Hjallis Harkimo
Harry ”Hjallis” Harkimo on kokenut kaksi avioeroa.
Julkkikset

Hjallis Harkimo muistelee kirjassaan keskustelua Kaija Koon kanssa: ”Kun ensimmäisen kerran eroaa, särkyy jotain, mitä ei pysty ikinä korjaamaan”

Harry "Hjallis" Harkimo käy Suoraan sanottuna -kirjassaan läpi avioerojensa herättämiä tunteita ja ajatuksia. Hän muistelee myös Kaija Koon kanssa aiheen tiimoilta käymäänsä keskustelua.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: OM-arkisto

Liikemies, tv-tähti ja kokoomuksesta eronnut kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo, 64, ruotii vastikään julkaistussa Suoraan sanottuna -kirjassaan avioerojensa aiheuttamia tunteita. Hjallis on ollut naimisissa kaksi kertaa: ensin Leena Harkimon ja sitten Merikukka Forsiuksen kanssa.

”Mulla on siis takana kaksi avioeroa, joista en todellakaan ole ylpeä. Päinvastoin: hävettää sanoa, että on epäonnistunut niinkin tärkeässä asiassa. Että on pettänyt kaksi lupausta, vieläpä kirkossa annettuja”, Hjallis kertoo kirjassaan.

Hjallis keskusteli avioerosta Kaija Koon kanssa ohjelmassaan

Hjallis muistelee kirjassaan myös hänen ja laulaja Kaija Koon, 56, aiheen tiimoilta käymää keskustelua.

”Puhuimme joku vuosi sitten televisio-ohjelmassani laulaja Kaija Koon kanssa rakkaudesta ja muun muassa avioeroista. Tunsin Kaijan jo entuudestaan – hän esiintyi toisissa häissäni. Ohjelmassa Kaija kertoi, että hänen oma avioeronsa oli ollut ’hyvä virhe’, mahdollisuus uuteen. Mutta hänkin tunnisti sen, minkä opin avioeroa seuraavien vuosien aikana huomaamaan. Kun ihminen ensimmäisen kerran eroaa, särkyy jotain semmoista, mitä ei pysty ikinä korjaamaan. Ongelma vain on, että sitä ei itse tajua eropäätöksen tehtyään. Kaiken ymmärtää vasta jälkeenpäin, jolloin on jo liian myöhäistä.”

Kaija Koo

Kaija Koo on kokenut yhden avioeron: eron Markku Impiöstä vuonna 2006.

Ensimmäinen avioliitto on Hjalliksen mielestä tärkein

Hjallis kokee, että juuri ensimmäinen avioliitto on erityisen merkityksellinen.

”Juuri ensimmäinen avioliitto on ihmiselle väistämättä se kaikkein erityisin ja ehkä jopa merkityksellisin. Se muovaa ihmisen mieleen ensimmäiset merkit siitä, mitä on pitkäaikainen rakkaus ja kiintymys, mitä on vaikeiden asioiden käyminen lävitse yhdessä, miltä tuntuu saada lapsia toisen ihmisen kanssa. Kaikki koetaan ensi kertaa, kaikki on uutta ja ihmeellistä – niin hyvät kuin huonotkin hetket.”

Avioliitossa ei pidä pysyä väkisin

”En ole sitä mieltä, että ihmisten pitäisi väkisin pysyä liitoissaan. Se on vaikeaa etenkin silloin, jos puolisoiden välinen luottamus on särkynyt kolmannen osapuolen vuoksi”, Hjallis pohtii kirjassaan.

Vaikka avioliitto päättyisi, se on voinut tuoda elämään paljon. Hjalliksen tapauksessa asia on juuri näin.

”On näistä liitoista hyvääkin seurannut, kolme loistavaa poikaa. He tuovat elämään enemmän sisältöä kuin naiset, bisnekset tai mikään muu.”

Lähde: Harry Harkimo: Suoraan sanottuna (WSOY, 2018)

X