomia: viimeksi aiheena olivat ufot. Pientä Kaiusta hän ei ehdi tavata niin usein kuin haluaisi – edellisestä tapaamisesta on vierähtänyt muutama viikko. Tänään onneksi taas tavataan.

– Lapset ja lapsenlapset ovat elämäni tärkein asia. Mikään pullantuoksuinen mummo en ole, mutta yritän kyllä jakaa elämänviisauksia ja hemmottelen heitä, kuten mummon kuuluu.

3. Koirat: ”Mäyräkoirat ovat niin mainioita”

– Rakastan koiria! Nancy on jo 15 vuotta vanha, Hannele sanoo voivotellen.

Hannelelle koirat ovat hyvin rakkaita, ja niitä on ollut aina. Parhaimmillaan kotona oli neljä koiraa samaan aikaan – mäyräkoiria kaikki.

Hannele Lauri myöntää, että kokee tietynlaista ikäkriisiä jatkuvasti.

Hannele myöntää, että kokee tietynlaista ikäkriisiä jatkuvasti: – Mutta yritän vain ajatella, että noh, eihän sille mitään mahda.

– Nancy ja minä olemme kuin liimaantuneita toisiimme. Ottaisin Nancylle kaverin, mutta en uskalla, koska tämä on niin kiintynyt minuun. Pelkään, että se tekisi sille uudelle koiralle jotain.

Juuri mäyräkoirat ovat lähellä Hannelen sydäntä. Ja sudet. Ja kerran kultainen noutaja Sabrina, joka oli aivan ihana. Mutta pääasiassa mäyräkoirat.

– Mäyräkoirat ovat vain niin mainioita, niin viekkaita ja ilmekkäitä. Mua naurattaa, kun ne on välillä niin saakelin kiukkuisia joillekin!

Nancy, Niina, Sabrina, Cindy, Bella, Tina… Hannele ei osaa sanoa, mistä on saanut ideat koiriensa nimiin. Ne on vain keksitty.

–  En ole ajatellut ketään, Nancy on vain ihan Nancyn näköinen, Niina oli Niinan näköinen, Hannele nauraa.

4. Luonto: ”En halua asua Helsingissä”

Hannele kertoo saavansa energiaa luonnon läheisyydestä. Se on syy, minkä takia hän muutti Nurmijärvelle.

– En halunnut asua Helsingissä, sillä en kestä raitiovaunuja, busseja enkä ihmismääriä, Hannele kertoo.

– Olen sosiaalinen töissä ja kavereideni kanssa, mutta tarvitsen myös oman rauhan ja luonnon, ja siksi muutin Nurmijärvelle. Koirien kanssa täällä on aivan ihana olla.

Hannele kertoo, että vaikka työmatkaa saattaa välillä kertyä, ei siihen kulu aikaa sen enempää kuin pääkaupunkiseudulla asuessa.

– Minulla on mennyt kauemmin ajaa Helsingin kaupunginteatterista edelliseen kotiin ja löytää illalla parkkipaikka kuin ajaa tänne omaan parkkipaikkaan.

5. Ystävät: ”Enempää kuin viisi en tarvitse”

– Minulla on kolme hyvää naisystävää ja pari hyvää miesystävää. Enempää ei mielestäni tarvitse, Hannele toteaa.

Hannelen mukaan hänellä on hyvin vahva intuitio ihmisistä. Hänelle tulee nopeasti selväksi, kohtaavatko kemiat ja tullanko yhdessä toimeen vai ei.

– Jos en ole kuunnellut intuitiotani, olen saanut katua. Olen joutunut hylkäämään muutaman ihmisen selkäänpuukottamisen takia, Hannele kertoo.

– Nykyään kyllä kuuntelen intuitiotani hyvin tarkkaan.

Hannelen mukaan hyvälle ystävälle voi puhua kaikesta: tunteista, peloista, hyvästä olosta – mistä tahansa.

– Kaverit ovat asia erikseen, ja heitä on enemmän. Kavereiden kanssa tulee toimeen ja heitä on kiva nähdä. Mutta ystävistä saan voimaa, ja he ovat minule hyvin tärkeitä.

Kuka?

Hannele Lauri, 67

Syntynyt: 21.7.1952

Työ: Näyttelijä.

Perhe: Kaksi lasta, kolme lastenlasta

Asuu: Nurmijärvellä

Lue myös: Hannele Lauri: ”Surujen kanssa pitää oppia elämään”

X